Truus kreeg in 2022 de diagnose slokdarmkanker en vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze ziekte

truus kreeg slokdarmkanker

De diagnose slokdarmkanker was een schok voor Truus (70), maar ze besloot gelijk om de toekomst strijdbaar tegemoet te zien. De resultaten lijken nu gelukkig goed, maar het ziekteproces heeft wel veel impact gehad op haar leven.

''Eind 2021 kreeg ik last van rugpijn en liep mijn eten vast halverwege de ribbenkast. Hiermee ben ik naar de huisarts gegaan.''

Huidige situatie

"Het lijkt heel erg goed te gaan, gelukkig. Na de behandeling ben ik enorm veel gewicht verloren: 25 kilo. Inmiddels heb ik mijn gewicht grotendeels terug. Wel heb ik nog erg last van vermoeidheid en voelen mijn handen anders aan. Dit zorgt ervoor dat het oppakken van spullen lastiger is. Iedere 4 weken moet ik naar het ziekenhuis voor dilatatie. Bij een dilatatie wordt een vernauwing van de slokdarm opgeheven. Dit zijn geen fijne behandelingen. Hierna heb ik 2 dagen last van keelpijn en pijn achter het borstbeen."

Ziekteproces

"Eind 2021 kreeg ik last van rugpijn en liep mijn eten vast halverwege de ribbenkast. Hiermee ben ik naar de huisarts gegaan. Vervolgens kreeg ik last van braken door overmatige slijmproductie. Dit leidde in maart 2022 tot een gastroscopie. Hierop kon de arts zien dat er sprake is van slokdarmkanker. Vervolgens ben ik verwezen naar het Erasmus MC in Rotterdam. Vanwege een aangeboren hartafwijking kon ik niet geopereerd worden. Er is gekozen voor chemoradiatie, dit is een combinatie van chemo en bestraling.

Na deze behandeling ben ik ziek geworden en verloor ik enorm veel gewicht. Hierdoor was ik erg verzwakt en werd ik opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Hier heb ik een voedingssonde gekregen. Na de opname in het ziekenhuis ben ik naar een zorgpension gegaan. Hier heb ik uiteindelijk een half jaar gewoond. Toen mijn gewicht voldoende was toegenomen mocht ik gelukkig weer naar huis."

Wat weet jij van je slokdarm?

Doe de test en ontdek alles over je slokdarm.

Test je kennis

Toekomstperspectief

"De kanker kan altijd terugkomen, al probeer ik daar niet te veel mee bezig te zijn. Ik vertrouw hierin volledig op mijn MDL-arts. Zij steunt mij geweldig. Afgelopen zomer heb ik mijn 70ste verjaardag groot gevierd! Dit voelde als een zegen, zeker na het vieren van mijn 69ste verjaardag in het zorgpension. Al is het niet de bedoeling om ieder jaar zo’n groot feest te geven!

Tevens is het heel speciaal dat ik mijn partner, Gerard, heb ontmoet in het zorgpension. Bijzonder dat zo’n geluk voortkomt uit zo’n nare periode. Vorig jaar zijn wij al twee keer met elkaar op vakantie gegaan, hopelijk kunnen we hier nog jaren van genieten!"

Dit doen wij tegen slokdarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en onderzoek naar vroege opsporing.

Maak jij meer onderzoek mogelijk? Steun ons met een donatie of kom in actie.

Doneer voor vroegere opsporing van slokdarmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer