Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. De cellen die door deze verstoorde celdeling ontstaan, hebben geen nut en hopen zich op. Bij darmkanker gebeurt dat in de darmen. Ze vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd.

meer over deze aandoening

Hoe herken ik darmkanker?

Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in jouw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter.

Bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en loze aandrang kunnen met darmkanker te maken hebben.

Meest voorkomende klachten bij darmkanker


De patiënt moet tenminste twee van de volgende klachten hebben;

Let op

Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

meer over de klachten

Hoe gaat het verder?

Hoe wordt de diagnose gesteld, welke behandelingsmogelijkheden zijn er en wat is mijn vooruitzicht? Er zijn veel vragen die je kunt hebben. Wanneer verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, krijg je hier een uitgebreider onderzoek. Als er darmkanker gevonden is, kunnen er verschillende vervolgonderzoeken plaatsvinden. Deze geven meer inzicht in de uitgebreidheid en het stadium van de ziekte. Daarna kan er een keuze gemaakt worden voor de meest optimale behandeling

meer over de diagnose en behandeling

Marlijn Weerdenburg

”Dankzij het bevolkingsonderzoek leeft mijn vader nog.”

Hans

”De uitslag van het bevolkingsonderzoek was een verrassing. Ik kreeg het signaal dat verder onderzoek noodzakelijk was.”

Wolter

”Toen ik de bezorgde blik van de assistente zag, wist ik dat het niet goed zat.”

Marcel

”Liever een zakje op je buik dan een tuintje.”

Bénédicte

”Eerst liep ik een halve marathon met een darmtumor ter grootte van een mandarijn uit en later bleek mijn lever ook nog besmet.”

Wat kan ik doen?

Darmkanker is goed te behandelen bij vroege opsporing. Doe daarom mee aan het bevolkingsonderzoek wanneer je 55 – 75 jaar bent. Zit darmkanker in de familie? Ga dan naar de huisarts voor een erfelijkheidstest. Herken je de symptomen? Maak dan een uitspraak bij de huisarts.

meer over wat kan ik doen?

Dit doen wij voor darmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing. Wij hebben ons sterk gemaakt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Darmkanker is goed te genezen wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord, het bevolkingsonderzoek speelt daarbij een essentiële rol.

”Wij geloven dat de eNose een oplossing is voor duizenden darmkankerpatiënten: eerst ruiken, dan pas kijken met een coloscopie. Zo is het een stuk minder belastend.”

Nanne de Boer (MDL-arts, Amsterdam UMC)

Doneer voor vroegere opsporing van darmkanker

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Renske van den Brink-Schimmel, fellow medische oncologie
Prof. dr. Evelien Dekker, MDL-arts
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte
Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog
Dr. Monique van Leerdam, MDL-arts
Dr. Oddeke van Ruler, gastro-enterologisch chirurg

Laatst herzien:
maart 2019

Doneer