Hepatitis D

Wat is Hepatitis D?

Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis D wordt veroorzaakt door het hepatitis D-virus, ook wel hepatitis Delta-virus genoemd. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis A, B, C en E. Al deze vormen worden veroorzaakt door een virus. Daarom spreken we over virale hepatitis.

Besmetting met het hepatitis D-virus kan alleen als iemand op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich draagt. 

Feiten en cijfers over hepatitis D

Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland, wel meer in landen rondom de Middellandse zee, Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika.

Wat zijn de klachten bij hepatitis D?

Het hepatitis D-virus verergert de klachten van de hepatitis-B-infectie. De klachten die bij hepatitis D optreden komen overeen met die bij hepatitis B.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose hepatitis D wordt gesteld op basis van bloedonderzoek. In het bloed kunnen antistoffen tegen het hepatitis D-virus worden gevonden.

Hoe ontstaat hepatitis D?

De oorzaak van hepatitis D is besmetting met het hepatitis D-virus, ook wel hepatitis Delta-virus genoemd. Besmetting met het hepatitis D-virus kan alleen als iemand op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich draagt. De manieren van besmetting zijn hetzelfde als bij hepatitis B.

 

Overdracht van het hepatitis D-virus kan plaatsvinden via:

  • bloed-bloedcontact
  • seksueel contact
  • besmetting van moeder op kind tijdens de geboorte

Een infectie met hepatitis D kan op twee momenten plaatsvinden:

  • gelijktijdig met de hepatitis B-infectie (een co-infectie)
  • of later, als iemand al drager is van het hepatitis B-virus (een super-infectie)

Behandeling van hepatitis D

Er is geen specifieke behandeling voor hepatitis D. Op dit moment wordt peginterferon-alfa gebruikt voor de behandeling van hepatitis D. De behandelresultaten zijn slecht.

 

Vaccinatie tegen hepatitis D
Een vaccin tegen hepatitis D bestaat niet. Maar iemand die immuun is voor hepatitis B is ook immuun voor hepatitis D. Daarom beschermt de vaccinatie tegen hepatitis B ook tegen hepatitis D.

Patiëntenvereniging

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) een actieve patiëntenorganisatie voor iedereen die met een leverziekte te maken heeft: patiënten, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen. De vereniging verzorgt informatiemateriaal, geeft voorlichting, maakt het delen van ervaringen mogelijk en speelt een belangrijke rol in de belangenbehartiging van leverpatiënten.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven