Alles over poep
Over ontlasting praten we niet graag. Tijdens een verjaardag, in een restaurant of op de werkvloer gaat het zelden over winderigheid, verstopping of diarree. Jammer, want jouw stoelgang vertelt je veel over je gezondheid.
De Maag Lever Darm Stichting wil het poeptaboe doorbreken. Door schaamte wordt doktersbezoek vaak uitgesteld, maar voor klachten op dit gebied hoeft niemand zich te schamen. Als we er samen meer over praten, worden mensen zich sneller bewust van klachten. Door de openheid ontstaat ook meer begrip voor mensen met een spijsverteringsziekte.
Doe de checkjepoep-test
Kijk achterom! En ontdek wat je poep jou vertelt.
Doe de testKijk achterom! En doe de checkjepoep-test
Heb je gepoept? Kijk dan eens wat vaker achterom. Het kan letterlijk van levensbelang zijn om je ontlasting te checken. Door de kleur, geur, vorm en frequentie te bekijken, krijg je veel informatie over je gezondheid. Verandering in de ontlasting kunnen ook wijzen op een aandoening.
Gezonde poep

Kijk regelmatig achterom in de wc. Merk je iets vreemds op? Bespreek het met de huisarts.
Tips voor een gezonde ontlasting
Check je poep!
Heb je gepoept? Kijk dan eens wat vaker achterom. Het kan letterlijk van levensbelang zijn om je ontlasting te checken. Door de kleur en vorm te bekijken en daarnaast te letten op de geur en hoe vaak je gaat, krijg je veel informatie over je gezondheid. Heeft jouw (moderne) wc geen plateau dat de ontlasting opvangt? Leg dan een aantal lagen wc-papier in de wc om je ontlasting goed te kunnen bekijken.
Ga als je moet
Een van de belangrijkste oorzaken voor verstopping is het negeren van aandrang. Aandrang is het gevoel dat je moet poepen. Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting. En kan het vervelende buikklachten geven. Daardoor ga je dus nog minder graag naar de wc. Een keer ontlasting ophouden is natuurlijk niet zo erg. Soms is er geen wc in de buurt. Of er is een wc maar deze is niet schoon of het geeft te weinig privacy. Er heerst een taboe op poepen op werk of andere omgeving. Ons advies, ga naar de wc als je moet! Ons lichaam werkt nou eenmaal zo, dus er iets niks raars aan.
Gezonde zithouding
Een juiste zithouding op de wc is belangrijk voor een goede stoelgang. Met behulp van een voetenbankje creëer je gemakkelijk een goede zithouding. Doordat je de knieën optrekt en iets voorovergebogen zit, zit je gehurkt en ontspant de kringspier zich volledig. Hierdoor zal het poepen makkelijker gaan.

Eet vezelrijk
Gezonde en vezelrijke voeding is erg belangrijk voor je spijsvertering. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht. Dat is goed. In de dikke darm dienen ze als voeding voor de bacteriën die daar leven. Daarnaast helpen ze om je ontlasting soepel te houden. Dat helpt om goed te kunnen poepen. Zo kunnen spijsverteringsklachten als verstopping, maar ook diarree verholpen worden door vezels.
Beweeg en ontspan!
Voor je spijsvertering is het goed om voldoende te bewegen én om te ontspannen. Anders gaat je ontlasting niet met de juiste snelheid door je darmen. Als je niet genoeg beweegt, kan je darm trager gaan werken. Dan krijg je misschien verstopping. Bij veel stress kan je last krijgen van dunne ontlasting of diarree. Bij stress is je hartslag hoger en wordt er meer bloed rondgepompt. Als dit gebeurt krijgt je spijsvertering minder aandacht en kan er dunne ontlasting ontstaan. Een keer dunne ontlasting is niet erg, dan vind je hier handige tips bij diarree. Beweeg daarom minimaal 30 minuten per dag. En zorg voor momenten met rust waarin je lichaam goed ontspant.
Vraag en antwoorden
Nu je meer weet over poep heb je misschien wel vragen over je eigen situatie. Zie hier onze meest gestelde vragen. We kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is ons advies om contact met je huisarts op te nemen.