Wat is het?

Klachten van de tong komen veel voor. Er zijn veel verschillende klachten die over het algemeen niet wijzen op een specifieke aandoening. Veel voorkomende klachten zijn een witte aanslag op de tong en een branderige, pijnlijke tong. Uitgebreide informatie over een pijnlijke, branderige mondholte of tong is te vinden bij onze pagina over mondbranden. Daarnaast komen klachten voor als een paarsrode tong, een ontsteking van de tong en kanker van de tong.

Oorzaken bij ziekten van de tong

Ziekten van de tong of tongklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend. Klachten van de tong kunnen een verschijnsel zijn bij een andere aandoening. Soms staan de klachten op zichzelf en is er geen achterliggende aandoening.

De meest voorkomende oorzaken van tongklachten zijn:

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij ziekten van de tong

De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van ziekten van de tong

Klachten van de tong komen vaak voor als verschijnsel bij een andere aandoening. De klachten kunnen ook op zichzelf voorkomen zonder dat er een duidelijke oorzaak is. De huisarts en/of tandarts kunnen de mondholte onderzoeken en eventueel bloedonderzoek doen. Zo nodig kan de huisarts u doorverwijzen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) voor verder onderzoek. Als er sprake is van een zwelling of een zweertje op de tong zal de KNO-arts een beetje weefsel (een biopt) afnemen. Dit weefsel wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht.

Behandeling van ziekten van de tong

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen is er geen behandeling noodzakelijk en verdwijnen de klachten vanzelf. Als er geen duidelijke oorzaak van de klachten is, is behandeling moeilijk. Soms kunnen tips en adviezen voor een goede mondhygiëne en een goede lichamelijke conditie helpen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij ziekten van de tong

  • Een goede (mond)gezondheid en weerstand zijn erg belangrijk om tongklachten te voorkomen of te verminderen. Uw tandarts en/of mondhygiënist kunnen u adviseren over een goede mondhygiëne. U kunt uw weerstand op peil houden door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.
  • Roken en alcoholgebruik hebben een negatieve invloed op het mondslijmvlies en daarmee ook op de tong.
  • Als u klachten heeft, bijvoorbeeld een zweertje of zwelling op de tong, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als de klachten niet binnen twee weken verdwijnen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer