Goed zorgen voor je spijsvertering

Goed zorgen voor je spijsvertering: daarmee ondersteun je je afweersysteem

Het is altijd belangrijk om goed voor je spijsvertering te zorgen. En in deze tijd is het extra belangrijk. Want je spijsvertering speelt namelijk ook een belangrijke rol bij het ondersteunen van het afweersysteem. Door goed voor je spijsvertering te zorgen, draag je bij aan het versterken van je weerstand. Een goede weerstand zorgt er op haar beurt voor dat je minder snel ziek wordt. Tegelijkertijd kan je het niet helemaal voorkomen. Iedereen kan ziek worden. Wel kun je je afweersysteem een handje helpen. En heus: dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Om te beginnen raden we aan om gezond en gevarieerd te eten. Van ''vullen'' naar 'voeden', noemen we dat. Een bepaalde voedingsstof speelt een sleutelrol in dit verhaal… En daar zouden we juist véél meer van mogen eten!

Spoedcursus over je spijsvertering

Natuurlijk weten we allemaal dat we goed voor onszelf moeten zorgen door gezond te eten. Vitamines, mineralen en gevarieerde gezonde voeding zijn van groot belang. Maar hoe werkt dat precies? Om te beginnen: een spoedcursus over je spijsvertering en je afweersysteem. Met een beetje geluk wordt alles wat je eet keurig verteerd door je spijsverteringsstelsel. En worden de voedingstoffen opgenomen. Deze stoffen dienen als bouwstof, brandstof, reservestof of als beschermde stof voor je lichaam. Brandstof zorgt ervoor dat je energie krijgt en bouwstof zorgt er bijvoorbeeld voor dat cellen worden hersteld. Je bent dus opgebouwd uit de voedingstoffen die je hebt gegeten. En ben je eigenlijk wat je eet!

Maar je spijsvertering gaat veel verder dan dat. In onze darmen huist namelijk een biljoenenbevolking aan microben, voornamelijk bacteriën. Al deze microben samen noemen we ons ‘microbioom’. Iedereen heeft een uniek microbioom, net zoals we allemaal een eigen vingerafdruk hebben. Een van de eigenschappen van je microbioom is het ondersteunen van het afweersysteem. Belangrijk voor een goede gezondheid dus!

Topteam – microbioom en het afweerweersysteem

Je microbioom en afweersysteem zijn een topteam. Ze werken veel samen en dat is maar goed ook. Ongeveer 70% van je afweersysteem bevindt zich in je dikke darm en hier zit ook het grootste gedeelte van je microbioom. Het microbioom helpt onder andere bij de groei en deling van afweercellen. Zo helpt jouw microbioom mee om een groot en sterk leger paraat te hebben om ziekteverwekkers tegen te gaan. Je microbioom ondersteunt dus je afweersysteem bij het bestrijden van een virus of andere ziekteverwerker.

Microbioom

Wanneer je microbioom in balans is, kan het bijdragen aan het verstevigen van de afweer en zo aan de gehele gezondheid van het lichaam. Een goede afweer kan ervoor zorgen dat je minder snel ziekt wordt, je klachten milder zijn en dat je sneller beter wordt. Het is dus belangrijk om goed voor je afweer te zorgen, maar weet dat je je afweersysteem niet ineens een boost kan geven. Wel kun je werken aan het opbouwen en versterken van je afweersysteem.

Brandstof

Niemand kan functioneren zonder brandstof. Ook je darmbacteriën niet. Ze leven van het voedsel dat door onze darm komt. Ons eetpatroon beïnvloedt dus welke en hoeveel, bacteriën er in onze darm leven. Door zelf gezond te eten, voorzie je je darmbacteriën van de juiste brandstof en voed je de ‘’goede’’ bacteriën die ons microbioom in balans houden. Het lievelingskostje van de goede bacteriën zijn vezels! Een vezelrijk eetpatroon draagt bij aan een microbioom in balans. En kan op die manier je afweersysteem ondersteunen.

 

Microbioom

Naast vezelrijke en gezonde voeding, zijn er nog meer factoren die je microbioom (en daarmee je afweer) kunnen versterken. Denk aan je genen, leeftijd, omgeving – of je bijvoorbeeld in de stad of op het platteland woont – eventueel medicijngebruik. Meer weten over het microbioom? Zie hier de uitleg van experts!

(V)ezelsbruggetje

Dan nu de hamvraag: waar zitten die vezels in? ‘Een handig ezelsbruggetje is dat vezels alleen voorkomen in plantaardige producten. Dus volkoren graanproducten, groente, fruit, noten, aardappelen en peulvruchten. Deze producten bevatten naast vezels ook vele andere vitaminen en mineralen die ook hun bijdragen leveren aan het sterker maken van je afweersysteem, zoals vitamine C, vitamine A of ijzer. Het wordt niet aangeraden om extra supplementen te nemen, tenzij je een ander advies heb gekregen om medische redenen.

Door te kiezen voor gezonde producten en gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt. En dus goed voor je microbioom en afweersysteem zorgt. Op mlds.nl/vezelmeter vind je een handig overzicht van producten waar vezels in zitten. Neem bijvoorbeeld peulvruchten: veelal een ondergeschoven kindje, maar ontzettend lekker en veelzijdig. Bovendien zijn ze erg vezelrijk!

Microbioom en het corona virus

Jouw microbioom en afweersysteem zijn een topteam. Een goed werkend afweersysteem kan ervoor zorgen dat je sneller de indringer verjaagt of de klachten milder zijn. Het lichaam van de meeste mensen kent het coronavirus dat nu rondgaat niet. Niemands afweersysteem heeft eerder tegen deze indringers gevochten. Daarom worden helaas zoveel mensen ziek. Er is nog veel onbekend over het coronavirus. Voor het afweersysteem is het een zeer lastige puzzel om op te lossen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven