Barrett-slokdarm

Wat is een Barrett-slokdarm?

Bij een Barrett-slokdarm is een deel van de slokdarmwand bekleed met roze slijmvlies dat lijkt op het slijmvlies van de maag en de dunne darm. Als je dit slijmvlies onder een microscoop bekijkt, ziet het er heel anders uit dan normaal weefsel van de slokdarmwand. Bij een Barrett-slokdarm is de wand van de slokdarm dus gedeeltelijk bekleed met een ander soort weefsel dan bij een gezonde slokdarm. 

Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een grotere kans om slokdarmkanker te krijgen dan andere mensen. Ongeveer 3 - 5 % van alle mensen met een Barrett-slokdarm zal op den duur slokdarmkanker krijgen. 

Help mee in de strijd
Help mee
Bekijk wat u kunt doen

Bij verreweg de meeste patiënten zal dus geen kwaadaardige tumor ontstaan. Het is niet bekend waarom sommige mensen met een Barrett-slokdarm wel slokdarmkanker krijgen en anderen niet.

Een Barrett-slokdarm komt vooral voor bij blanke mannen die ouder zijn dan 50 jaar. Vaak hebben zij langdurig brandend maagzuur klachten gehad. Brandend maagzuur (reflux) is het omhoog stromen van de maaginhoud in de slokdarm. Een Barrett-slokdarm kan echter ook bij andere groepen mensen voorkomen. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland een Barrett-slokdarm. De ernst van de weefselverandering kan heel verschillend zijn.

De slokdarm
De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. De slokdarm loopt van de keelholte tot aan de maag. Voedsel wordt door de spieren in de slokdarmwand actief naar de maag getransporteerd. De slokdarm bestaat (van buiten naar binnen) uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies.

In het bindweefsel bevinden zich kliertjes die slijm produceren. De binnenkant van de slokdarm is bedekt met een slijmvlieslaag. In een normale slokdarm is de wand bekleed met witachtig slijmvlies.

maag_reflux-barrett-oesofagus_4_P1c_MLDS

Oorzaak van Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm ontstaat door jarenlange (chronische) brandend maagzuur klachten. De medische naam hiervoor is reflux. Reflux is het te vaak terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Voedsel dat vermengd is met maagzuur komt dan regelmatig in contact met de slokdarmwand.

De slokdarmwand is niet bestand tegen het agressieve maagzuur. De maag heeft een dikke, beschermende slijmvlieslaag. Deze beschermt de maag tegen maagzuur. De slokdarmwand heeft deze dikke slijmvlieslaag niet. Als maaginhoud regelmatig omhoog komt, kan de slokdarm op den duur beschadigd en ontstoken raken.

Barrett-slijmvlies
Door een langdurige slokdarmontsteking kan een verandering van het weefsel van de slokdarm ontstaan. Het normale slijmvlies van de slokdarm wordt dan vervangen door afwijkend Barrett-slijmvlies. Er zijn verschillende gradaties van een Barrett-slokdarm gebaseerd op de ernst van de weefselverandering. Afhankelijk van deze gradatie zal de arts een behandeling en regelmatige controleonderzoeken voorstellen.

Er zijn veel mensen die last hebben van brandend maagzuur. De meeste mensen krijgen echter geen Barrett-slokdarm. Het is niet bekend waarom bij sommige mensen wel een Barrett-slokdarm ontstaat en bij anderen niet.

Darmbacteriën beïnvloeden risico op darmkanker door rood vlees

Verhogen rood vlees en vleeswaren het risico op slokdarm- en maagkanker?

Verhogen rood vlees en vleeswaren het risico op slokdarm- en maagkanker? Het eten van rood vlees en vleeswaren verhoogt het risico op een bepaald type slokdarmkanker bij mannen. Dit blijkt uit een groot, langdurig onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Wat is het probleem en wat is er tot nu toe
Lees meer

Klachten en symptomen bij Barrett-slokdarm

De klachten bij een Barrett-slokdarm zijn heel verschillend. Sommige mensen hebben nooit klachten gehad. Anderen geven aan dat zij al jarenlang klachten hebben. Dit zijn voornamelijk klachten van zuurbranden en oprispingen. Ook pijn in de buurt van het borstbeen is een veelvoorkomende klacht van brandend maagzuur. Als gevolg van brandend maagzuur kan een ontsteking van de slokdarm ontstaan.

De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is een branderig en/of pijnlijk gevoel in de buurt van het borstbeen. Sommige mensen voelen dit als een drukkende of knijpende pijn bij het borstbeen. Daarnaast kunnen ook problemen met slikken en passageklachten ontstaan. Met passageklachten wordt het gevoel dat eten niet goed zakt, bedoeld. Ook deze klachten komen niet bij alle patiënten voor. 

Diagnose van Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm kan vastgesteld worden door middel van een endoscopie van de slokdarm. Dit is kijkonderzoek van de slokdarm. De arts kan met een flexibele slang met daarop een kleine camera via uw mond in de slokdarm kijken. Deze flexibele slang wordt ook wel endoscoop genoemd. 

Met de camera kan de arts een slokdarmontsteking of verandering van weefsel zien. Tijdens het onderzoek neemt de arts kleine hapjes weefsel (biopten). Deze biopten worden vervolgens onderzocht onder de microscoop. De diagnose Barrett-slokdarm kan pas na dit microscopisch onderzoek met zekerheid gesteld worden.

Behandeling van Barrett-slokdarm

Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden bij een Barrett-slokdarm. Niet alle behandelingen zijn geschikt voor iedere patiënt. U kunt het beste met uw arts overleggen welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Behandelingen van een Barrett-slokdarm zijn:

 • Maagzuurremmers
  Door een behandeling met maagzuurremmers probeert de arts uitbreiding van de Barrett-slokdarm te voorkomen. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat het maagzuur veel minder zuur is. Maaginhoud kan dan nog steeds omhoog stromen de slokdarm in. Een Barrett-slokdarm kan niet genezen door gebruik van maagzuurremmers. Waarschijnlijk helpt deze behandeling alleen om uitbreiding van de weefselverandering te voorkomen. Daarnaast verminderen de refluxklachten meestal door gebruik van maagzuurremmers.
 • Endoscopische Mucosale Resectie (EMR)
  In het Barrett-weefsel kunnen voorstadia (vroege vormen) van kanker ontstaan. Soms is het dan mogelijk om het afwijkende Barrett-weefsel endoscopisch te verwijderen. Dat wil zeggen dat de behandeling gebeurt door middel van een flexibele slang (endoscoop). De MDL-arts schuift kleine instrumentjes op door de endoscoop die via de mond wordt ingebracht. Het afwijkende weefsel kan zo verwijderd worden zonder dat een echte operatie nodig is. Dit wordt endoscopische mucosale resectie genoemd. Deze behandeling is niet mogelijk bij een verder gevorderde afwijking in de slokdarm. Na deze behandeling zult u een tijd lang een hoge dosis maagzuurremmers krijgen. Door het gebruik van deze maagzuurremmers ontstaat gezond slokdarmweefsel op de plaats waar het Barrett-weefsel zat.
 • Radiofrequente ablatie (RFA)
  Een nieuwe methode om Barrett-slijmvlies volledig te verwijderen is radiofrequente ablatie. Hierbij wordt door middel van een ballonnetje dat in de slokdarm wordt opgevoerd het slijmvlies van de slokdarm zodanig verhit dat het slijmvlies afsterft. Na de behandeling zal u een langere tijd een hoge dosis maagzuurremmers krijgen. Op de plaats waar eerst Barrett-slijmvlies zat, zal de slokdarm weer bekleed worden met normaal, gezond slokdarmslijmvlies. Deze behandeling kan gecombineerd worden met het endoscopisch verwijderen (wegsnijden) van afwijkende stukjes Barrett-slijmvlies.
 • Operatie
  De enige manier om verder gevorderde vormen van kanker in een Barrett-slokdarm te genezen is het verwijderen van de slokdarm. Dit is een ingrijpende operatie waarbij verschillende complicaties kunnen optreden.

N.B. Het endoscopisch wegsnijden van (delen) van het afwijkende Barrett-slijmvlies is een vrij nieuwe behandeling die alleen wordt uitgevoerd door maag-darm-lever artsen die hierin gespecialiseerd zijn. Dit geldt ook voor de radiofrequente ablatie (RFA). Specialisten adviseren mensen na deze behandelingen een zeer regelmatige controle. Uw behandelend arts kan u eventueel verwijzen naar een ziekenhuis waar deze behandelingen uitgevoerd worden.

Tips en adviezen bij Barrett-slokdarm

Om brandend maagzuur klachten te verminderen kunt u de volgende dingen doen:

 • Vermijd grote en vette maaltijden. Eet liever kleinere porties verspreid over de dag. Na een grote en/of vette maaltijd kunnen gemakkelijker refluxklachten ontstaan.
 • Eet niets meer de laatste drie uur voordat u gaat slapen. Ga ook niet liggen kort na de maaltijd. Maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen.
 • Plaats het hoofdeinde van uw bed op klossen zodat u een beetje schuin in bed ligt.
  Dit voorkomt dat de maaginhoud naar boven stroomt.
 • Vermijd voorover bukken maar zak door uw knieën met een rechte rug.
 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht kan de druk op uw maag verhogen waardoor klachten kunnen ontstaan.
 • Voorkom verstopping. Door (ernstige) verstopping in uw darm is de druk op de maag verhoogd. Dit kan refluxklachten veroorzaken.
 • Draag geen knellende kleding die op uw maag drukt.
 • Stop met roken. Roken kan het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm verslappen.
 • Wees voorzichtig met de volgende producten want deze kunnen refluxklachten soms verergeren: alcohol, pepermunt, chocola, koffie, citrusvruchten en scherpe kruiden.

Regelmatige controle is voor patiënten met een Barrett-slokdarm erg belangrijk. Dit vanwege de verhoogde kans op het ontstaan van slokdarmkanker. Een slokdarmtumor is in een vroeg stadium over het algemeen goed te behandelen. In een verder gevorderd stadium is behandeling heel ingrijpend. Bovendien is de kans op genezing veel kleiner. Uw arts zal de termijn voor controle bepalen. Deze termijn is afhankelijk van een aantal factoren zoals de ernst van de weefselverandering.

Behalve deze controle is het belangrijk dat u alert bent op veranderingen van uw klachten. Als uw klachten toenemen of als u last heeft van onderstaande klachten is het verstandig contact op te nemen met de behandelend arts:

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 • Het braken van bloed.
 • Een pikzwarte, teerachtige ontlasting.
 • Als de problemen met slikken of het niet willen zakken van voedsel erger worden.

Onderzoeken bij Barrett-slokdarm

Gerelateerde ziekten Barrett-slokdarm

Synoniemen

 • Barrett oesophagus

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Naar boven