Alles over je poep

Over ontlasting praten we niet zo graag. Tijdens een verjaardag, in een restaurant of op de werkvloer gaat het zelden over winderigheid, verstopping of diarree. Jammer, want jouw stoelgang vertelt je veel over je gezondheid.

De Maag Lever Darm Stichting wil het poeptaboe doorbreken. Door schaamte wordt doktersbezoek vaak uitgesteld, maar voor klachten op dit gebied hoeft niemand zich te schamen. Als we er samen meer over gaan praten, worden mensen zich sneller bewust van klachten. Door die openheid ontstaat ook begrip voor mensen met een spijsverteringsziekte.

De poepwijzer – kijk achterom!

Heb je gepoept? Kijk dan eens wat vaker achterom. Het kan letterlijk van levensbelang zijn om je ontlasting te checken. Door de kleur, geur, vorm en frequentie te bekijken, krijg je veel informatie over jouw gezondheid. Bekijk onze poepwijzer om te ontdekken wat gezond is én wat niet. Veranderingen in de ontlasting kunnen ook wijzen op een aandoening. Wil je weten waar je op moet letten? Check dan onze poepwijzer.  

Poepwijzer

Kijk achterom! En ontdek wat je poep jou vertelt

Naar de poepwijzer

Gezonde poep

Openbaar toilet

Regelmatige stoelgang

De frequentie van je ontlasting zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.

Perfecte drollen

De vorm en kleur vertelt veel over jouw gezondheid. Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dat kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal. Bloed in je ontlasting kan met iets onschuldigs te maken hebben, zoals aambeien. Maar het kan ook wijzen op ernstiger aandoeningen, zoals een chronische darmontsteking of darmkanker. Het is altijd verstandig om even contact op te nemen met je huisarts als je bloed bij je ontlasting ziet.

Geen pijn bij poepen

Belangrijk om te onthouden is dat poepen geen pijn zou moeten doen. Wanneer het wel zeer doet én die klachten langer aanhouden, is een bezoek aan de huisarts zinvol. De pijn kan komen door verstopping, maar ook door een anale kloof of aambeien.

Geen opgeblazen gevoel

Luister ook naar wat er in je darmen gebeurt rond je toiletbezoek. Af en toe een opgeblazen gevoel hebben is niet erg. Dat kan komen als je te veel lucht in slikt of gasvormende producten eet. Maar heb je er vaker last van? Onderzoek dan waardoor dit komt. De oorzaak kan een bepaald voedingsmiddel zijn, maar een opgeblazen gevoel kan ook voorkomen bij darmaandoeningen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), coeliakie of een chronische darmontsteking (IBD).

Kijk regelmatig achterom in de wc. Merk je iets vreemds op? Bespreek het met de huisarts.

De verzameling organen die samen je spijsvertering vormen, verteren niet alleen je eten. Ze zorgen er ook voor dat jij je fit voelt en energie hebt.

Doneer