Taboedoorbrekers

Over spijsverteringsklachten praat je niet zomaar met anderen. Misschien omdat je niet wilt klagen over jouw situatie. Of omdat praten over je klachten betekent dat je open bent over ontlasting of poep, wc-bezoek en andere zaken die mensen ‘gênant’ vinden. Het gevolg: we praten er niet over en klachten blijven onbegrepen. Of zelfs onopgemerkt. Bijvoorbeeld als erover praten zo moeilijk is, dat iemand met klachten niet naar de huisarts durft.

Maar een taboe doorbreken, hoe doe je dat? Door de onderwerpen 'normaal' te maken en erover te praten. Dus als je poep bedoelt, zeg je ook poep. En als je stoma lekt of het stinkt na wc-gebruik, dan doe je hier niet geheimzinnig over. Ook al weet je dat erover praten vaak zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen of gegiechel.

Makkelijker gezegd dan gedaan dus. Daarom is het fijn als anderen met je meedoen. Door op allerlei manieren aandacht te besteden aan het leven met een spijsverteringsaandoening. Bijvoorbeeld in een boek, of met een podcast of community. Taboedoorbrekers zijn mensen, projecten, acties of tips die allemaal op een eigen manier helpen om het taboe te doorbreken.

Jacodine van de Velde

''Met mijn boeken wil ik zeggen: Je bent niet de enige!''

Project HOLYSH!T

''Meer begrip onder studenten, daar doen we het voor''

Laurens van der Waaij

''Als arts voel ik geen schaamte bij het onderwerp, ik heb alles al een keer gehoord.''

Doe mee!

Ken jij ook een verhaal of project dat helpt om het taboe te doorbreken? Of wil je een ongemakkelijke (maar misschien wel grappige) ervaring delen en daarmee voorkomen dat anderen hetzelfde meemaken? Of heb je tips die jou helpen om je aandoening of klachten bespreekbaar te maken? Laat het ons weten.

stuur ons een e-mail

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer