Coeliakie (spreek uit: seuliakíé), ook wel een gluten-intolerantie genoemd is een chronische darmziekte. Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. Het lichaam is overgevoelig voor gluten. Als het lichaam in aanraking komt met gluten beschadigen de darmvlokken. Waardoor buikklachten ontstaan. Coeliakie geeft niet bij iedereen duidelijke klachten. De klachten kunnen heel verschillend zijn en het kan op elke leeftijd ontstaan.

meer over deze aandoening

Hoe herken ik het?

Klachten kunnen heel verschillend zijn. De een heeft veel klachten en de ander niet. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Het vermoeden is dat hierdoor veel mensen in Nederland rondlopen met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

De precieze oorzaak van coeliakie is nog onbekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid, je microbioom en virusinfecties in de darm een rol lijken te spelen. Waarschijnlijk wordt coeliakie veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren. 

Meest voorkomende klachten bij coeliakie

Klachten die kunnen duiden op coeliakie zijn;

meer over de klachten

Hoe gaat het verder?

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Er zijn geen medicijnen.

meer over de diagnose en behandeling

Teun

”Als ik per ongeluk iets eet waar toch iets van gluten in zit, word ik heel erg ziek.”

Daisy

”We zouden meer over darmziekten moeten praten. Er is nog weinig over bekend bij het algemene publiek. Veel mensen denken dat een glutenvrij dieet een vrije keuze is.”

Wat kan ik doen?

Als je een glutenvrij dieet volgt, zullen de klachten uiteindelijke meestal verdwijnen. Een glutenvrij dieet is niet makkelijk. Zelfs de kleinste broodkruimeltjes kunnen klachten veroorzaken. Gluten komt voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten.

Je huisarts, diëtist en ook de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunnen je tips en informatie geven over het glutenvrije dieet.

meer over wat kan ik doen

Dit doen wij voor coeliakie

Wij geloven dat we steeds beter kunnen begrijpen hoe coeliakie zich ontwikkelt. Met die kennis willen we coeliakie in de toekomst kunnen voorkómen. En meer bekendheid over de ziekte creëren. Onderzoekers slaan samen met de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging de handen ineen. Zo gaan we voor baanbrekende ontdekkingen. Stap voor stap gaan we samen op weg naar een coeliakievrije generatie.

Help mee in de strijd tegen coeliakie

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met:

Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2018

Doneer