Onderzoek om slokdarmkanker vroeg op te sporen

Welk onderzoek financieren jullie voor vroege opsporing van slokdarmkanker?

Yonne Peters doet, mede dankzij financiële steun van de Maag Lever Darm Stichting, onderzoek naar vroege opsporing van slokdarmkanker. Als we slokdarmkanker sneller kunnen opsporen, dan is de ziekte vaak beter te behandelen. Daarom heeft de Maag Lever Darm Stichting een oproep gedaan om een onderzoek te steunen dat vroege opsporing van slokdarmkanker in de toekomst mogelijk kan makenLees hier het interview met arts-onderzoeker Yonne Peters over het onderzoek.  

Kan ik mij ook aanmelden voor het onderzoek?

Op dit moment kan dat helaas niet. Het onderzoek zit nu in de test fase waarin de onderzoekers mensen benaderen via deelnemende huisartsenpraktijken. De onderzoekers gaan nu binnen vijftien huisartspraktijken in en rondom Nijmegen 450 mensen met klachten van chronische zuurbranden testen. Deze studie binnen de huisartspraktijken duurt drie jaar. Als daarna blijkt dat de ademtest goed werkt, zullen de onderzoekers in een grotere studie ook verder in Nederland gaan onderzoeken. Dan is aanmelden waarschijnlijk wel mogelijk. Ons doel is uiteindelijk dat een betrouwbare en toegankelijke test beschikbaar komt in Nederland. 

Kan of moet ik mijn adem laten testen bij de huisarts?

Dat kan op dit moment nog niet. Er is nu eerst onderzoek nodig of deze manier van testen betrouwbaar genoeg is. Door het onderzoek van de ademtest komen we erachter of we slokdarmkanker op deze manier sneller kunnen opsporen. En hoeveel gezondheidswinst het oplevert wanneer we dat op grotere schaal meten. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker is dat bijvoorbeeld al wel het geval. We willen met deze ademtest een begin maken met het vroeger opsporen van slokdarmkanker, maar zover zijn we helaas nog niet. Daarom bevat de brief een oproep om dit project te steunen. 

Barrett slokdarm

Ik heb een Barrett slokdarm, moet ik me zorgen maken?

Als je een Barrett slokdarm hebt, is het niet nodig om je direct grote zorgen te maken. Wel is het belangrijk dat je regelmatig contact hebt met je arts. Je arts zal regelmatig een onderzoek bij je uitvoeren om te kijken hoe het met je slokdarm is. Als hij bijzonderheden ontdekt, zal hij kijken of er sprake is van onrustige cellen of bijvoorbeeld een vroege vorm van slokdarmkanker. Als dat zo is, zal de arts een behandelplan inzetten. Vaak is er dan nog een goede behandeling mogelijk. Daarom is het zo belangrijk dat mensen met een Barrett slokdarm opgespoord worden! Zo kunnen ze onder controle blijven en kan slokdarmkanker voorkomen worden of vroeg worden opgespoord.  

Ongeveer 3-5% van de Nederlanders heeft een Barrett slokdarm. Minder dan 5% van de mensen met een Barrett slokdarm ontwikkelt uiteindelijk slokdarmkanker.  

Brandend maagzuur

Ik heb reflux klachten, kan dat kwaad?

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of een oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dat kan geen kwaad.  

Als je regelmatig last hebt van reflux, kan dat erg vervelend zijn. Als de refluxklachten heel lang bestaan en niet worden behandeld, kan er bij sommige mensen bijvoorbeeld een slokdarmontsteking ontstaan. 

Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) wordt blootgesteld aan maagzuur kunnen een Barrett slokdarm krijgen. Gelukkig ontwikkelen niet alle mensen met refluxklachten een Barrett slokdarm. Dat gaat om ongeveer 10-20% van de mensen met refluxklachten.

Als je langere tijd last hebt van brandend maagzuur is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Heb je naast brandend maagzuur last van de volgende klachten? Ga dan ook naar je huisarts.

Ik heb last van brandend maagzuur, wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Iedereen heeft wel eens last van oprisping. Enkele keren last hebben van een oprisping kan geen kwaad. Maar als het regelmatig voorkomt is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Als er te vaak zure maaginhoud terugstroomt en het niet behandeld wordt kan de slokdarm beschadigd raken. Het is dan ook belangrijk om er iets tegen te doen en de oorzaak te achterhalen.  

Als de klachten meer dan twee weken duren, of verergeren dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Waar moet je dan bijvoorbeeld aan denken? 

  • Als je meerdere keren op een dag last hebt van reflux dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Vooral als de klachten de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.  
  • Ook als je niet goed meer kunt slapen als gevolg van de klachten, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.   

Dit doen wij tegen slokdarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing.

'De computer ziet meer dan het menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.'

Sybren Meijer (Amsterdam UMC)

'De behandeling van slokdarmkanker met chemotherapie, bestraling en een operatie is gericht op genezing. Maar de realiteit is dat meer dan de helft van de patiënten niet geneest. Ik hoop met mijn onderzoeken eraan bij te dragen dat uiteindelijk meer mensen zullen overleven, met een goede kwaliteit van leven.'

Hanneke van Laarhoven (internist-oncoloog in het Amsterdam UMC)

Steun onze slokdarmkanker onderzoeken

Alleen met jouw hulp kunnen we onderzoek mogelijk maken om slokdarmkanker eerder op te sporen. Hiermee kunnen we levens redden en het verschil maken!

Ja, ik steun slokdarmkanker onderzoek

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Red levens: Teken de petitie

Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
teken de petitie