Oorzaak van slokdarmkanker

De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. Wel zijn er factoren bekend die het risico op het ontstaan van een tumor in de slokdarm vergroten. Deze risicofactoren verschillen waarschijnlijk per type slokdarmkanker en per persoon. Voeding en leefstijl spelen bij slokdarmkanker een grote rol. Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken. Ook roken vergroot het risico op slokdarmkanker.

Risicofactoren van slokdarmkanker

Sommige factoren vergroten de kans op slokdarmkanker, we noemen dit ook wel risicofactoren. De risicofactoren voor slokdarmkanker zijn:

Roken en teveel alcohol

Roken en alcohol zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van slokdarmkanker. Het risico neemt sterk toe als er meer dan 8 glazen alcohol per dag worden gedronken of als er meer (>25 sigaretten) of zwaardere tabaksproducten worden gerookt. Ook na het stoppen met roken blijft de kans op slokdarmkanker nog vele jaren hoger dan bij mensen die niet roken. Alcohol drinken én roken is extra schadelijk.

Terugstromen van maagzuur in de slokdarm / brandend maagzuur

Brandend maagzuur (reflux) kan bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker. Als er vaak maagzuur terugstroomt in de slokdarm, beschadigen de cellen in het onderste deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag. Dit kan leiden tot een chronische slokdarmontsteking en uiteindelijk tot een blijvende weefselverandering van de slokdarm: een Barrett-slokdarm. Een op de tien mensen die een endoscopisch onderzoek ondergaan vanwege klachten van brandend maagzuur blijkt een Barrett-slokdarm te hebben, het merendeel dus niet. Van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt minder dan vijf procent slokdarmkanker. Daarmee is de kans op slokdarmkanker verhoogd, maar nog steeds klein. Mensen met een Barrett-slokdarm worden regelmatig gecontroleerd om eventuele kanker vroeg te ontdekken en te kunnen behandelen.

Ongezonde en eenzijdige voeding

Er lijkt een verband te zijn tussen het eten van weinig fruit en groente en het ontstaan van slokdarmkanker. Daarbij verkleint een gezond en gevarieerd voedingspatroon de kans op vele vormen van kanker, waaronder slokdarmkanker.

Overgewicht

Met een toenemende Body Mass index (BMI) neemt ook het risico op slokdarmkanker toe. Teveel vetweefsel in de buik vergroot de kans op een niet goed sluitende maagklep, waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm terugstroomt. Lange periodes van brandend maagzuur vergroten de kans op een Barrett slokdarm en op slokdarmkanker.

Achalasie

Achalasie is een risicofactor voor slokdarmkanker. Achalasie is een bewegingsstoornis van de slokdarm. Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen en hoopt zich op boven het sluitspiertje. Hierdoor zet de onderkant van de slokdarm uit. Achalasie is een vrij zeldzame aandoening. De klachten ontstaan meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar. De kans op slokdarmkanker is het hoogst in het eerste jaar na de diagnose, maar ook daarna is er een verhoogd risico.

Bestraling bij kanker

Mensen die in het verleden bestraald zijn op het borstbeen, bijvoorbeeld bij borstkanker, hebben daarna een iets grotere kans om slokdarmkanker te krijgen.

Extreem hete dranken

Mogelijk kunnen ook extreem hete dranken bijdragen aan het ontstaan van slokdarmkanker. Het drinken van maté (zoals op traditionele wijze in Zuid-Amerika: zeer heet via een metalen rietje) lijkt de kans op slokdarmkanker te vergroten.

Erfelijkheid

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van erfelijkheid bij het ontstaan van slokdarmkanker. Er wordt aangenomen dat bij een klein aantal van de gevallen van slokdarmkanker er mogelijk sprake is van een erfelijke aanleg. Welke genen hierbij betrokken zijn, is nog onbekend.

Verklein je kans op slokdarmkanker

  • Rook niet
  • Drink geen alcohol of met mate
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Voorkom overgewicht

Carolina de Boer

”’Door mijn ziekte ben ik me er extra van bewust dat je moet genieten en geen dingen uit moet stellen.”’

Leo Preusting

”Het gaat er vooral om hoe je met de ziekte omgaat.”

Dit doen wij voor slokdarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing.

Doneer voor meer onderzoek naar slokdarmkanker

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Prof. Dr. Jacques Bergman, MDL-arts
Dr. Manon Spaander, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, chirurg
Dr. Judith de Vos-Geelen, oncoloog
Mw. Loes Noteboom, verpleegkundig specialist
Dhr. André Sterk, verpleegkundig consulent
Mw. Marcella Martin, diëtist
Mw. Joyce Haver, diëtist

Laatst herzien:
Februari 2017

Doneer