Candida oesofagitis

Wat is candida oesofagitis?

Oesofagitis wil zeggen dat de slokdarm ontstoken is. Candida oesofagitis is een ontsteking van de slokdarm die veroorzaakt wordt door Candida albicans. Candida albicans is een schimmel die van nature in ons lichaam aanwezig is. Deze schimmel voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving. Bij gezonde mensen krijgt Candida niet of nauwelijks de kans om klachten te veroorzaken. Bij een verminderde weerstand kan de schimmel zich gaan vermeerderen. In dat geval kan Candida klachten veroorzaken in de mond, de vagina, op de huid (bv. luieruitslag) en in de slokdarm. Een infectie met Candida albicans is niet besmettelijk.

De slokdarm
De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. De slokdarm loopt van de keelholte tot aan de maag. Voedsel wordt door de spieren in de slokdarmwand actief naar de maag getransporteerd. De slokdarm bestaat (van buiten naar binnen) uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies. In het bindweefsel bevinden zich kliertjes die slijm produceren dat als glijmiddel dient. Voedsel gaat hierdoor gemakkelijker door de slokdarm heen.

maag_en_slokdarm_v1

Oorzaak van Candida oesofagitis

Een ontsteking van de slokdarm door Candida kan ontstaan als de weerstand (sterk) verminderd is. Bij een sterk verminderde weerstand krijgt Candida in de slokdarm de kans om zich te vermeerderen. Dit is meestal het geval bij:

 • Gebruik van medicijnen die de weerstand tegen infecties sterk verminderden. Voorbeelden hiervan zijn antibiotica, corticosteroïden (zoals prednison) en cytostatica (chemotherapie).
 • Ziektes waardoor de algehele conditie sterk is aangetast. Dit kan het geval zijn bij diabetes (suikerziekte), bepaalde vormen van kanker (bijvoorbeeld leukemie) en infectieziekten zoals AIDS.

Klachten en symptomen bij Candida oesofagitis

De volgende klachten kunnen voorkomen bij een ontsteking van de slokdarm door candida:

 • Moeite met slikken
  De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn.
 • Pijn in de buurt van het borstbeen
  Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen. Veel mensen hebben ook een witgele aanslag in hun mondholte en op de tong. Dit wordt ook wel spruw genoemd.
 • Bloeding
  In zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding als gevolg van de slokdarmontsteking.

Diagnose van Candida oesofagitis

De diagnose kan gesteld worden met behulp van een kijkonderzoek (endoscopie) van de slokdarm. Dit is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van uw slokdarm bekijkt. Het onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Dat is een flexibele slang met aan het uiteinde een lampje en een kleine videocamera. De arts schuift de endoscoop via uw mond in uw slokdarm. De camera maakt beelden die op een beeldscherm weergegeven worden.

Zo kan de arts uw slokdarm goed bekijken en eventuele afwijkingen opsporen. De arts kan op deze manier een Candida infectie met zekerheid vaststellen. Tijdens een endoscopie kan de arts biopten nemen. Biopten zijn kleine hapjes weefsel in dit geval van de slokdarmwand. Deze biopten worden vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Behandeling van Candida oesofagitis

De arts zal een antischimmel medicijn voorschrijven om de Candida te bestrijden. Soms is een langdurige of blijvende behandeling nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een chronische aandoening bij wie de weerstand tegen infecties blijvend verlaagd is. Hetzelfde geldt voor mensen die langdurig medicijnen moeten gebruiken die de oorzaak kunnen zijn van een Candida infectie.

Tips en adviezen bij Candida oesofagitis

Als u last heeft van een slokdarmontsteking kunt u sommige voedingsmiddelen beter vermijden. Het eten en/of drinken van onderstaande producten kan prikkelend en pijnlijk zijn:

 • erg hete dranken of voeding
 • zure producten
 • scherpe kruiden
 • alcohol

Door uw weerstand zoveel mogelijk op peil te houden, bevordert u de genezing en kunt u nieuwe infecties voorkomen. U kunt dit doen door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen (bij voorkeur in de buitenlucht).

Synoniemen

 • Slokdarmontsteking door Candida
 • Candida-infectie van de slokdarm

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven