Wat is het?

Oesofagitis wil zeggen dat de slokdarm ontstoken is. Candida oesofagitis is een ontsteking van de slokdarm die veroorzaakt wordt door Candida albicans. Candida albicans is een schimmel die van nature in ons lichaam aanwezig is. Deze schimmel voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving.

Bij gezonde mensen krijgt Candida niet of nauwelijks de kans om klachten te veroorzaken. Bij een verminderde weerstand kan de schimmel zich gaan vermeerderen. In dat geval kan Candida klachten veroorzaken in de mond, de vagina, op de huid (bv. luieruitslag) en in de slokdarm. Een infectie met Candida albicans is niet besmettelijk.

Synoniemen:

De slokdarm

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. De slokdarm loopt van de keelholte tot aan de maag. Voedsel wordt door de spieren in de slokdarmwand actief naar de maag getransporteerd. De slokdarm bestaat (van buiten naar binnen) uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies. In het bindweefsel bevinden zich kliertjes die slijm produceren dat als glijmiddel dient. Voedsel gaat hierdoor gemakkelijker door de slokdarm heen.

Oorzaken van Candida oesofagitis

Een ontsteking van de slokdarm door Candida kan ontstaan als de weerstand (sterk) verminderd is. Bij een sterk verminderde weerstand krijgt Candida in de slokdarm de kans om zich te vermeerderen. Dit is meestal het geval bij:

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij Candida oesofagitis

De volgende klachten kunnen voorkomen bij een ontsteking van de slokdarm door candida:

Hoe gaat het verder?

Diagnose van Candida oesofagitis

De diagnose kan gesteld worden met behulp van een kijkonderzoek (endoscopie) van de slokdarm. Dit is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van jouw slokdarm bekijkt. Het onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Dat is een flexibele slang met aan het uiteinde een lampje en een kleine videocamera. De arts schuift de endoscoop via jouw mond in jouw slokdarm. De camera maakt beelden die op een beeldscherm weergegeven worden.

Zo kan de arts jouw slokdarm goed bekijken en eventuele afwijkingen opsporen. De arts kan op deze manier een Candida infectie met zekerheid vaststellen. Tijdens een endoscopie kan de arts biopten nemen. Biopten zijn kleine hapjes weefsel in dit geval van de slokdarmwand. Deze biopten worden vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Behandeling van Candida oesofagitis

De arts zal een antischimmel medicijn voorschrijven om de Candida te bestrijden. Soms is een langdurige of blijvende behandeling nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een chronische aandoening bij wie de weerstand tegen infecties blijvend verlaagd is. Hetzelfde geldt voor mensen die langdurig medicijnen moeten gebruiken die de oorzaak kunnen zijn van een Candida infectie.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij Candida oesofagitis

Door jouw weerstand zoveel mogelijk op peil te houden, bevorder je de genezing en kun je nieuwe infecties voorkomen. Je kunt dit doen door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen (bij voorkeur in de buitenlucht).

Als je last hebt van een slokdarmontsteking kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden. Het eten en/of drinken van onderstaande producten kan prikkelend en pijnlijk zijn:

  • erg hete dranken of voeding
  • zure producten
  • scherpe kruiden
  • alcohol

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald