Wat is het?

Aften (Stomatitis aphthosa) zijn pijnlijke zweertjes in de mond. Zij hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaan aften uit kleine blaasjes.

Een op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.

Oorzaken van aften

Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.

Andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van aften zijn:

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij aften

Aften zitten meestal aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Aften zien eruit als kleine zweertjes die erg pijnlijk kunnen zijn. De zweertjes kunnen alleen voorkomen of in grote aantallen. Ze verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van aften

De dokter zal in jouw mond kijken. Aften zijn direct te zien.

Behandeling van aften

Als je heel veel last hebt, kan je het beste spontane genezing afwachten. Meestal geneest een aft vanzelf binnen een week. Voorkom uitbreiding en nieuwe wondjes door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Eventueel kan de huisarts medicijnen voorschrijven om de genezing te versnellen of de pijn te verminderen. Sommige geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Middelen met lidocaïne kunnen op de aft aangebracht worden en werken verdovend (pijnstillend). Daarnaast kunnen bacteriedodende mondspoelingen of ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven worden.

Terugkerende aften
Als je regelmatig last hebt van aften is het verstandig om met jouw huisarts of tandarts te overleggen over de mogelijke oorzaak. Wees voorzichtig met het langdurig gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik het mondslijmvlies beschadigen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij aften

  • Je kan het ontstaan en de uitbreiding van aften vaak voorkomen door te zorgen voor een goede weerstand. Je kan jouw weerstand op peil houden door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Daarnaast is een goede mondhygiëne heel belangrijk om ontstekingen en aften in de mondholte te voorkomen. Jouw tandarts en/of mondhygiënist kunnen je hierover adviseren.
  • Als je regelmatig last hebt van aften en daarbij ook last hebt van maag- of darmklachten, raden wij je aan om dit met jouw huisarts te bespreken.
  • Aften kunnen voorkomen als verschijnsel bij anderen aandoeningen. Wanneer je last hebt van aften in combinatie met aanhoudende diarree en/of buikpijn, zou dat kunnen wijzen op een darmaandoening.
  • Wanneer een zweertje in de mond niet binnen drie weken geneest, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan bekijken of verder onderzoek of behandeling met medicijnen nodig is.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer