Red levens: Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
Steeds vaker krijgen mensen jonger dan 55 jaar darmkanker. Vorig jaar kregen bijna 700 mensen tussen de 50 en 54 jaar deze verwoestende diagnose. Bij 65% van hen was de ziekte al uitgezaaid. Omdat zij te jong waren voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat pas vanaf 55 jaar begint. Dit kost mensenlevens.
Daarom eisen wij dat de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt verlaagd naar 50 jaar. Door vroeg op te sporen kunnen we levens redden. Elke maand dat we wachten, lopen honderden mensen het risico op een te late diagnose.
Dit willen wij niet alleen, maar ook medische experts, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en 80% van alle Nederlanders. Het is tijd dat de overheid luistert. Vecht samen met ons voor deze levensreddende verandering.
Teken nu de petitie en help de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker te verlagen naar 50 jaar. Jouw handtekening kan levens redden!
Teken de petitie
Al 33035 mensen hebben getekend.
Deel deze petitie via social media
Dit zijn de feiten:
- Darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker. Helaas blijven de cijfers stijgen.
- Het bevolkingsonderzoek darmkanker spoort niet alleen darmkanker op, maar ook poliepen. Deze poliepen zijn het voorstadium van kanker. Door behandeling van deze poliepen kan kanker worden voorkomen.
- Er zijn ook mensen tussen de 50 en 54 jaar met poliepen. Die worden nu niet ontdekt, terwijl daardoor wel darmkanker voorkomen kan worden.
- In 2023 kregen 676 mensen (tussen de 50-54 jaar oud) de diagnose darmkanker. Bij 65 procent van hen werd de ziekte in een laat stadium gevonden, en waren er al uitzaaiingen. Hadden ze meegedaan aan een bevolkingsonderzoek, dan was de kanker wellicht eerder ontdekt.
- Door het bevolkingsonderzoek worden in de toekomst jaarlijks bijna 1 op de 5 gevallen van darmkanker en ruim 1 op de 3 sterfgevallen aan darmkanker voorkomen.
- Het verlagen van de leeftijd naar 50 jaar sluit aan bij de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Europese richtlijnen.