Wat is het?

Een poliep is een goedaardige woekering van slijmvlies. De binnenkant van inwendige lichaamsholtes, zoals de maag en de darm, is bekleed met een slijmvlieslaag. Poliepen kunnen overal in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in de maag. In principe zijn poliepen goedaardig. De meeste poliepen blijven ook altijd goedaardig maar sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat maagkanker.

In de maag kunnen verschillende soorten poliepen voorkomen. De meeste poliepen bestaan uit kleine cystes die niet kwaadaardig worden. Daarnaast zijn er poliepen die bestaan uit weefsel van ‘gewoon’ maagslijmvlies. Deze worden ook wel hyperplastische poliepen genoemd.

De kans dat hyperplastische poliepen ooit kwaadaardig worden is heel klein. Poliepen die bestaan uit klierweefsel, de adenomateuze poliepen (of adenomen), kunnen op den duur wel uitgroeien tot kanker. Deze kans neemt toe wanneer er meerdere adenomen in de maag voorkomen, of als een adenoom groter is dan 2 cm.

De maag

De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag. Klieren in het maagslijmvlies produceren maagsap.

Maagsap bevat onder andere zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur doodt vele bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen. Daarnaast activeert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.

Oorzaak van maagpoliep

Vaak is het onduidelijk hoe een maagpoliep is ontstaan. Het ontstaan van poliepen wordt soms in verband gebracht met een Helicobacter pylori-infectie.

In zeldzame gevallen horen maagpoliepen bij een bepaalde ziekte. De erfelijke aandoening Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) is bijvoorbeeld zo’n ziekte.

Patiënten met FAP hebben heel veel poliepen in de dikke darm, maar de poliepen kunnen ook op andere plekken in het spijsverteringskanaal voorkomen. Maagpoliepen kunnen ook voorkomen bij mensen met het peutz-jegherssyndroom. Bij patiënten met dit syndroom ontstaan talrijke poliepen in met name de darm maar ook in de maag.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij maagpoliep

Een maagpoliep geeft bijna nooit klachten. Meestal wordt de poliep per toeval ontdekt. In sommige gevallen is er sprake van pijn in de bovenbuik of bloedverlies. Dit bloedverlies kan opgemerkt worden door een zwart gekleurde ontlasting of door het overgeven van bloed.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van maagpoliep

Een maagpoliep kan worden aangetoond door middel van een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie).Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang waarop een kleine videocamera en een lampje zijn bevestigd. De arts brengt de endoscooop via jouw mond en slokdarm in de maag.

De binnenkant van de maag kan zo goed bekeken worden. Tijdens een gastroscopie kan de arts kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. Zo kan de arts achterhalen om wat voor een poliep het gaat. 

Behandeling van maagpoliep

Kleine poliepen kunnen tijdens een gastroscopie verwijderd worden door middel van een klein grijpertje op de endoscoop. Soms worden de poliepen op een andere manier vernietigd. Via de endoscoop worden ze dan blootgesteld aan hitte, elektrische stroom of een krachtige lichtstraal. Als de poliep erg groot is, is een operatie nodig om hem te verwijderen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij maagpoliep

Patiënten bij wie ooit een maagpoliep is aangetoond (en verwijderd) moeten meestal onder controle blijven. Door middel van regelmatige gastroscopie wordt in de gaten gehouden of er nieuwe poliepen ontstaan. Hoe vaak deze controle plaats moet vinden is onder andere afhankelijk van de soort poliep, de grootte en het aantal. De arts bepaalt de termijn voor controle.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in