Pfeiffer, ziekte van

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het Epstein-Barrvirus. Het is een veelvoorkomende virale infectie.

De ziekte van Pfeiffer komt vooral voor bij jongeren. Ook kinderen en volwassenen kunnen echter besmet raken met het virus. Een ruime meerderheid van de Nederlanders komt voor het twintigste levensjaar in aanraking met het virus. De ziekte van Pfeiffer wordt dus veroorzaakt door een virus. We maken antistoffen aan tegen dit virus zodra het ons lichaam binnenkomt. Daardoor kunnen we maar één keer in ons leven besmet raken en de ziekte van Pfeiffer krijgen. Wanneer we nogmaals in contact komen met het virus zijn we immuun. De antistoffen in het bloed ruimen het virus de tweede keer direct op en we worden dan niet ziek.

Oorzaak van de ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Besmetting met dit virus ontstaat als we in contact komen met besmet speeksel. De meest voorkomende manieren van besmetting zijn:

 • via kussen, vandaar de populaire naam ‘kissing disease’
 • via hoesten;
 • door te drinken uit hetzelfde glas of te eten met hetzelfde bestek als een besmet persoon;
 • door gemeenschappelijk gebruik van een tandenborstel met een besmet persoon.

Klachten en symptomen bij de ziekte van Pfeiffer

De incubatietijd van het virus is 10 dagen tot ongeveer 6 weken. Dat wil zeggen dat er tussen de besmetting en het ontstaan van klachten een periode van 10 dagen tot 6 weken zit. Als jonge kinderen besmet raken met het virus ontstaan er meestal nauwelijks sprake van klachten. Soms krijgen zij last van rode huiduitslag, koorts en een hangerig gevoel.

Algeheel ziek gevoel
Als u tijdens of na de pubertijd besmet raakt, kunt u zich behoorlijk ziek voelen. De klachten beginnen vaak met keelpijn, hoofdpijn, koorts en een grieperig en vermoeid gevoel. Vaak zijn de lymfeklieren in de hals opgezet. De lever en de milt kunnen opgezet zijn en tijdelijk wat minder goed functioneren. In de eerste weken is keelpijn of keelontsteking vaak het meest nadrukkelijk aanwezig.

De meeste verschijnselen verdwijnen na 5 tot 8 weken. Vermoeidheidsklachten kunnen nog enkele maanden blijven bestaan.

Afwijkende leverfuncties
Bij bloedonderzoek blijkt dat de meeste mensen met de ziekte van Pfeiffer tijdelijk afwijkende leverfuncties hebben. Als gevolg van de virusinfectie kunnen levercellen namelijk licht ontstoken raken. Er is in dat geval sprake van een lichte vorm van hepatitis (leverontsteking). In zeldzame gevallen kan hierdoor geelzucht ontstaan. Geelzucht is het geel zien van de huid en het oogwit. Deze klachten verdwijnen vanzelf na 5 tot 8 weken.

Diagnose van de ziekte van Pfeiffer

In de meeste gevallen zal de huisarts sterke vermoedens hebben op basis van bovengenoemde klachten. Zeker wanneer deze klachten zich voordoen tijdens de pubertijd. De huisarts zal in uw keel kijken en voelen of de lymfeklieren in uw hals opgezet zijn. Bloedonderzoek kan de diagnose bevestigen.

In het bloed worden dan antistoffen aangetroffen tegen het Epstein-Barrvirus. Het is niet mogelijk om op basis van bloedonderzoek iets te zeggen over de ernst en de duur van de ziekte.  Door middel van bloedonderzoek kunnen ook de leverfuncties gecontroleerd worden.

Behandeling van de ziekte van Pfeiffer

Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte van Pfeiffer. De ziekte gaat in principe vanzelf over en er ontstaan vrijwel nooit complicaties. De ernst en de duur van de ziekte is bij iedereen verschillend. De meeste klachten verdwijnen binnen 5 tot 8 weken. U kunt zich dan nog wel een aantal maanden moe voelen.

Tips en adviezen bij de ziekte van Pfeiffer

Er bestaat geen behandeling bij de ziekte van Pfeiffer. De ziekte gaat vanzelf over. Het afweersysteem moet het virus opruimen. Om de genezing te bevorderen is het verstandig om:

 • Goed naar uw lichaam te luisteren. Het is niet noodzakelijk om thuis te blijven van werk of school. Neem wel voldoende rust als u zich moe voelt. Dit is erg verschillend per persoon.
 • Liever geen alcohol te drinken. Zeker niet als u last heeft van een opgezette, pijnlijke lever en/of verhoogde leverwaardes.
 • Voldoende te drinken en gezond en gevarieerd te eten. Gebruik vet met mate.

Voorkom besmetting van de ziekte van Pfeiffer
Als u de ziekte van Pfeiffer heeft, bent u besmettelijk voor anderen.

Om te voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet, kunt u:

 • uw hand voor uw mond houden bij het hoesten of niezen;
 • niet zoenen met mensen die de ziekte van Pfeiffer nog niet gehad hebben;
 • gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels, bestek en bekers/glazen vermijden.

Het is niet precies duidelijk hoe lang u besmettelijk blijft voor anderen. Tijdens de periode dat u klachten heeft in ieder geval, maar waarschijnlijk kunt u ook in de maanden daarna nog mensen besmetten. Het is niet nodig om thuis te blijven van werk of school. U kunt ook al mensen besmet hebben in de periode voordat u klachten kreeg.

Synoniemen

 • klierkoorts
 • kissing disease

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Naar boven