Slokdarmkanker opsporen met een ademtest kan levens redden

Elke dag krijgen zeven mensen de diagnose slokdarmkanker. Dat zijn 2500 mensen per jaar. Slokdarmkanker is een van de meest dodelijke kankers, omdat het vaak (te) laat wordt vastgesteld. Drie op de vier mensen overlijdt binnen vijf jaar aan deze vorm van kanker. Als slokdarmkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord, verbetert de kans op genezing tot 50%. Prof. dr. Siersema en drs. Yonne Peters (Radboudumc) doen onderzoek om (voorstadia van) slokdarmkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Slokdarmkanker is een sluipmoordenaar. Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats van landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt.

De afgelopen twintig jaar is het aantal patiënten met slokdarmkanker sterk toegenomen. Vaak wordt deze vorm van kanker pas ontdekt als de patiënt klachten krijgt, bijvoorbeeld met slikken. Dan is het vaak al (te) laat. De kans bestaat dat de kanker al is uitgezaaid naar andere organen en dus moeilijker te behandelen is.

Tijdig ontdekken en behandelen

Het tijdig ontdekken en behandelen van patiënten met een verhoogd risico op kanker is dus van groot belang. Uit eerder onderzoek bleek dat heel weinig mensen met slokdarmkanker de risicofactoren kenden, waardoor in de praktijk lang niet alle mensen met een verhoogd risico worden ontdekt. Een van de signalen kan langdurig last van brandend maagzuur zijn, waardoor het slijmvlies van de slokdarm kan beschadigen.

“Op dit moment vindt dit onderzoek bij mensen met een verhoogd risico plaats door middel van een vrij ingrijpend maagonderzoek in het ziekenhuis. Wat wij willen onderzoeken is of we met een eenvoudige ademtest bij de huisarts mensen met een verhoogd risico er makkelijk kunnen uitpikken. De mensen kunnen we meteen op slokdarmkanker screenen en goed in de gaten houden, voordat de ziekte zich openbaart. De slokdarmkanker kan worden opgespoord in de uitgeademde lucht (eNose) of met een dun kijkertje dat vrijwel pijnloos en zonder een roesje via de neus in de slokdarm kan kijken (transnasale endoscopie).”

Onderzoek

Met deze studie onder 450 mensen in twintig huisartsenpraktijken in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam willen de onderzoekers vaststellen in hoeverre mensen bereid zijn om deel te nemen aan deze screeningsstrategie. Daarnaast onderzoeken ze hoe nauwkeurig de ademtest is in het detecteren van een verhoogd risico op slokdarmkanker en slokdarmkanker zelf. Ten slotte hopen ze antwoord te krijgen op de vraag hoe acceptabel patiënten beide screeningstesten vinden.

‘We hopen dat in de toekomst minder mensen een belastend maagonderzoek hoeven te ondergaan. Met de ademtest bij de huisarts kan een verhoogd risico op slokdarmkanker of slokdarmkanker sneller worden opgespoord, zodat mensen eerder gerustgesteld of voor verder onderzoek doorverwezen kunnen worden.’

Yonne Peters doet, mede dankzij financiële steun van de Maag Lever Darm Stichting, onderzoek naar vroegdiagnostiek voor slokdarmkanker.

Dit onderzoek steunen? Doneer hier

Doneer