Wat is het?

De binnenkant van de mondholte is bedekt met een slijmvlieslaag die een beschermende werking heeft voor de mondholte. Een ontsteking van deze slijmvlieslaag wordt mondslijmvliesontsteking of stomatitis genoemd. Een bekende vorm van mondslijmvliesontsteking zijn aften.

Oorzaken van mondslijmvliesontsteking

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een mondslijmvliesontsteking:

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij mondslijmvliesontsteking

Klachten en symptomen die voorkomen bij mondslijmvliesontsteking

Hoe gaat het verder?

Diagnose van mondslijmvliesontsteking

Vaak zal een ontsteking spontaan genezen. Blijven de klachten aanhouden dan is het verstandig naar de huisarts of tandarts te gaan. De diagnose mondslijmvliesontsteking kan gesteld worden door de huisarts of tandarts die de binnenkant van de mondholte goed bekijkt.

Behandeling van mondslijmvliesontsteking

Als de klachten aanhouden kan de arts een medicijn voorschrijven. Een infectie met een bacterie kan behandeld worden met antibiotica. Bij een schimmelinfectie, zoals candida, kan een antischimmel middel voorgeschreven worden. De huisarts kan ook ontstekingsremmende en/of antibacteriële medicijnen voorschrijven.

Zelfzorgmiddelen

Bij de drogist en/of apotheek zijn zelfzorgmiddelen verkrijgbaar tegen blaasjes en ontstekingen in de mondholte.

Als je regelmatig last hebt van ontstekingen in jouw mondholte is het echter verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook wanneer een onsteking of blaasje niet binnen enkele weken geneest, raden wij je aan om naar de huisarts te gaan. Het spoelen van de mond met een zoutoplossing of kamilliethee kan verzachtend werken en mogelijk de genezing bevorderen. Vaak zal er echter geen behandeling noodzakelijk zijn en zal de mondslijmvliesontsteking spontaan genezen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij mondslijmvliesontsteking

Een goede mondverzorging en een goede weerstand kunnen ontstekingen in de mond mogelijk voorkomen. De tandarts of mondhygiënist kan tips geven wat betreft mondverzorging. Om de weerstand op peil te houden is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk in combinatie met voldoende rust of slaap en lichaamsbeweging.

  • Als je vaak of langdurig last hebt van ontstekingen in de mondholte is het goed om dit te bespreken met de huisarts en/of tandarts. Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar bij apotheek en drogist maar als de klachten aanhouden, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer
3 juni is de Buikroute!
Loop mee voor een gezonde buik!
Doe je ook mee?