Leveradenoom

Wat is een leveradenoom?

Een leveradenoom is een goedaardige tumor in de lever. Leveradenomen zijn meestal duidelijk begrensd en afgekapseld van de rest van de lever. Dit is een verschil met kwaadaardige tumoren die meestal niet duidelijk begrensd zijn. De grootte van een leveradenoom kan erg verschillend zijn: van 1 centimeter tot meer dan 20 centimeter.

Leveradenomen komen voornamelijk voor bij vrouwen in de leeftijd van 20-50 jaar. Het is een zeldzame aandoening. In enkele gevallen kan een leveradenoom ontaarden en ontstaat een kwaadaardige tumor. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen onschadelijk en ruimt hij afvalstoffen op. Al met al vinden er zo’n 600 verschillende processen in de lever plaats. De lever ligt in onze rechterbovenbuik vlak achter de ribben.

De lever
De lever is een groot en belangrijk orgaan in ons lichaam. Zonder lever kunnen we niet leven. Het is onze chemische fabriek. De lever zorgt ervoor dat we belangrijke voedingsstoffen uit het bloed kunnen opnemen en gebruiken voor allerlei processen. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen onschadelijk en ruimt hij afvalstoffen op. Al met al vinden er zo’n 600 verschillende processen in de lever plaats. De lever ligt in onze rechterbovenbuik vlak achter de ribben.

Oorzaak van leveradenoom

De oorzaak van het ontstaan van leveradenomen heeft in veel gevallen waarschijnlijk te maken met hormonen. Leveradenomen worden voornamelijk vastgesteld bij vrouwen na langdurig gebruik van orale anticonceptiemiddelen (de pil) en tijdens zwangerschap. Het hormoon oestrogeen speelt hier waarschijnlijk een belangrijke rol.

Klachten en symptomen bij leveradenoom

Een leveradenoom kan aanwezig zijn zonder dat iemand klachten heeft. adenoom wordt dan vaak bij toeval ontdekt. Leveradenomen kunnen echter wel klachten veroorzaken. Veel patiënten geven aan last te hebben van (vage) buikpijn in de rechterbovenbuik. Ook vermoeidheid en een drukkend gevoel in de (rechter) bovenbuik door een opgezette lever kan voorkomen.

Leveradenomen kunnen scheuren en ernstige inwendige bloedingen veroorzaken. Deze kans is met name aanwezig bij grote adenomen. Klachten die hierbij ontstaan zijn hevige buikpijn en een plotselinge lage bloeddruk. Dit veroorzaakt hartkloppingen en duizeligheid. In zeldzame gevallen kunnen grote adenomen kwaadaardig worden met als gevolg het ontstaan van leverkanker. Dit risico is vooral aanwezig als er ook sprake is van een chronische infectie met hepatitis B of hepatitis C.  

Diagnose van leveradenoom

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen. De huisarts zal lichamelijk onderzoek doen. Hierbij kan de lever pijnlijk en opgezet aanvoelen. Door middel van bloedonderzoek kunnen afwijkende leverfuncties aangetoond worden. Een leveradenoom geeft echter lang niet altijd afwijkende leverfuncties. De huisarts zal u doorverwijzen voor verder onderzoek. In eerste instantie wordt vaak een echo van de lever gemaakt. Deze wordt zonodig gevolgd door verder onderzoek om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Vaak worden leveradenomen per toeval gevonden bij een radiologisch onderzoek van de bovenbuik.

Onderzoeken om de diagnose leveradenoom te kunnen stellen

 • Echografie (echo)
  Een echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Uw buik wordt ingesmeerd met een soort gel om de geluidsgolven goed te geleiden. Vervolgens tast de arts uw buik af met een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De verschillende soorten weefsels in en rond de lever weerkaatsen deze golven allemaal op een andere manier. Deze teruggekaatste golven vormen op een monitor een beeld. Tumoren zijn meestal op te sporen met een echo. In sommige gevallen is een CT-scan, MRI-scan of leverpunctie noodzakelijk om met zekerheid vast te stellen dat het om een leveradenoom gaat.
 • Beeldvormend onderzoek
  Een CT-scan en een MRI-scan zijn beeldvormende onderzoeken die een nauwkeuriger beeld geven dan een echo. Een CT-scan wordt gemaakt met behulp van röntgenstralen. Bij een MRI-scan wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld en radiogolven. Bij beide onderzoeken spuit de arts meestal een contrastmiddel in uw bloed om een duidelijker beeld te krijgen. Uw lever wordt op beeld weergegeven in doorsneden (plakjes).
 • Leverbiopsie
  In sommige gevallen is een leverbiopsie noodzakelijk om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Bij dit onderzoek brengt de arts een dunne, holle naald via uw buikwand tussen uw ribben. De arts schuift deze naald op tot in de tumor in de lever. Hier zuigt hij vervolgens wat weefsel af. Dit weefsel (het biopt) wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Een leverbiopsie wordt onder plaatselijk verdoving gedaan. Er is een kleine kans op complicaties zoals bloedingen. Het is daarom geen onderzoek van eerste keus.

In veel ziekenhuizen worden patiënten met een leveradenoom standaard getest op hepatitis B en C. Dit wordt gedaan omdat de aanwezigheid van (chronische) hepatitis B of C een grotere kans geeft op het kwaadaardig worden van het adenoom. Mensen kunnen besmet zijn met het hepatitis B/C virus zonder het te merken.

Behandeling van leveradenoom

Er bestaat geen goede, effectieve behandeling bij leveradenomen. De behandeling verschilt daarom per arts of per ziekenhuis. Vrouwen die de pil gebruiken, moeten daarmee stoppen. In sommige gevallen wordt het adenoom na het stoppen met pilgebruik (veel) kleiner.

Afhankelijk van de grootte van de tumor, de kans op bloedingen en de klachten van de patiënt, kan de arts het volgende voorstellen:

 • Regelmatig beeldvormend onderzoek
  Regelmatige controle op de polikliniek door middel van beeldvormend onderzoek. De termijn van controle is verschillend per ziekenhuis en onder andere afhankelijk van de grootte en de plaats van het adenoom en van uw klachten.
 • Een operatie
  Hierbij kan het adenoom verwijderd worden. De lever is een orgaan met een goed herstelvermogen. Een operatie is echter ingrijpend en niet altijd mogelijk. Bovendien is er altijd een kans op complicaties. De arts zal met name voorstellen om te opereren als:
  • U een groot adenoom heeft, waarvan de kans op complicaties door scheuren redelijk is.
  • Er een vermoeden is dat het adenoom kwaadaardig is of kan worden.
  • U besmet bent met het hepatitis B of C virus.
  • U veel last heeft van klachten.

Leveradenoom en zwangerschap
Als u een leveradenoom heeft en u heeft een zwangerschapswens, dan moet u dit goed bespreken met zowel een MDL-arts als uw gynaecoloog. Er bestaat geen eenduidig advies voor vrouwen met een leveradenoom en een zwangerschapswens. Ook dit is afhankelijk van de grootte van het adenoom. De kans dat een adenoom gaat groeien tijdens een zwangerschap, is echter groot. Zwangerschap vermijden is de enige manier om dit te voorkomen. Dat betekent dat u de risico’s van een zwangerschap goed moet afwegen, in overleg met uw gynaecoloog en specialist. Sommige artsen raden zwangerschap niet direct af. Intensieve controle tijdens de zwangerschap is echter altijd noodzakelijk.

Onderzoeken bij leveradenoom

Gerelateerde ziekten leveradenoom

Synoniemen

 • Leverceladenoom

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Naar boven