Hepatitis

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid uit het Grieks. Het woord ‘hepar’ betekent lever en ‘itis’ betekent ontsteking. Hepatitis komt vrij veel voor. Een op de twintig mensen krijgt in zijn leven te maken met een vorm van hepatitis. Hepatitis is een ontsteking van de lever die vaak wordt veroorzaakt door een virus. We noemen dit een virale hepatitis. Hepatitis kan ook een andere oorzaak hebben. Afhankelijk van de oorzaak van hepatitis onderscheiden we twee vormen, namelijk:

 • een niet-virale hepatitis
 • een virale hepatitis

Een op de tweehonderd mensen is drager van een hepatitisvirus. Waarschijnlijk zijn meer mensen besmet dan bekend is. Dit komt omdat de symptomen van hepatitis in de beginfase kunnen lijken op die van griep. Ook kan iemand besmet zijn zonder klachten te hebben. Vooral bij hepatitis C kan het lang duren voordat de ziekte zich openbaart, terwijl iemand dan al lange tijd besmet kan zijn met het hepatitisvirus. De overeenkomst tussen de hepatitisvirussen is dat ze allen een leverontsteking kunnen veroorzaken en besmettelijk zijn. Het verschil zit in de manier van besmetting en de ernst van de klachten.

De lever

De lever is een belangrijk orgaan met veel verschillende functies. Behalve de aanmaak van galvloeistof vindt ook stapeling van vitaminen en mineralen in de lever plaats. In de lever worden heel veel essentiële stoffen geproduceerd zoals eiwitten en vetten. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen en medicijnen onschadelijk en speelt hij een belangrijke rol bij de energiehuishouding. De lever is een bijzonder orgaan met een grote reservecapaciteit en een groot herstelvermogen. De lever ligt rechtsboven in de buikholte, vlak achter de ribben. Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.

Vanwege de grote reservecapaciteit van de lever geven leverziektes vaak pas in een laat stadium klachten. In een vroeg stadium hebben veel mensen met leverziekten geen klachten. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren.

De volgende vormen van niet-virale hepatitis komen voor:

 • Auto-immuun hepatitis
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een auto-immuun ziekte. Dit is een aandoening van het afweersysteem. Het lichaam maakt antistoffen tegen eigen levercellen aan, waardoor deze aangevallen worden en beschadigd kunnen raken.
 • Alcoholische hepatitis
  Dit is een leverontsteking die ontstaat door veelvuldig alcoholgebruik. In eerste instantie veroorzaakt langdurig alcoholgebruik vaak leververvetting. Dit kan op den duur overgaan in hepatitis: alcoholische hepatitis.

De volgende vormen van virale hepatitis komen het meeste voor:

 • Hepatitis A
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Deze leverontsteking wordt overgedragen door voedsel en drinkwater dat besmet is. Hepatitis A geneest vanzelf.
 • Hepatitis B
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedbloedcontact en via onveilige seks.
 • Hepatitis C
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis C is een ernstige leverontsteking die in de meeste gevallen chronisch is. Hepatitis C wordt overgedragen via bloed-bloedcontact.

 

 • NASH (= Niet Alcoholische Steatose Hepatitis)
  Dit is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een leververvetting (steatose) waarbij alcohol geen rol speelt. Niet alcoholische leververvetting is een vetstapeling in de lever, die ontstaat door bijvoorbeeld overgewicht, of als gevolg van diabetes type 2.
 • Gebruik van sommige medicijnen
  Gebruik van sommige medicijnen, die afgebroken moeten worden in de lever, kan leiden tot storingen in de leverfuncties. Hierdoor kan leververvetting ontstaan. Bij een aanhoudende leververvetting kan er een ontsteking van de lever ontstaan. 

Leververvetting vóór het ontstaan van hepatitis

Leververvetting vóór het ontstaan van hepatitis
Hepatitis wordt in sommige gevallen voorafgegaan door leververvetting. Leververvetting is een vetstapeling in de lever. Dit kan gebeuren bij alcoholische hepatitis, NASH en bij hepatitis die ontstaat na gebruik van sommige medicijnen. Wanneer de oorzaak van leververvetting niet weggenomen wordt, kan leververvetting overgaan in hepatitis. 

Wanneer de oorzaak wel wordt weggenomen, geneest de leververvetting vanzelf. In sommige gevallen kan hepatitis worden voorkomen, bijvoorbeeld door te stoppen met alcohol en/ of een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Meer informatie over leververvetting vindt u ook elders op de website.

Levercirrose als gevolg van hepatitis

Hepatitis kan overgaan in levercirrose. Levercirrose is een proces waarbij littekenweefsel gevormd wordt in de lever. De lever raakt hierdoor onherstelbaar beschadigd en kan minder gaan functioneren. De kans dat levercirrose ontstaat, is onder andere afhankelijk van de oorzaak van de hepatitis.

Meer informatie over levercirrose vindt u ook elders op de website.  

Onderzoeken bij Hepatitis

Operaties bij Hepatitis

Synoniemen

 • Leverontsteking

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Naar boven