Dinie: "Ik hoop dat anderen nooit meemaken wat wij hebben meegemaakt."

“Ik weet nog dat Dick zei: ‘Mijn broodje wil niet goed weg, het blijft ergens hangen.’ Dat heb je allemaal wel eens, toch? Dus we dachten er verder niet zo over na. Maar bij Dick kwam het steeds vaker voor en hij viel veel af. Dus zijn we toch naar de huisarts gegaan. De huisarts stuurde Dick door voor verder onderzoek. ’s Avonds kwam het slechte nieuws al: slokdarmkanker. Ik hoop dat anderen nooit meemaken wat wij hebben meegemaakt. Vroege opsporing van slokdarmkanker is zó belangrijk!”

Slokdarmkanker is een van de meest agressieve kankersoorten

De ziekte komt steeds vaker voor in Nederland en wordt meestal veel te laat ontdekt. Want vaak ontstaan er pas klachten, bijvoorbeeld met slikken, als de tumor al flink is doorgegroeid. De kans op genezing is dan heel klein. Ook bij Dinie’s man begon het met slikklachten. Dinie vertelt:

“Ik weet nog dat Dick zei: ‘Mijn broodje wil niet goed weg, het blijft ergens hangen.’ Dat heb je allemaal wel eens, toch? Dus we dachten er verder niet zo over na. Maar bij Dick kwam het steeds vaker voor en hij viel veel af. Dus zijn we toch naar de huisarts gegaan. De huisarts stuurde Dick door voor verder onderzoek. ’s Avonds kwam het slechte nieuws al: slokdarmkanker.”

“De diagnose was een grote schok. We hebben samen flink gehuild. Slokdarmkanker is zo’n venijnige kankersoort. Er is maar een klein percentage dat het overleeft. Maar aan het begin heb je nog hoop, je hebt immers een sterke overlevingsdrang. Dick zei: ‘Ik wil bij het percentage horen dat het wél redt.’ Daar gingen we voor.”

“Na een operatie, bestralingen en chemo ging het eigenlijk heel goed. De kanker was niet meer waarneembaar, zo zeiden de artsen. Dick knapte op en ging zelfs weer volledig aan het werk. Hij was af en toe wel moe, maar daar hielden we gewoon rekening mee. We genoten van het leven, maakten reizen en wilden zoveel mogelijk dingen ondernemen. Dat ging 4 jaar lang goed.”

“Begin 2020 werd er weer een scan gemaakt. Er waren uitzaaiingen te zien. We belandden weer in een achtbaan, maar dit keer was het duidelijk: Dick wordt niet meer beter. Het ging niet meer over genezing, alleen nog maar over levensverlenging. Op het eind ging alles heel snel. De laatste 14 dagen waren echt akelig. Ik zag aan Dick dat het niet meer ging. Dan is er nog maar één ding dat je kunt doen: loslaten. Dat is heel moeilijk, maar er was gewoon geen andere optie meer.”

Als we slokdarmkanker vroeg opsporen, kunnen we 50% meer levens redden

“Dick is uiteindelijk overleden op 11 mei 2022, hij was toen 63 jaar. Ik hoop dat anderen nooit meemaken wat wij hebben meegemaakt. Vroege opsporing van slokdarmkanker is zó belangrijk! De eNose moet daarom zo snel mogelijk in de praktijk worden ingezet!”

Steun onze slokdarmkanker onderzoeken

Alleen met jouw hulp kunnen we onderzoek mogelijk maken om slokdarmkanker eerder op te sporen. Hiermee kunnen we levens redden en het verschil maken!

Ja, ik steun slokdarmkanker onderzoek

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Red levens: Teken de petitie

Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
teken de petitie