Doe mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker

Ben je tussen de 55 en 75 jaar? Doe dan mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker namelijk in een vroeg stadium worden ontdekt. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelingsmogelijkheden zijn en hoe groter de kans op overleven is. Iedere twee jaar krijg je een oproep om ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Zijn er bloedsporen in je ontlasting gevonden, dan ontvang je een uitnodiging voor het vervolgonderzoek.

Erfelijke en familiaire darmkanker

Familiecheck

Veel van wat we erven is te zien, maar niet alles. Ook ziekten die niet aan de buitenkant te zien zijn kunnen erfelijk zijn. Zo ook darmkanker. Check of dat voor jou kan gelden.

doe de familiecheck

Leven met darmkanker

Een diagnose darmkanker betekent nogal wat. Je komt volop in het medische circuit terecht. De behandeling is vaak intensief en voor even je ziekte ‘vergeten’ is er niet bij. Daarbij brengt de behandeling veel onzekerheden. Slaat de chemotherapie wel aan? Wat wordt er tijdens de operatie gevonden? Elke keer is het wachten op uitslagen en hopen op goed nieuws. Een moeilijke periode breekt aan, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Hieronder vind je allerlei zaken waarmee jij en je naasten na de diagnose darmkanker te maken kunnen krijgen. Uiteraard afhankelijk van jouw behandeling en uw persoonlijke situatie.

Stichting Darmkanker

Stichting Darmkanker is de plek waar mensen die worden of zijn geconfronteerd met darmkanker terecht kunnen. De Stichting staat hen bij, in welke fase van het proces zij zich ook bevinden. Van diagnose tot behandeling, van herstel tot leven met de gevolgen ervan, en óók als geen genezing mogelijk is. De kwaliteit van leven staat in al deze fases centraal. 

Dit doen wij voor darmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing. Wij hebben ons sterk gemaakt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Darmkanker is goed te genezen wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord, het bevolkingsonderzoek speelt daarbij een essentiële rol.

”Wij geloven dat de eNose een oplossing is voor duizenden darmkankerpatiënten: eerst ruiken, dan pas kijken met een coloscopie. Zo is het een stuk minder belastend.”

Nanne de Boer (MDL-arts, Amsterdam UMC)

Doneer voor vroegere opsporing van darmkanker

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Renske van den Brink-Schimmel, fellow medische oncologie
Prof. dr. Evelien Dekker, MDL-arts
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte
Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog
Dr. Monique van Leerdam, MDL-arts
Dr. Oddeke van Ruler, gastro-enterologisch chirurg

Laatst herzien:
maart 2019

Doneer