'Dit zijn mijn bonusjaren'

Peerke Poep, zo werd ik altijd al genoemd. Dus als ik ver terugkijk heb ik eigenlijk altijd last gehad van mijn spijsvertering. Als ik had gegeten moest ik meteen naar het toilet. Ik ben toen wel onderzocht, maar er kwam nooit uit dat ik iets aan mijn darmen had. Ik had gewoon een snelle stofwisseling. Ik heb ook meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daar kwam niets uit.

steun darmkankeronderzoek

In 2015 had ik problemen, ik had moeite met eten en mijn buik voelde gewoon niet goed. Ik ben toen bij de huisarts geweest. Die deed weer onderzoek, maakte een echo en je raadt het al: er kwam niets uit. Echt om gek van te worden, want als ze niets vinden, denken ze soms dat je je aanstelt.

Maar toen ging het mis. Op mijn werk stortte ik in en ik werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Na veel onderzoek kwam ik bij een MDL-arts terecht die reden zag om een endoscopie te doen. Maar het onderzoek was snel klaar want hij kwam niet ver. Na een biopsie kreeg ik het slechte nieuws: darmkanker. Tijdens een operatie is toen 30 cm darm weggehaald en ik kreeg een stoma. En ik kwam in een chemotraject terecht van een half jaar vanwege uitzaaiingen op enkele verwijderde lymfeklieren.

Ik heb geen moeite met de stoma. Ik ben er eigenlijk wel blij mee, want door de stoma kan ik mijn werk gewoon blijven doen. Ik werk bij Defensie en daar is het gewoon goed geregeld. Ze houden me goed in de gaten, ook nu nog. Deze jaren bij Defensie zie ik echt als bonusjaren.

 

Zo’n drie jaar later was het weer mis: buikvlieskanker. Het was uitgezaaide darmkanker, dat hebben ze gecontroleerd. Ook de endeldarm was niet helemaal schoon. Toen werd ik gevraagd voor een studie met chemo vóór en na de operatie. Gelukkig werd ik ingeloot. Yvonne vult aan: “Door de studie wordt hij elk halfjaar gecontroleerd. Dat is echt een geruststelling. Ook omdat uit de bloedwaardes, het bevolkingsonderzoek en de echo’s bij Peer nooit iets naar voren komt.”

Ik hoop dat het bevolkingsonderzoek in de toekomst nog beter wordt. Daar is nog meer onderzoek voor nodig, maar dan worden er meer mensen met kanker uitgehaald. Daar besparen ze veel leed mee. Als ze de darmkanker bij de eerste keer bevolkingsonderzoek hadden ontdekt, was de darmkanker er wel, maar dan was het misschien behandeld voor het kon uitzaaien.

Peer heeft ook nog een tip voor artsen en onderzoekers: leg alles uitgebreid en duidelijk uit. En zorg dat er iemand beschikbaar is aan wie je vragen kunt stellen. Ook als je na een gesprek al weer thuiskomt en je bedenkt je dan pas iets om te vragen. Dan moet er iemand zijn die je nog even extra uitleg kan geven.

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in