Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker

In Nederland wordt een landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Zijn er bloedsporen in je ontlasting gevonden, dan ontvang je een uitnodiging voor het vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek bestaat in eerste instantie uit een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).

Bevolkingsonderzoek darmkanker weer van start

Het RIVM gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker weer opstarten. Lees hier meer over de herstart van het bevolkingsonderzoek.

Waarom een bevolkingsonderzoek

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. In Nederland kregen in 2019 maar liefst 12.871 mensen darmkanker. In 2018 overleden er bijna 5.000 mensen aan deze ziekte. Hiermee staat darmkanker op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden.

Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe meer kans er is op genezing.

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelingsmogelijkheden zijn en hoe groter de kans op overleven is.

Wanneer men er op tijd bij is, is de overlevingskans na 5 jaar ongeveer 95%. Wanneer men er laat achter komt is dat maar 12%. Daarom is in 2014 het bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan. Op den duur kunnen er 2.250 sterfgevallen per jaar door het bevolkingsonderzoek worden voorkomen.

Wil Jansen overleefde darmkanker dankzij bevolkingsonderzoek

Tijdens het Proefbevolkingsonderzoek werden bij Wil Jansen kwaadaardige poliepen ontdekt. Dankzij het onderzoek kon hij op tijd geopereerd worden.

Ik realiseer me voortdurend dat ik door het oog van de naald ben gekropen.

Lees het verhaal van Wil Jansen.

Hans: 'De tumorfoto hing ik naast de spiegel.'

Hans (60) nam deel aan het bevolkingsonderzoek. Er wordt darmkanker ontdekt. ‘Je denkt dat je wereld instort’. Hij werkte aan zijn mentale en fysieke conditie en kan inmiddels zeggen dat hij sterker is dan ooit. Lees zijn verhaal. 

hans

Wanneer ben ik aan de beurt?

Wanneer je een uitnodiging ontvangt voor het bevolkingsonderzoek is afhankelijk van je geboortejaar. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar ontvangt elke 2 jaar een oproep om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Op de website van het RIVM kun terecht voor meer informatie. 

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gecoördineerd door het RIVM en wordt uitgevoerd door vijf regionale screeningsorganisaties. Bij deze organisaties kun je terecht voor praktische vragen over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek.

Oproep, wat kan ik verwachten?

Als je aan de beurt bent voor het bevolkingsonderzoek darmkanker krijg je automatisch een oproep thuisgestuurd. Samen met de uitnodigingsbrief ontvang je een ontlastingstest met een instructie. Met deze ontlastingstest verzamel je eenvoudig en hygiënisch een klein beetje ontlasting. Daarna stuur je de test in een speciale envelop op naar een laboratorium. Daar word je ontlasting onderzocht.

Controle op bloedsporen
Je ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Na ongeveer twee weken ontvang je een brief met de uitslag van het onderzoek.

Bloedsporen in de ontlasting kunnen verschillende oorzaken hebben en eventueel wijzen op darmkanker. Het bloed kan echter ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om de precieze oorzaak van het bloed in je ontlasting te achterhalen, is altijd vervolgonderzoek nodig.

Wanneer in je ontlasting bloedsporen worden gevonden, is een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) dan ook de volgende stap. Pas dan kan worden vastgesteld of er sprake is van darmkanker of niet.

Ik heb de uitslag; en nu?

Bloedsporen in de ontlasting kunnen verschillende oorzaken hebben en eventueel wijzen op darmkanker. Het bloed kan echter ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om de precieze oorzaak van het bloed in je ontlasting te achterhalen, is altijd vervolgonderzoek nodig.

Wanneer in je ontlasting bloed sporen worden gevonden, is een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) dan ook de volgende stap. Pas dan kan worden vastgesteld of er sprake is van darmkanker of niet.

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen; een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek (coloscopie) van de dikke darm.

Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een endoscoop (kijkinstrument). Dit is een flexibele slag waarbij op het uiteinde een klein lampje en een camera zit.Tijdens het onderzoek kunnen vrijwel alle afwijkingen aan de dikke darm worden opgespoord. Het kijkonderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Meer informatie over het inwendig kijkonderzoek kun je hier vinden;

 

Veelgestelde vragen

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangt iedereen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep. Het bevolkingsonderzoek is gestart in 2014. In 2019 bestaat het bevolkingsonderzoek darmkanker 5 jaar. Iedereen uit de doelgroep is nu minimaal één keer uitgenodigd.

Bij klachten niet wachten!

Ga bij aanhoudende  darmklachten meteen naar de huisarts en wacht niet tot je aan de beurt bent bij het bevolkingsonderzoek. Hoe sneller darmkanker wordt ontdekt, hoe meer kans op genezing.

Wat doet de Maag Lever Darm Stichting?

Wij hebben ons sterk gemaakt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Darmkanker is goed te genezen wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord, het bevolkingsonderzoek speelt daarbij een essentiële rol.

Voorlichting
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is een individuele keuze. Goede informatie is daarbij essentieel. Daarom ontwikkelt het RIVM, in samenwerking met ons, voorlichtingsmateriaal dat mensen helpt bij het maken van keuzes rond het bevolkingsonderzoek. Op deze manier worden mensen goed geïnformeerd over het bevolkingsonderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek
Het bevolkingsonderzoek is een belangrijk middel bij het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Door wetenschappelijk onderzoek kan het bevolkingsonderzoek verder verbeteren.

Daarom steunen wij bijvoorbeeld prof. Dr. Evelien Dekker bij haar missie om het bevolkingsonderzoek niet alleen efficiënter, maar ook nóg exacter en goedkoper uitvoerbaar te maken.

In het huidige bevolkingsonderzoek worden poliepen opgestuurd naar het lab. Prof. Dr. Evelien Dekker onderzoekt of artsen al tijdens een kijkonderzoek een betrouwbare diagnose kunnen stellen. Dat bespaart tijd en geld.

Het bevolkingsonderzoek vindt plaats door naar bloed in de ontlasting te speuren. In de ontlasting van darmkankerpatiënten zitten echter ook specifieke tumorcellen (eiwitmarkers). Prof. Dr. Gerrit Meijer (Anthonie van Leeuwenhoek) onderzoekt op dit moment een nieuwe ontlastingstest, die deze stofjes kan herkennen. Daarmee wordt de ontlastingstest efficiënter dan de huidige, en verwacht hij dat er meer mensen met darmkanker worden opgespoord.

Evelien Dekker 1 LR

We kunnen nog duizenden levens meer redden met het bevolkingsonderzoek darmkanker.

 

Evelien Dekker doet onderzoek naar vroege opsporing

Evelien Dekker is gespecialiseerd in vroege opsporing en het stellen van de diagnose van darmkanker. Zij was voorstander van het invoeren van het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland in 2014. Darmkanker stoppen door vroege opsporing is haar missie en het onderzoek helpt daarbij.

Lees meer over het werk van Prof. dr. Evelien Dekker >>

Meer informatie over darmkanker, coloscopie en poliepen vindt u door te klikken op onderstaande buttons:

Mogen wij op jou rekenen?

Iedere dag krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Wij steunen verschillende onderzoeken op het gebied van darmkanker. Wil jij helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Je kunt ons steunen met jouw financiële bijdrage. Als stichting ontvangen we geen hulp van de overheid. Onze projecten zijn alleen mogelijk te maken door gevers zoals jij.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven