Oorzaak van slokdarmkanker

De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. Wel zijn er factoren bekend die het risico op het ontstaan van een tumor in de slokdarm vergroten. Deze risicofactoren verschillen waarschijnlijk per type slokdarmkanker en per persoon. Voeding en leefstijl spelen bij slokdarmkanker een grote rol. Ook roken vergroot het risico op slokdarmkanker.

Risicofactoren van slokdarmkanker

Sommige factoren vergroten de kans op slokdarmkanker, we noemen dit ook wel risicofactoren. De risicofactoren voor slokdarmkanker zijn:

Roken en teveel alcohol

Roken en alcohol zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van slokdarmkanker. Het risico neemt sterk toe als er meer dan 8 glazen alcohol per dag worden gedronken of als er meer (>25 sigaretten) of zwaardere tabaksproducten worden gerookt. Ook na het stoppen met roken blijft de kans op slokdarmkanker nog vele jaren hoger dan bij mensen die niet roken. Alcohol drinken én roken is extra schadelijk.

Terugstromen van maagzuur in de slokdarm / brandend maagzuur

Brandend maagzuur (reflux) kan bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker. Als er vaak maagzuur terugstroomt in de slokdarm, beschadigen de cellen in het onderste deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag. Dit kan leiden tot een chronische slokdarmontsteking en uiteindelijk tot een blijvende weefselverandering van de slokdarm: een Barrett-slokdarm. Een op de tien mensen die een endoscopisch onderzoek ondergaan vanwege klachten van brandend maagzuur blijkt een Barrett-slokdarm te hebben, het merendeel dus niet. Van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt minder dan vijf procent slokdarmkanker. Daarmee is de kans op slokdarmkanker verhoogd, maar nog steeds klein. Mensen met een Barrett-slokdarm worden regelmatig gecontroleerd om eventuele kanker vroeg te ontdekken en te kunnen behandelen.

Ongezonde en eenzijdige voeding

Er lijkt een verband te zijn tussen het eten van weinig fruit en groente en het ontstaan van slokdarmkanker. Daarbij verkleint een gezond en gevarieerd voedingspatroon de kans op vele vormen van kanker, waaronder slokdarmkanker.

Overgewicht

Met een toenemende Body Mass index (BMI) neemt ook het risico op slokdarmkanker toe. Teveel vetweefsel in de buik vergroot de kans op een niet goed sluitende maagklep, waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm terugstroomt. Lange periodes van brandend maagzuur vergroten de kans op een Barrett slokdarm en op slokdarmkanker.

Achalasie

Achalasie is een risicofactor voor slokdarmkanker. Achalasie is een bewegingsstoornis van de slokdarm. Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen en hoopt zich op boven het sluitspiertje. Hierdoor zet de onderkant van de slokdarm uit. Achalasie is een vrij zeldzame aandoening. De klachten ontstaan meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar. De kans op slokdarmkanker is het hoogst in het eerste jaar na de diagnose, maar ook daarna is er een verhoogd risico.

Bestraling bij kanker

Mensen die in het verleden bestraald zijn op het borstbeen, bijvoorbeeld bij borstkanker, hebben daarna een iets grotere kans om slokdarmkanker te krijgen.

Extreem hete dranken

Mogelijk kunnen ook extreem hete dranken bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker. Het drinken van maté (zoals volgens traditie in Zuid-Amerika: zeer heet via een metalen rietje) lijkt de kans op slokdarmkanker te vergroten.

Erfelijkheid

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van erfelijkheid bij het ontstaan van slokdarmkanker. Er wordt aangenomen dat bij een klein aantal van de gevallen van slokdarmkanker er mogelijk sprake is van een erfelijke aanleg. Welke genen hierbij betrokken zijn, is nog onbekend.

Dinie

''De diagnose was een grote schok. We hebben samen flink gehuild. Slokdarmkanker is zo’n venijnige kankersoort. Er is maar een klein percentage dat het overleeft. ''

Truus

''De kanker kan altijd terugkomen, al probeer ik daar niet te veel mee bezig te zijn. Ik vertrouw hierin volledig op mijn MDL-arts.''

Angela

''Al is er maar één persoon die door mijn verhaal wel op tijd is, dan weet ik dat de dood van Randy niet voor niets was.''

Carolina

''Door de diagnose slokdarmkanker ben ik me er extra van bewust dat je moet genieten en geen dingen uit moet stellen.''

Leo

''Het gaat er vooral om hoe je met de ziekte omgaat. Door slokdarmkanker kun je afzakken in een diepe put, maar blijf geloven in een goede afloop.''

Selma

''Hoop moet je altijd houden, het is het mooiste wat we hebben.''

Henk

''Mijn vrouw koos ervoor om geen chemotherapie aan te gaan. Ze ging liever voor kwaliteit van leven, in plaats van kwantiteit.''

Verklein je kans op slokdarmkanker

  • Rook niet
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Er is overtuigend bewijs dat alcohol schadelijk voor je is. Ook kleine hoeveelheden zijn niet goed voor je spijsverteringsorganen. Geen alcohol drinken is het gezondst.
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Voorkom overgewicht

Kom in actie voor slokdarmkanker

Wil jij je inzetten voor meer onderzoek naar slokdarmkanker? Kom in actie! Verkoop je oude spullen of kleding, ren een rondje voor sponsorgeld of verkoop je eigen gebakken cakejes.

ik kom in actie

Dit doen wij tegen slokdarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing.

'De computer ziet meer dan het menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.'

Sybren Meijer (Amsterdam UMC)

'De behandeling van slokdarmkanker met chemotherapie, bestraling en een operatie is gericht op genezing. Maar de realiteit is dat meer dan de helft van de patiënten niet geneest. Ik hoop met mijn onderzoeken eraan bij te dragen dat uiteindelijk meer mensen zullen overleven, met een goede kwaliteit van leven.'

Hanneke van Laarhoven (internist-oncoloog in het Amsterdam UMC)

Steun onze slokdarmkanker onderzoeken

Alleen met jouw hulp kunnen we onderzoek mogelijk maken om slokdarmkanker eerder op te sporen. Hiermee kunnen we levens redden en het verschil maken!

Ja, ik steun slokdarmkanker onderzoek

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over slokdarmkanker en ons onderzoek

We ontvangen veel vragen over het onderzoek van Yonne Peters naar de ademtest (e-nose), die mogelijk slokdarmkanker vroeg kan opsporen. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

bekijk vragen en antwoorden

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Prof. Dr. Jacques Bergman, MDL-arts
Dr. Manon Spaander, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, chirurg
Dr. Judith de Vos-Geelen, oncoloog
Mw. Loes Noteboom, verpleegkundig specialist
Dhr. André Sterk, verpleegkundig consulent
Mw. Marcella Martin, diëtist
Mw. Joyce Haver, diëtist

Laatst herzien:
Februari 2017

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer