DarmkankerBevolkingsonderzoek darmkanker
In Nederland wordt landelijk het bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) uitgevoerd. Iedereen tussen 55 tot en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om mee toe doen aan het bevolkingsonderzoek. Voor het onderzoek wordt gevraagd om je ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zijn er bloedsporen in je ontlasting gevonden, dan ontvang je een uitnodiging voor het vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek bestaat om te beginnen uit een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).
Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. In Nederland kregen in 2022 ruim 12.000 mensen darmkanker. In 2021 overleden er bijna 4.500 mensen aan deze ziekte. Hiermee staat darmkanker op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden.
Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk. Hoe eerder bekend is of het echt darmkanker is, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn en hoe groter de kans op overleven is. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt.
Wanneer men er op tijd bij is, is de overlevingskans na 5 jaar ongeveer 95%. Wanneer men er laat achter komt is dat maar 12%. Daarom is in 2014 het bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan. Op den duur kunnen er 2.250 sterfgevallen per jaar door het bevolkingsonderzoek worden voorkomen. In 2021 deden meer dan 1,5 miljoen mensen mee aan het onderzoek. In totaal werden er dat jaar 2.790 keer darmkanker gevonden en bij 16.878 mensen poliepen gevonden, een voorstadium van darmkanker
Ga bij klachten naar de huisarts.
Leer alle signalen herkennen
Test je kennisIedereen tussen de 55 en 75 jaar ontvangt elke twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deelname is gratis en vrijwillig.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gecoördineerd door Bevolkingsonderzoek Nederland en wordt uitgevoerd door vijf regionale screeningsorganisaties. Bij deze organisaties kun je terecht met praktische vragen over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek.
Kijk op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland voor meer informatie.Als je aan de beurt bent voor het bevolkingsonderzoek darmkanker krijg je automatisch een oproep thuisgestuurd. Samen met de uitnodigingsbrief ontvang je een ontlastingstest met een uitleg. Met deze ontlastingstest verzamel je eenvoudig een klein beetje ontlasting. Daarna stuur je de test in een speciale envelop op naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in je ontlasting zit. Binnen 10 werkdagen ontvang je de uitslag per brief. Als er bloed is gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig.
Bloedsporen in de ontlasting kunnen verschillende oorzaken hebben en mogelijk wijzen op darmkanker. Het bloed kan echter ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om de precieze oorzaak van het bloed in je ontlasting te achterhalen, is altijd vervolgonderzoek nodig.
Wanneer in je ontlasting bloedsporen worden gevonden, is een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie). Pas daarna kan worden vastgesteld of er sprake is van darmkanker of niet.
Meer informatie over de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek vind je op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Meer informatie over de uitslag van het bevolkingsonderzoek vind je op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen; een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek (coloscopie) van de dikke darm.
Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een endoscoop (kijkinstrument). Dit is een flexibele slag waarbij op het uiteinde een klein lampje en een camera zit. Tijdens het onderzoek kunnen vrijwel alle afwijkingen aan de dikke darm worden opgespoord. Het kijkonderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Wij hebben ons er in het verleden voor ingezet dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er kwam. Darmkanker is goed te genezen wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord, het bevolkingsonderzoek speelt daarbij een essentiële rol.