Syndroom van Henoch-Schönlein

Wat is het syndroom van Henoch-Schönlein?

Bij deze ziekte is er sprake van een allergische ontsteking van vooral de kleine bloedvaatjes in het lichaam. Deze bloedvaatjes laten daardoor veel vocht en bijvoorbeeld eiwitten door. De ziekte is zeldzaam en komt vooral bij kinderen voor. Het syndroom wordt vooral in de herfst en winter gezien en zelden in de zomer.

Oorzaak van syndroom van Henoch-Schönlein

De oorzaak is niet geheel duidelijk. Kinderen blijken meestal 1 tot 3 weken vóór de start van de klachten een luchtinfectie te hebben gehad. Maar ook insectenbeten, immunisaties (behandelingen om de afweer te versterken) en verschillende geneesmiddelen kunnen dit proces in gang zetten.

Klachten en symptomen bij syndroom van Henoch-Schönlein

Nierproblemen staan voorop bij deze aandoening. Er kan een nieronsteking ontstaan waardoor bloed en eiwit in de urine terecht komen. Ook een hoge bloeddruk en vochtophoping in het lichaam zijn het gevolg van de gestoorde nierfunctie.

Verder kunnen bloeduitstortingen ontstaan als gevolg van ontstekingen van de bloedvaatjes in de huid. Deze komen vooral voor op de armen en benen maar soms ook op de romp. Bovendien kunnen er ontstekingen onstaan in de gewrichten, deze ontstaan vooral in de enkel- en kniegewrichten.

Ook in de darmwand zitten bloedvaatjes die ontstoken kunnen zijn. Dit kan buikklachten veroorzaken. Deze kunnen vooral bij kinderen aanwezig zijn en bestaan meestal uit milde symptomen zoals misselijkheid, braken en buikpijn. Soms kunnen ernstige koliekachtige buikpijn, bloedspugen en darmbloedingen voorkomen.

De aandoening gaat meestal gepaard met koorts. Soms begint het syndroom van Henoch Schönlein met hevige buikpijn voordat er huidverschijnselen zijn. Bij volwassenen treden zelden ernstige buikklachten op maar kunnen juist ernstige nierafwijkingen op de voorgrond staan.

Behandeling van syndroom van Henoch-Schönlein

De verschijnselen van de ziekte kunnen ernstig zijn. Toch gaat de ziekte in bijna alle gevallen binnen 1 tot 6 weken vanzelf over. Speciale medicijnen zijn niet nodig. Soms worden corticosteroïden voorgeschreven. Dit zijn ontstekingsremmende medicijnen. In slechts enkele gevallen en met name bij volwassenen is de schade aan de nieren blijvend.

Zicht op zeldzaam
Een overzicht van alle Nederlandse patiëntenorganisaties en fondsen en de expertisecentra voor zeldzame aandoeningen vindt u op de website ‘Zicht op zeldzaam’. De organisaties staan per aandoening gebundeld. Hier vindt  u ook Kwaliteitsdocumenten over de zorg voor zeldzame aandoeningen, ontwikkeld door de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP).

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven