Wat is het?

Een maaguitgangstenose is een vernauwing (stenose) van de maaguitgang. Als voedsel de maag verlaat, komt het in het eerste deel van de dunne darm: de twaalfvingerige darm. Bij de uitgang van de maag zit een sluitspier ook wel maaguitgangspier of pylorus genoemd. Deze sluitspier zorgt ervoor dat voedsel in kleine porties in de twaalfvingerige darm terecht komt. De vernauwing zit in de buurt van de maaguitgang of in het eerste deel van de twaalfvingerige darm.

De maag

De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag. De klieren in het maagslijmvlies produceren maagsap. Het zoutzuur doodt vele bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen. Daarnaast activeert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.

Oorzaken van maaguitgangstenose

Maagzweer
Een maaguitgangstenose ontstaat in de meeste gevallen uit een maagzweer die in de buurt van de maaguitgang zit. Weefsel in en rondom de maagzweer kan gaan verkrampen en opzwellen waardoor een vernauwing ontstaat. Ook kan er littekenweefsel ontstaan bij de genezing van een maagzweer. Dit littekenweefsel kan ook een vernauwing veroorzaken.

Uitgebreide informatie over (de oorzaak van) een maagzweer vindt u elders op deze website.

Aangeboren afwijking
In zeldzame gevallen is een maaguitgangstenose een aangeboren afwijking. Kinderen worden in dat geval geboren met een vernauwing die niet veroorzaakt is door een zweer of littekenweefsel.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij maaguitgangstenose

Als gevolg van een vernauwing bij de maaguitgang kan voedsel de maag minder goed verlaten. Hierdoor kan een vertraagde maagontlediging ontstaan. Dit geeft klachten na het eten als misselijkheid, een vol, opgeblazen gevoel en soms braken. Uitgebreide informatie over een vertraagde maagontlediging vind je elders op deze website.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van maaguitgangstenose

Een maaguitgangstenose is vast te stellen door middel van een kijkonderzoek van de maag: een gastroscopie. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang waarop een kleine videocamera en een lampje zijn bevestigd. De arts brengt de endoscooop via jouw mond en slokdarm in de maag. De binnenkant van de maag kan zo goed bekeken worden. Tijdens een gastroscopie kan de arts kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht.

Behandeling van maaguitgangstenose

Wanneer een maagzweer de oorzaak van de klachten is, moet deze behandeld worden. Informatie over de behandeling van maagzweren vind je bij ‘maagzweer’. Als de zweer behandeld is maar de vernauwing aanwezig blijft, moet de vernauwing behandeld worden. De maaguitgangstenose kan op twee manieren worden behandeld, namelijk via een operatie of door het oprekken van de vernauwing.

Operatie
Via een operatie wordt de vernauwing (littekenweefsel) verwijderd.

Endoscopisch oprekken van de vernauwing
Dit is een endoscopische behandeling. Dat wil zeggen dat deze behandeling via de mond met behulp van een endoscoop uitgevoerd kan worden. Op de endoscoop wordt een ballonnetje vast gemaakt. Dit ballonnetje wordt ter hoogte van de vernauwing opgeblazen. Meestal is een herhaling van deze behandeling na verloop van tijd noodzakelijk.

Bij kinderen met een aangeboren maaguitgangstenose zijn ook de twee bovengenoemde behandelingen mogelijk.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij maaguitgangstenose

Tips en adviezen bij klachten als gevolg van een vertraagde maagontlediging vind je elders op deze website bij het onderwerp ‘vertraagde maagontlediging’.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer