De alarmsignalen van slokdarmkanker

Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin nog geen klachten. Klachten ontstaan pas wanneer de tumor zich al flink heeft uitgebreid. Hierdoor wordt slokdarmkanker meestal pas laat ontdekt. Hoe eerder de diagnose slokdarmkanker wordt gesteld, hoe meer kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen. Signalen die kunnen wijzen op slokdarmkanker:

Als je last hebt van een of meerdere van deze klachten betekent dat niet meteen dat je slokdarmkanker hebt. De klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen van de slokdarm of de maag. Ga altijd naar de huisarts bij dergelijke klachten.

Let op

Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Carolina

”Door de diagnose slokdarmkanker ben ik me er extra van bewust dat je moet genieten en geen dingen uit moet stellen.”

Rob

”Het overwinnen van slokdarmkanker is net zoiets als de Mount Everest beklimmen, en weer terug. Je krijgt vanzelf de houding: ik moet dit voor elkaar krijgen. ”

Robert

”Ik merkte voor het eerst dat het niet goed ging toen ze vertelde dat haar eten niet meer weg wilde. Ze wist niet was het was, maar het voelde niet goed.”

Leo

”Het gaat er vooral om hoe je met de ziekte omgaat. Door slokdarmkanker kun je afzakken in een diepe put, maar blijf geloven in een goede afloop.”

Wanneer naar de huisarts?

Als je klachten hebt die op slokdarmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar jouw klachten en zal je lichamelijk onderzoeken. Afhankelijk van je klachten, je leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

Dit doen wij tegen slokdarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing.

Doneer voor vroegere opsporing van slokdarmkanker

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Prof. Dr. Jacques Bergman, MDL-arts
Dr. Manon Spaander, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, chirurg
Dr. Judith de Vos-Geelen, oncoloog
Mw. Loes Noteboom, verpleegkundig specialist
Dhr. André Sterk, verpleegkundig consulent
Mw. Marcella Martin, diëtist
Mw. Joyce Haver, diëtist

Laatst herzien:
Februari 2017

Doneer