Lintworm

Wat is een lintworm?

Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.

Als een eitje in de darm terecht komt, groeit het daar uit tot een lintworm die ruim 2 meter lang kan worden. Dit groeien gebeurt doordat de lintworm nieuwe, kleine segmenten aan zijn achterkant vormt. De lintworm leeft van onze darminhoud en wordt daarom een parasiet genoemd. Parasieten hebben een gastheer nodig om te kunnen overleven. In dit geval is de gastheer de mens. De kop van de lintworm zet zich vast in de darmwand. Kleine stukjes kunnen afbreken van de achterkant van de lintworm. Deze witgele stukjes kunnen in de ontlasting of in het ondergoed worden teruggevonden.

Oorzaak van lintworm

Een lintworm ontstaat door het inslikken van lintworm-eitjes. Deze eitjes kunnen voorkomen in rauw of ongaar vlees en soms op groenten die bemest zijn door met lintworm besmette mest. In Nederland komen lintwormen nauwelijks voor. Als u in minder hygiënische landen (op vakantie) bent geweest, is de kans op besmetting wat groter.

Klachten en symptomen bij lintworm

Een lintworm geeft meestal geen klachten. Een lintworm wordt vrijwel altijd opgemerkt doordat men kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft. Deze stukjes zijn afgebroken segmenten van de achterkant van de lintworm. Meestal zijn ze één tot drie centimeter lang. Een lintworm kan (vage) buikpijn veroorzaken.

Diagnose van lintworm

De diagnose wordt vaak gesteld op grond van waarnemingen van de patiënt. Kleine, witgele stukjes in de ontlasting zijn kenmerkend voor een lintworm. Bij twijfel kan ontlastingsonderzoek in een laboratorium met zekerheid een lintworm vaststellen. U kunt ontlastingsonderzoek via uw huisarts aanvragen.

Behandeling van lintworm

De huisarts zal bij een lintworm een wormdodend middel voorschrijven.

Tips en adviezen bij lintworm

Besmetting met de eitjes van een lintworm kunt u  voorkomen  door groenten goed te wassen en geen ongaar of rauw vlees te eten. Wees met name in het buitenland erg voorzichtig met het eten van vlees dat niet goed verhit is. 

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven