Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. De cellen die door deze verstoorde celdeling ontstaan, hebben geen nut en hopen zich op. Bij darmkanker gebeurt dat in de darmen. Ze vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd.

meer over deze aandoening

Download ons gratis magazine

  • ervaringen op het gebied van darmkanker
  • artsen over het nut van vroege opsporing
  • wat je zelf kunt doen om het risico op darmkanker te verlagen
download magazine

Hoe herken ik darmkanker?

Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in jouw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter.

Bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en loze aandrang kunnen met darmkanker te maken hebben.

Maart is darmkankermaand

Maart is internationale darmkankermaand. We willen je daarom deze maand extra bewust maken van de alarmsignalen van darmkanker. Want elke dag overlijden er in Nederland maarliefst 13 mensen aan. Darmkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Weet jij alle signalen van darmkanker te herkennen?

naar de darmkanker signalen test

Meest voorkomende klachten bij darmkanker

Voor de diagnose darmkanker moet je tenminste twee van de volgende klachten hebben:

Let op

Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

meer over de klachten

Hoe gaat het verder?

Hoe wordt de diagnose gesteld, welke behandelingsmogelijkheden zijn er en wat is mijn vooruitzicht? Er zijn veel vragen die je kunt hebben. Wanneer verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, krijg je hier een uitgebreider onderzoek. Als er darmkanker gevonden is, kunnen er verschillende vervolgonderzoeken plaatsvinden. Deze geven meer inzicht in de uitgebreidheid en het stadium van de ziekte. Daarna kan er een keuze gemaakt worden voor de meest optimale behandeling

meer over de diagnose en behandeling

Loes

”Je gaat verzinnen wat het allemaal zou kunnen zijn, maar aan darmkanker heb ik nooit gedacht”

Margriet

”Met de camerapil werden poliepen bij mij ontdekt.”

Marlijn Weerdenburg

”Dankzij het bevolkingsonderzoek leeft mijn vader nog.”

Hans

”De uitslag van het bevolkingsonderzoek was een verrassing. Ik kreeg het signaal dat verder onderzoek noodzakelijk was.”

Wolter

”Toen ik de bezorgde blik van de assistente zag, wist ik dat het niet goed zat.”

Marcel

”Liever een zakje op je buik dan een tuintje.”

Bénédicte

”Eerst liep ik een halve marathon met een darmtumor ter grootte van een mandarijn uit en later bleek mijn lever ook nog besmet.”

Wat kan ik doen?

Darmkanker is goed te behandelen bij vroege opsporing. Doe daarom mee aan het bevolkingsonderzoek wanneer je 55 – 75 jaar bent. Zit darmkanker in de familie? Ga dan naar de huisarts voor een erfelijkheidstest. Herken je de symptomen? Maak dan een uitspraak bij de huisarts.

meer over wat kan ik doen?
Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker

We ontvangen veel vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Let op: Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is het raadzaam om contact op te nemen met je (huis)arts.

bekijk de vragen en antwoorden

Dit doen wij voor darmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij kunt zijn. Daarom hebben wij er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Ook financieren wij innovatieve onderzoeken. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met hulp van jouw steun.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

Nieuws over darmkanker

Beschermd: Steeds meer grip op de spijsvertering

Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.

11 januari 2022

Amsterdam UMC zoekt in ontlasting naar aminozuren om darmkanker sneller en nauwkeuriger op te sporen

De Maag Lever Darm Stichting heeft € 250.000 toegekend aan een onderzoek binnen de subsidielijn ‘Right on Time’ 2020-2021. Het onderzoek, onder leiding van dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch (Amsterdam UMC/locatie VUmc), is gericht op het nauwkeuriger maken van het huidige bevolkingsonderzoek darmkanker.

22 oktober 2021

Doorontwikkeling Dikkedarmkanker keuzehulp in volle gang

De Dikkedarmkanker keuzehulp ondersteunt patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker en haar behandelteam bij het kiezen van de best passende behandeling. Sinds de ontwikkeling in 2016, is de keuzehulp meermaals geüpdate. Nu een nieuwe richtlijnmodule wordt gepubliceerd én lessen zijn geleerd uit de praktijk, buigt een nieuwe landelijke werkgroep zich over de doorontwikkeling van de keuzehulp.

27 september 2021

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Renske van den Brink-Schimmel, fellow medische oncologie
Prof. dr. Evelien Dekker, MDL-arts
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte
Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog
Dr. Monique van Leerdam, MDL-arts
Dr. Oddeke van Ruler, gastro-enterologisch chirurg

Laatst herzien:
maart 2019

Doneer