Aambeien

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen. In de endeldarm vlak boven de anus bevinden zich deze zwellichamen. Dit zijn sponsachtige netwerken van bloedvaatjes. Zwellichamen spelen een belangrijke rol bij het afsluiten van de anus. Als de zwellichamen te veel opzwellen en uitzakken spreken we van aambeien. Aambeien kunnen in de anus zitten. Dit noemen we inwendige aambeien. Soms zijn de zwellichamen zo opgezwollen dat ze naar buiten uitpuilen. In dat geval spreken we van uitwendige aambeien. Aambeien komen vrij veel voor. Vooral mensen boven de 50 jaar hebben last van aambeien. Aambeien zijn in feite onschuldig maar veel mensen ondervinden er last van. Aambeien komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.

Chirurg-Proctoloog Charlotte Molenaar (Proctoskliniek Bilthoven) beantwoordde tijdens een live-video vragen van kijkers over anale klachten, zoals aambeien. Terugkijken kan hierboven.

Oorzaak van aambeien

 • Verstopping
  Bij verstopping gaat de ontlasting moeizamer omdat deze te hard is. Hierdoor gaat u harder persen als de ontlasting komt en ontstaat er te veel druk op de zwellichamen.
 • Te weinig lichaamsbeweging door bijvoorbeeld een zittend beroep
  Mensen die weinig bewegen hebben vaak een harde, droge ontlasting. Daarnaast kan veel zitten de druk op de anus verhogen. Aambeien komen daardoor vaker voor bij mensen die een zittend beroep hebben zoals vrachtwagenchauffeurs.
 • Overgewicht
  Een te hoog lichaamsgewicht verhoogt de druk op de anus en kan daarnaast ook een oorzaak zijn van verstopping.
 • Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap en de bevalling hebben vrouwen een verhoogd risico op aambeien door toename van de druk op de anus.

Klachten en symptomen bij aambeien

Aambeien kunnen jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk gaan bloeden als u naar het toilet gaat. Dit is zichtbaar als helderrood bloed op de ontlasting of bij het afvegen. Ook kan een aambei zomaar gaan bloeden. Bloed bij de ontlasting wordt in veel gevallen veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een vervelend, drukkend en pijnlijk gevoel geven.

Bloedverlies wordt echter niet altijd door aambeien veroorzaakt. Het kan ook duiden op een ontsteking, een poliep of een tumor in uw darmen.

Het is daarom  belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan als u last heeft van bloed bij de ontlasting. De huisarts kan vaststellen of aambeien inderdaad  de oorzaak zijn of voorstellen om verder onderzoek te doen. 

anus_v22

Diagnose van aambeien

In de meeste gevallen kan de diagnose aambeien gesteld worden door de huisarts. De huisarts kan uw anus bekijken en onderzoeken. Hij zal dan met een gehandschoende vinger de anus inwendig en uitwendig onderzoeken (rectaal toucher).

Soms zal de huisarts gebruik maken van een kijkbuisje om de binnenkant van de anus te onderzoeken. Dit wordt een proctoscopie genoemd. De huisarts kan u voor een proctoscopie ook verwijzen naar het ziekenhuis.

Behandeling van aambeien

Als de diagnose aambeien is gesteld, zal de arts in eerste instantie enkele leef- en voedingsadviezen geven. Hierdoor zullen in veel gevallen de klachten verdwijnen. 

Bij aanhoudende klachten kan de arts zalf of zetpillen voorschrijven tegen de pijn en/of de jeuk. Veel van deze middelen zijn ook  bij de apotheek of drogist te koop.

Medicijnen die bij aambeien voorgeschreven kunnen worden, zijn:

 • Zalf of zetpillen met lidocaïne
  Deze werken plaatselijk verdovend en dus pijnstillend.
 • Zalf of zetpillen met zink
  Ook deze verminderen de pijn en jeuk en kunnen er mogelijk voor zorgen dat de aambeien iets verschrompelen.
 • Wees voorzichtig met gebruik van deze middelen wanneer u deze niet door de arts heeft voorgeschreven gekregen. Het is verstandig om bij langdurig gebruik te overleggen met uw arts of apotheker.

  Als u aanhoudend last heeft van klachten die (waarschijnlijk) door aambeien veroorzaakt worden, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Behandelingsmogelijkheden

Wanneer de voedingsadviezen, leef adviezen en medicijnen niet voldoende helpen, kan de huisarts u verwijzen naar een specialist. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om aambeien te verwijderen. De meest gangbare ingrepen worden poliklinisch gedaan. Dit wil zeggen dat u niet in het ziekenhuis wordt opgenomen. U kunt op de dag van de ingreep weer naar huis als er geen complicaties optreden.  Het is mogelijk dat u voor de ingreep een klysma krijgt om de endeldarm en anus schoon te maken.

De verschillende behandelingsmogelijkheden bij aambeien zijn:

 • Inspuiten
  Een derde mogelijkheid is het inspuiten van een irriterende vloeistof onder het slijmvlies. Als reactie hierop verschrompelen de aambeien. 
 • Afbinden
  Het afbinden van de aambeien is de gebruikelijke methode. Hierbij worden de uitgezakte aambeien met behulp van een rubberen elastiekje afgebonden. Dit wordt ook een rubberbandligatie genoemd. Na zeven tot tien dagen na de behandeling vallen de afgestorven aambeien af. Het wondje geneest met een klein litteken. De eerste dagen na de ingreep kunt u een wee of pijnlijk gevoel onder in de buik hebben. Soms is nog een tweede of derde behandeling nodig.
 • Dichtschroeien
  Een ander methode is het dichtschroeien van de bloedvaatjes in de aambei met behulp van infrarood licht. Ook dit zorgt ervoor dat de aambeien afsterven.

Soms is een operatie noodzakelijk om een (hele grote) aambei te verwijderen.

Tips en adviezen bij aambeien

De tips en adviezen om aambeien te behandelend en te voorkomen, zijn met name gericht op het voorkomen van verstopping en een verhoogde druk op de anus:

 • Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk
  Gebruik een vezelrijke voeding. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en nemen vocht op in de ontlasting. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten met name in groente, fruit en volkorenproducten. Test met onze vezeltest of u voldoende vezels eet. Een gezonde gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig hebt. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts of diëtist.

  Download onze gratis minigids met vezelrijke tips en recepten
 • Drink voldoende
  Drink dagelijks minstens 1,5 - 2 liter vocht. Als u een vezelrijke voeding gebruikt, is het verstandig om extra te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.
 • Zorg voor voldoende beweging
  Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Door het vermijden van langer periodes achter elkaar te zitten, voorkomt u een verhoogde druk op de anus. Voldoende beweging kan ook helpen een gezond gewicht te behouden of te verkrijgen.
 • Zorg voor gezond toiletgedrag
  Het is belangrijk om meteen naar het toilet te gaan als u aandrang hebt. Het ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat de ontlasting verder indikt waardoor de kans op verstopping toeneemt. Als u aandrang hebt, perst u voorzichtig mee. Pers niet hard als er geen aandrang is. Een goede houding op het toilet is ook belangrijk; iets voorover gebogen met een voetenbankje onder uw voeten.
 • Zorg voor een goede hygiëne
  Als u last heeft van aambeien was uw anus dan na de stoelgang met lauwwarm water. Dep vervolgens de anus goed droog. Gebruik van zeep of geparfumeerd toiletpapier kan irritaties en jeuk verergeren. Een warm bad kan helpen tegen jeuk en de pijn.

Onderzoeken bij aambeien

Synoniemen

 • Hemorroïden

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven