Wat is het?

Een galblaasontsteking is een ontsteking van de galblaas. De galblaas is een tijdelijke opslagplaats van galvloeistof. Galvloeistof wordt aangemaakt door de lever. Via galkanaaltjes komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Daar wordt de galvloeistof opgeslagen. Als je vet hebt gegeten, krijgt de galblaas een signaal om samen te trekken. Door de samentrekkingen wordt galvloeistof afgegeven aan de galwegen. De galvloeistof komt via de galwegen in de dunne darm, waar het nodig is voor de vetvertering.

Een plotseling optredende en eenmalige ontsteking noemt men een acute galblaasontsteking. Wanneer de ontsteking regelmatig terugkomt of langdurig aanwezig blijft dan spreekt men van een chronische galblaasontsteking.

Oorzaak van galblaasontsteking

Een ontsteking van de galblaas ontstaat vrijwel altijd door een galsteen die de af- en aanvoer van galvloeistof naar de galblaas afsluit. Meer informatie over galstenen.

Bij slechts 5% van de mensen met een galblaasontsteking is er een andere oorzaak. Dit kan een infectie zijn als gevolg van een operatie, een zware verwonding of verbranding.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij galblaasontsteking

In het begin is vooral sprake van een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. De pijn neemt vaak toe bij diep ademhalen en kan uitstralen naar het rechter schouderblad. Kenmerkend is ook de scherpe pijn die de patiënt voelt als de arts op de rechterbovenbuik drukt. 

Naast pijn komen klachten als misselijkheid en braken veel voor. Een deel van de patiënten heeft koorts of verhoging. Ontkleurde ontlasting en een donkere urine zijn signalen dat de galwegen zijn afgesloten. 

Hoe gaat het verder?

Diagnose van galblaasontsteking

De diagnose wordt vaak gesteld op basis van het klachtenpatroon in combinatie met bloedonderzoek. Bloedonderzoek kan gedaan worden om te onderzoeken of er sprake is van een infectie/ontsteking. Daarnaast kan bloedonderzoek naar de leverfuncties een verminderde afvoer van galvloeistof aantonen. In het bloed is dan bijvoorbeeld een verhoogd gehalte bilirubine te zien. Meer informatie over de leverfuncties vind je bij leverfunctieonderzoek.

Echografie (echo)

Galstenen die in de galblaas of galwegen zitten, zijn aan te tonen met een echo. Ook een verdikking van de wand van de galblaas, als gevolg van een ontsteking, is te zien op een echo. Een echo is beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Soms geeft een echo niet voldoende duidelijkheid. In dat geval kan een CT-scan of MRI-scan gedaan worden. Dit zijn beeldvormende onderzoeken, waarbij nauwkeurige afbeeldingen (in doorsneden of ‘plakjes’) van de galblaas en lever gemaakt worden. Meer informatie over deze onderzoeken.

Behandeling van galblaasontsteking

Operatie

De behandeling bestaat in principe uit het operatief verwijderen van de galblaas en de galstenen. Een operatie is soms niet mogelijk bij een acute ontsteking. In dat geval wordt u in het ziekenhuis opgenomen en krijgt je meestal antibiotica en pijnstillers. Als de aanval afneemt, kan zo nodig de operatie alsnog plaatsvinden. Het verwijderen van de galblaas (galblaasresectie kan via een kijkoperatie (laparoscopie) gedaan worden of via een klassieke buikoperatie.

ERCP

Galstenen die in de galwegen zitten, kunnen soms verwijderd worden door middel van een ERCP. Dit is een endoscopie van de galwegen, waarbij de arts kleine ingrepen kan uitvoeren. Via de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kan de arts met een flexibele slang (endoscoop) in de galwegen komen. Met behulp van een grijpertje op de endoscoop dat door de endoscoop kan worden opgevoerd, kan de arts galstenen weghalen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij galblaasontsteking

Mensen kunnen in principe goed leven zonder galblaas. De galblaas heeft slechts een tijdelijke opslagfunctie. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Bij mensen zonder galblaas wordt de galvloeistof in kleine hoeveelheden continu afgegeven aan de dunne darm. Wanneer de galblaas is verwijderd, hebben sommige mensen vlak na de operatie last van diarreeklachten. De klachten verminderen meestal snel doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Zelden blijven de diarreeklachten bestaan. Als je wel last heeft van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met jouw arts. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer