Syndroom van Henoch-Schönlein

Wat is het?

Bij dit syndroom van Henoch-Schönlein is er sprake van een allergische ontsteking van vooral de kleine bloedvaatjes in het lichaam. Deze bloedvaatjes laten daardoor veel vocht en bijvoorbeeld eiwitten door. De ziekte is zeldzaam en komt vooral bij kinderen voor. Het syndroom wordt vooral in de herfst en winter gezien en zelden in de zomer.

Oorzaken van het syndroom van Henoch-Schönlein

De oorzaak is niet geheel duidelijk. Kinderen blijken meestal 1 tot 3 weken vóór de start van de klachten een luchtinfectie te hebben gehad. Maar ook insectenbeten, immunisaties (behandelingen om de afweer te versterken) en verschillende geneesmiddelen kunnen dit proces in gang zetten.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij syndroom van Henoch-Schönlein

Nierproblemen staan voorop bij deze aandoening. Er kan een nieronsteking ontstaan waardoor bloed en eiwit in de urine terecht komen. Ook een hoge bloeddruk en vochtophoping in het lichaam zijn het gevolg van de verstoorde nierfunctie.

Soms begint het syndroom van Henoch Schönlein met hevige buikpijn voordat er huidverschijnselen zijn. Bij volwassenen treden zelden ernstige buikklachten op maar kunnen juist ernstige nierafwijkingen op de voorgrond staan.

Hoe gaat het verder?

De verschijnselen van de ziekte kunnen ernstig zijn. Toch gaat de ziekte in bijna alle gevallen binnen 1 tot 6 weken vanzelf over. Speciale medicijnen zijn niet nodig. Soms worden corticosteroïden voorgeschreven. Dit zijn ontstekingsremmende medicijnen. In slechts enkele gevallen en met name bij volwassenen is de schade aan de nieren blijvend.

Patiëntenorganisaties
Een overzicht van alle Nederlandse patiëntenorganisaties en fondsen en de expertisecentra voor zeldzame aandoeningen vind je op de website ‘Zicht op zeldzaam’. De organisaties staan per aandoening gebundeld. Hier vind je ook Kwaliteitsdocumenten over de zorg voor zeldzame aandoeningen, ontwikkeld door de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP).

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Al 13 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Doneer
De 7 signalen test
Als wij zeggen ‘check je poep’, weet jij dan waar je op moet letten?
doe de test
Al 35.000 keer ingevuld!