Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid

Listen to your guts. Onze nieuwe lijfspreuk is niet zomaar een kreet. Je spijsvertering vertelt je namelijk alles over je gezondheid. En een goede gezondheid begint in je darmen. Door goed naar je guts te luisteren weet je wat jouw spijsvertering nodig heeft. Belangrijk, want net als je hart, longen en hersenen is je spijsvertering van levensbelang. Kom hier alles over je guts te weten. Over hoe ze precies werken en hoe je er het beste voor kan zorgen. Lees ook hoe we via de spijsvertering aan de gezondheid van heel Nederland bijdragen.

Listen to your guts

Wat bedoelen we met Listen to your guts? Luister eens wat vaker naar je buikgevoel. Letterlijk. Want jouw guts vertellen je alles over je gezondheid.

In jouw binnenwereld is het de hele dag spitsuur. De verzameling organen die samen je spijsvertering vormen, verteren niet alleen je eten. Ze zorgen er ook voor dat jij je fit voelt en energie hebt. Je darmbacteriën spelen daarbij een grote rol. Is je zogeheten microbioom in balans, dan helpt het je voedingsstoffen opnemen en blijft je afweer op peil. Maar wanneer het evenwicht tussen de biljoenen bacteriën in jouw microbioom verstoord raakt, kan dat leiden tot ziekte. In jouw spijsvertering begint gezondheid én ziekte.

Hoe gaat het met jouw guts?

Doe de Spijsverterings-quiz

naar de quiz

Aan de slag met je spijsvertering

Listen to your guts en zorg voor je spijsvertering. Wat jij dagelijks in je mond stopt, heeft grote invloed op de processen in je lijf. Of het nu gaat over vezels (onmisbaar!) of sterk bewerkte voeding (niet doen!); een goede gezondheid begint in je darmen. 

Een goed werkende spijsvertering geeft je energie, kracht en vitaliteit. Maar ook de aandacht die je eten geeft, hoe je kauwt en of je voldoende drinkt heeft invloed op je spijsvertering. Net als de hoeveelheid lichaamsbeweging. En wist je dat de kleur, frequentie en vorm van je poep veel vertelt over jouw gezondheid? Kijk dus eens wat vaker achterom na een wc-bezoek.

Aan de slag met jouw guts

Doe mee met de Spice Up Challenge

Bekijk de vezelmeter

Waar zitten de meeste vezels in?

Op de bres voor de Gezonde Generatie

De Gezonde Generatie is een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen, waaronder de Maag Lever Darm Stichting. Het doel is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld. Wij zetten ons hiervoor in door middel van twee allianties.

Listen to your guts

Je leeft maar één keer.

Bekijk de campagne
Doneer