Dientamoeba fragilis
infectie

Wat is het?

Dientamoeba fragilis is een parasiet die in de darm kan voorkomen. Parasieten hebben een gastheer (in dit geval de mens) nodig om te kunnen overleven. De Dientamoeba fragilis leeft van onze darminhoud en is daarom een parasiet.

Het is een omstreden parasiet. Jarenlang dacht men dat deze parasiet geen darmklachten zou kunnen veroorzaken. Het blijkt echter dat  in een aantal gevallen de parasiet toch klachten kan geven zoals buikpijn en diarree. Het is zeker dat een deel van de mensen die de Dietamoeba fragilis bij zich draagt, geen klachten heeft. Het lijkt erop dat met name kinderen veel last kunnen hebben van een besmetting met de Dientamoeba fragilis.

Oorzaak van infectie met Dientamoeba fragilis

Het is niet duidelijk hoe besmetting ontstaat en hoe de Dientamoeba fragilis wordt overgedragen.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen van een infectie met Dientamoeba fragilis

Het is niet duidelijk waarom de Dientamoeba fragilis bij sommige mensen wel klachten veroorzaakt en bij anderen niet. Dit is overigens vaker het geval bij darmparasieten.

Kinderen die besmet zijn, hebben vaak last van diarree of dunne ontlasting, buikpijn en soms huidklachten.

Bij volwassenen kan juist verstopping of constipatie ontstaan. Ook worden vermoeidheidsklachten regelmatig genoemd bij een infectie met de Dientamoeba fragilis.  

Hoe gaat het verder?

Diagnose van infectie met Dientamoeba fragilis

De Dientamoeba fragilis kan worden aangetoond door middel van een ontlastingsonderzoek. Door middel van onderzoek onder de microscoop kan men bepalen of je besmet bent met de parasiet.

Behandeling van een infectie met Dientamoeba fragilis

Een infectie met de Dientamoeba fragilis is moeilijk te behandelen. Artsen schrijven bij ernstige klachten soms het antibioticum metronidazol voor. In uitzonderingsgevallen wordt het middel clioquinol voorgeschreven. Dit is een parasietdodend middel dat zelden wordt voorgeschreven in Nederland. Clioquinol moet, vanwege de mogelijke bijwerkingen, volgens strikte voorschriften van de arts gebruikt worden.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in