Mondslijmvliesontsteking

Wat is mondslijmvliesontsteking?

De binnenkant van de mondholte is bedekt met een slijmvlieslaag die een beschermende werking heeft voor de mondholte. Een ontsteking van deze slijmvlieslaag wordt mondslijmvliesontsteking of stomatitis genoemd. Een bekende vorm van mondslijmvliesontsteking zijn aften.

Oorzaak van mondslijmvliesontsteking

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een mondslijmvliesontsteking:

 • Een bacterie, een virus, een gist of een schimmel. Een veelvoorkomende schimmel in de mondholte is candida. Candida komt bij ongeveer 50% van de mensen van nature voor in de mondholte. Wanneer er, bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik, overgroei van candida plaatsvindt, kunnen klachten ontstaan.
 • Afwijkingen of ontstekingen van het gebit.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica. De normale bacterieflora in de mondholte (aanwezige bacteriën) raakt hierdoor verstoord.
 • Chemotherapie en/ of bestraling. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten.
 • Chronische aandoeningen die de algehele conditie aantasten waardoor de mond gevoeliger wordt voor infecties. Voorbeelden hiervan zijn (dunne) darmaandoeningen zoals coeliakie (glutenintolerantie) en de ziekte van Crohn. Wanneer de opname van belangrijke voedingsstoffen verminderd is, kan de conditie en weerstand van een patiënt aangetast worden. Hierdoor kunnen klachten en ontstekingen elders in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de mondholte.
 • Langere tijd niet kunnen kauwen. Door lang niet te kauwen wordt weinig speeksel aangemaakt, bijvoorbeeld bij mensen die sondevoeding of voeding via het infuus krijgen. Dit maakt de mondholte ook gevoeliger voor infecties. Het kauwen van kauwgom kan helpen ontstekingen te voorkomen
 • Bloedarmoede door ijzergebrek of pernicieuze anemie. Pernicieuze anemie is een bijzondere vorm van bloedarmoede. Het is het gevolg van een chronische maagslijmvliesontsteking waardoor een vitamine B12 tekort ontstaat. 

Klachten en symptomen bij mondslijmvliesontsteking

Klachten en symptomen die voorkomen bij mondslijmvliesontsteking

 • Een droge, gevoelige mond en roodgekleurd slijmvlies. Dit zijn de eerste symptomen van een mondslijmvliesontsteking.
 • Bloedingen in de mond. Het slijmvlies kan gemakkelijk gaan bloeden.
 • Blaasjes en kloofjes. Er kunnen blaasjes en kloofjes in en om de mondholte (op de lippen) voorkomen
 • Het tandvlees kan gaan opzwellen, rood en gevoelig worden en gaan ontsteken.

Diagnose van mondslijmvliesontsteking

Vaak zal een ontsteking spontaan genezen. Blijven de klachten aanhouden dan is het verstandig naar de huisarts of tandarts te gaan. De diagnose mondslijmvliesontsteking kan gesteld worden door de huisarts of tandarts die de binnenkant van de mondholte goed bekijkt.

Behandeling van mondslijmvliesontsteking

Als de klachten aanhouden kan de arts een medicijn voorschrijven. Een infectie met een bacterie kan behandeld worden met antibiotica. Bij een schimmelinfectie, zoals candida, kan een antischimmel middel voorgeschreven worden. De huisarts kan ook ontstekingsremmende en/of antibacteriële medicijnen voorschrijven.

Zelfzorgmiddelen
Bij de drogist en/of apotheek zijn zelfzorgmiddelen verkrijgbaar tegen blaasjes en ontstekingen in de mondholte.

Als u regelmatig last heeft van ontstekingen in uw mondholte is het echter verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook wanneer een onsteking of blaasje niet binnen enkele weken geneest, raden wij u aan om naar de huisarts te gaan. Het spoelen van de mond met een zoutoplossing of kamilliethee kan verzachtend werken en mogelijk de genezing bevorderen. Vaak zal er echter geen behandeling noodzakelijk zijn en zal de mondslijmvliesontsteking spontaan genezen.

Tips en adviezen bij mondslijmvliesontsteking

Een goede mondverzorging en een goede weerstand kunnen ontstekingen in de mond mogelijk voorkomen. De tandarts of mondhygiënist kan tips geven wat betreft mondverzorging. Om de weerstand op peil te houden is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk in combinatie met voldoende rust of slaap en lichaamsbeweging.

Tips en adviezen bij terugkerende mondslijmvliesontsteking
Als u vaak of langdurig last heeft van ontstekingen in de mondholte is het goed om dit te bespreken met de huisarts en/of tandarts. Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar bij apotheek en drogist maar als de klachten aanhouden, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven