Yersinia enterocolitica, infectie met

Wat is infectie met Yersinia enterocolitica?

Yersinia enterocolitica is een bacterie die normaal voorkomt bij varkens en knaagdieren maar ook in de grond en het water. Wanneer de bacterie in voedingsmiddelen terecht komt, kan deze een infectie bij de mens veroorzaken.

Waarom en op welke manier het voedsel  besmet wordt, is nog onbekend. De bacterie wordt vooral aangetroffen in varkensvlees, rundvlees en lamsvlees maar ook in vis, mosselen, oesters en in rauwe melk. Varkensvlees is  waarschijnlijk de belangrijkste besmettingsbron voor de mens.

Wanneer voedingsmiddelen besmet zijn met een gering aantal van deze bacteriën veroorzaakt dit  geen infectie in de darm. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel vermeerderen en er veel van zijn, bestaat er gevaar voor infectie. De bacteriën kunnen zich vermeerderen doordat voedsel niet koud genoeg wordt bewaard of bij het bereiden niet goed wordt verhit. Na het eten van het besmette voedsel veroorzaakt de bacterie een infectie van de darm. De bacterie kan ook op andere plaatsen in het lichaam infecties veroorzaken zoals in de urinewegen en de gewrichten. 

De meeste infecties met Yersinia enterocolitica verlopen zonder klachten. Infecties met de Yersinia enterocolitica komen het hele jaar voor. Vooral baby’s, jonge kinderen, bejaarden en patiënten met een sterk verminderde afweer zijn extra gevoelig voor deze infectie.

Oorzaak van infectie met Yersinia enterocolitica

Besmetting met de Yersinia enterocolitica bacterie vindt plaats door het eten of drinken van voedsel dat besmet is met een grote hoeveelheid van deze bacterie. Vooral rauwe of onvoldoende verhitte voedingsmiddelen zijn een belangrijke besmettingsbron. De bacterie kan ook overgedragen worden  door slechte hygiënische maatregelen in de keuken. Bijvoorbeeld als een snijplank eerst voor vlees en direct daarna voor rauwkost wordt gebruikt (kruisbesmetting). Soms vindt infectie plaats door direct contact met ontlasting van een besmet persoon. 

Klachten en symptomen bij infectie met Yersinia enterocolitica

Na besmetting met de Yersina bacterie duurt het 24 tot 48 uur voordat de eerste klachten optreden.

Een infectie met Yersinia enterocolitica kan verschillende klachten veroorzaken:

 • Milde ontsteking van het darmslijmvlies
  Bij kinderen tot circa 7 jaar veroorzaakt de bacterie meestal een ontsteking van het darmslijmvlies. Dit wordt enteritis genoemd. Koorts, diarree en buikpijn zijn dan de belangrijkste klachten. Soms zit er bloed bij de ontlasting. De diarree kan twee weken maar soms ook  langer duren.
 • Pseudo-appendiculair syndroom
  Dit is een ernstige vorm van darmslijmvliesontsteking. De klachten doen denken aan een blindedarmontsteking. De klachten  zijn pijn rechtsonder in de buik, koorts, misselijkheid, braken, diarree en vermagering. De blindedarm zelf is meestal niet ontstoken. Wel is vaak het laatste deel  van de dunne darm ontstoken en zijn de lymfeklieren van de darm opgezet. Ook de dikke darm kan ontstoken zijn. Deze vorm  treedt vooral op bij wat oudere kinderen (boven de 10 jaar) en bij jongvolwassenen.

Ook op andere plaatsen in het lichaam kan de bacterie na enige tijd infecties veroorzaken. Er ontstaan dan klachten die vaak niet direct met een infectie met de bacterie in verband worden gebracht.

Andere klachten bij een infectie met Yersinia enterocolitica zijn:

 • Gewrichtsklachten (acute poly-artritis)
  Meestal zijn meerdere gewrichten rood, opgezwollen en pijnlijk. Vooral mensen met een bepaalde erfelijke aanleg zijn extra gevoelig voor deze klachten.
 • De huidaandoening Erythema nodosum
  Hierbij ontstaan, meestal op de onderbenen, warme en pijnlijke blauwrode knobbels in de huid. Deze aandoening komt vooral voor bij (oudere) vrouwen.

In zeldzame gevallen kunnen als gevolg van de besmetting met Yersinia enterocolitica zeer ernstige complicaties optreden. Deze complicaties zijn:

 • Bloedvergiftiging (sepsis)
  Als de darminfectie erg lang duurt en chronisch wordt, kan de bacterie in het bloed terechtkomen. We spreken dan van een  bloedvergiftiging. De patiënt voelt zich erg ziek en heeft hoge koorts. Een bloedvergiftiging komt vooral voor bij mensen met een sterk verminderde weerstand en bij mensen die lijden aan een zeldzame ijzerstapelingsziekte.
 • Ontsteking van de hartspier (Myocarditis)
  Ten gevolge van de infectie raakt soms ook de hartspier ontstoken.
 • Ontstoken lymfeklieren in de buikholte (Lymphadenitis mesenterica)
  Op verschillende plaatsen in de buikholte kunnen de lymfeklieren ontstoken raken.

Diagnose van infectie met Yersinia enterocolitica

Bij een acuut optredende infectie is Yersinia met ontlastingsonderzoek aan te tonen. In een later stadium van de infectie is dit vaak niet meer mogelijk. Er moet dan bloedonderzoek worden gedaan om de bacterie  aan te tonen.

Behandeling van infectie met Yersinia enterocolitica

In veel gevallen is behandeling met medicijnen niet nodig omdat de infectie van de darm zich spontaan herstelt. Bij een infectie met de Yersinia mag beslist geen anti-diarree middel gebruikt worden. Het lichaam moet namelijk zelf  de bacterie opruimen. Door een anti-diarreemiddel te gebruiken blijft de bacterie te lang in de darm aanwezig. Als er sprake is van langdurige diarree of complicaties zal de arts antibiotica voorschrijven. Wanneer er  gewrichtsklachten zijn, worden soms antireuma medicijnen voorgeschreven.

Tips en adviezen bij infectie met Yersinia enterocolitica

Vochtverlies aanvullen
Door  diarree, overgeven en koorts kunt u veel vocht en zouten verliezen. Het is belangrijk dat deze  weer aangevuld worden. Probeer bij ernstige diarree of overgeven extra  te drinken om uitdroging te voorkomen. Bij de drogist en apotheek is ORS verkrijgbaar. Dit poeder kunt u oplossen in water en vervolgens opdrinken. Hierdoor wordt niet alleen het vochttekort aangevuld maar krijgt u ook extra zouten binnen.

Gezonde voeding

Een gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die uw lichaam dagelijks nodig heeft. De vernieuwde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum schetst kaders voor een goede, gezonde voeding. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken met producten waarmee u elke dag opnieuw gezond en gevarieerd kunt eten. Neem iedere dag voldoende producten uit elk vak en varieer genoeg! Als u eet volgens de Schijf van Vijf krijgt uw lichaam voldoende vezels, wat erg belangrijk is voor een gezonde buik. Ook krijgt u op deze manier voldoende mineralen, vitaminen, eiwitten, koolhydraten en vetten binnen. Kies daarnaast niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Op deze manier zorgt u goed voor uw lichaam.
Als u nog niet veel eetlust hebt, gebruik dan meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van drie  hoofdmaaltijden. Voedingsmiddelen met lactose (melksuiker) of cafeïne kunt u eventueel tijdelijk weglaten omdat die de diarreeklachten kunnen verergeren. Bruin brood of volkorenbrood is beter dan wit brood omdat het meer vezels bevat. Groeten en fruit bevatten ook veel vezels. Vezels werken als een soort spons en ze dikken de ontlasting in. Op deze manier kunnen ze helpen bij diarree. Op www.vezeltest.info kunt u testen of u dagelijks voldoende vezels eet. Meer informatie over vezelrijke voeding vind u bij Gezonde buik.

Probiotica
Probiotica zijn producten waaraan nuttige darmbacteriën zijn toegevoegd. In de darm leeft van nature een groot aantal bacteriën, zowel nuttige als schadelijke bacteriën.

Bij een gezonde en evenwichtige darmflora krijgen de schadelijke bacteriën geen kans om klachten te veroorzaken. Door bijvoorbeeld ziekte, een infectie of antibioticagebruik kunnen de schadelijke bacteriën de overhand krijgen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals diarree en buikkrampen. Mogelijk kunnen deze klachten verminderen door probiotica te gebruiken. Probiotica zijn in de vorm van zuivelproducten te koop in de supermarkt. Bij de apotheek en drogist zijn probiotica in poedervorm of capsules verkrijgbaar.

Om een infectie met de Yersinia enterocolitica te voorkomen zijn de volgende adviezen belangrijk:

 • Bewaar voedsel en vooral vlees en melk in de koelkast.
 • Bak vlees en vooral varkensvlees goed door.
 • Let in de zomer goed op  bij het bereiden van vlees op de barbecue. Dit moet goed gaar zijn.
 • Bewaar vlees, rauwkost en melkproducten gescheiden van elkaar.
 • Gebruik een aparte snijplank voor het vlees en was keukenmateriaal zoals een vleesplank en vleesmes zorgvuldig af om zo kruisbesmetting te voorkomen.
 • Was regelmatig uw handen, vooral na contact met rauw vlees en bij het bereiden van voedsel.
 • Was uw handen nadat u naar de toilet bent geweest.

Gerelateerde ziekten infectie met Yersinia enterocolitica

Synoniemen

 • Yersiniose

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven