Veelgestelde vragen over darmkankermaand maart

Wat is darmkankermaand maart?

Maart is internationale darmkankermaand. We willen in heel Nederland daarom deze maand extra bewust maken van de alarmsignalen van darmkanker. In 2023 kreeg ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker. En overlijden er in Nederland maar liefst 12 mensen per dag aan darmkanker. Darmkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Daarom besteden we deze maand extra aandacht aan darmkanker en  aan de signalen die kunnen wijzen op darmkanker. Omdat het belangrijk is om zelf ook alert te zijn. 

Herken de signalen van darmkanker en doe de test 

Wat doen jullie tegen darmkanker?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk alleen doen met de steun van donateurs. 

Waarom zijn jullie voor het verlagen van de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek naar 50 jaar?

Sinds de invoering van het Bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 zijn er al vele gevallen van darmkanker opgespoord. De MLDS stond mede aan de wieg van dit enorm succesvolle programma. Met nóg slimmere screening, een slimmere selectie van mensen die voor het bevolkingsonderzoek in aanmerking komen en nog meer specifieke testmethoden, willen we bereiken dat niemand meer aan darmkanker hoeft te sterven. In Nederland kregen in 2023 ongeveer 12.000 mensen darmkanker. In 2022 overleden er bijna 4.500 mensen aan deze ziekte. Hiermee staat darmkanker op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden. In 2022 deden bijna 1,5 miljoen mensen mee aan het onderzoek. In totaal werden er dat jaar 2.243 keer darmkanker gevonden en bij 14.373 mensen poliepen gevonden, een voorstadium van darmkanker.

Veelgestelde vragen over de darmkanker 7-signalentest 

Voor wie is de 7-signalentest bedoeld?

De 7signalentest is een kennistest bedoeld voor iedereen. Het is belangrijk om de 7 signalen van darmkanker te kennen. Hoe eerder de kanker wordt opgespoord, hoe meer kans er is op volledige genezing. Ken je de signalen? Dan kun je zelf ook alert zijn. 

Wat is het doel van de 7-signalentest?

Het doel van de test is om de kennis over de signalen van darmkanker te vergroten. Het is belangrijk dat iedereen deze kent. Dit kan helpen om darmkanker eerder op te sporen. De uitslag van de test geeft aan hoeveel signalen je kent van darmkanker, het is geen persoonlijke test om te bepalen of je wel of geen darmkanker hebt. Het is een kennistest.  

Ik heb last van een of meerdere signalen die worden genoemd. Wat kan ik doen?

Deze 7 signalen kunnen wijzen op darmkanker, maar dat hoeft niet. De klachten kunnen ook voorkomen bij andere ziekten dan kanker. Buikpijn is een klacht die bij veel aandoeningen voorkomt, zoals bij verstopping of als je iets verkeerds hebt gegeten. Maar het kan ook voorkomen bij een chronische darmontsteking. Dit maakt het lastig om te ontdekken wat het precies is. Ga daarom altijd naar de huisarts als je je zorgen maakt. Of als een van deze klachten na twee weken niet over is. Of als de klachten steeds terugkomen. 

Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op darmkanker, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. Of als een van deze klachten na twee weken niet over is. Of als de klachten steeds terugkomen. Zit er bloed bij je ontlasting? Dan is altijd het advies om contact op te nemen met de huisarts. Bloed in de ontlasting hoeft niet te maken te hebben met darmkanker, het kan ook iets onschuldigs zijn zoals aambeien. Maar het goed om daar duidelijkheid over te krijgen.

Ik heb een persoonlijke vraag over mijn klachten of aandoening? Kan ik deze aan jullie stellen?

Helaas kunnen wij geen persoonlijke vragen beantwoorden. De Maag Lever Darm Stichting heeft geen artsen in dienst en we kunnen op basis van je vraag geen diagnose stellen of een persoonlijk behandeladvies geven. Bespreek daarom je klachten met de (huis)arts. Vragen over een behandeling of medicijnen kun je ook met de (huis)arts bespreken. 

Ik heb een vraag over mijn ontlastingspatroon. Kan ik deze aan jullie stellen?

Het is belangrijk om de kleur, geur, vorm en hoe vaak je naar het toilet gaat in de gaten te houden. Zo krijg je veel informatie over je gezondheid. Bekijk onze pagina over poep om te ontdekken wat gezond is én wat niet. Veranderingen in de ontlasting kunnen ook wijzen op een aandoening. Wil je weten waar je op moet letten? Check dan onze poeptest.

Voor persoonlijke vragen over je ontlasting kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.  

Wat zijn risicofactoren van darmkanker?

Er is niet één oorzaak te geven van darmkanker. Wel zijn er dingen die de kans op darmkanker vergroten. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. Bij een kleine groep is er een erfelijke aanleg voor darmkanker. In die families komt darmkanker vaker voor dan in andere families. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een grote rol bij het ontstaan van alle vormen van darmkanker. Met omgevingsfactoren bedoelen we onder andere ons voedingspatroon, alcoholgebruik en onze leefstijl. 

Lees hier meer over de risicofactoren van darmkanker  

Veelgestelde vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker

Wat is het bevolkingsonderzoek darmkanker?

In Nederland wordt landelijk het bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) uitgevoerd.  
Iedereen tussen 55 tot en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om mee toe doen aan het bevolkingsonderzoek.  Voor het onderzoek wordt gevraagd om je ontlasting  in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zijn er bloedsporen in je ontlasting gevonden, dan ontvang je een uitnodiging voor het vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek bestaat om te beginnen uit een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).

Lees hier meer over het bevolkingsonderzoek

Wie organiseert het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gecoördineerd door Bevolkingsonderzoek Nederland en wordt uitgevoerd door vijf regionale screeningsorganisaties. Bij deze organisaties kan je terecht met praktische vragen over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek.  

Kijk op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland voor meer informatie.

Wanneer krijg ik een uitnodiging? 

Iedereen tussen de 55 en 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvang je in het jaar dat je 55 jaar wordt. Daarna ontvang je automatische elke twee jaar een uitnodiging.  

Van Bevolkingsonderzoek Nederland ontvang je de uitnodiging. Het Bevolkingsonderzoek Nederland coördineert het bevolkingsonderzoek. Voor meer informatie en vragen kan je bij hen terecht.  

Ben je jonger dan 55 jaar of ouder dan 75 jaar en heb je klachten die kunnen wijzen op darmkanker? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lees hier meer over de signalen van darmkanker.  

Waarom is het bevolkingsonderzoek alleen voor mensen tussen de 55 en 75 jaar? 

Darmkanker wordt het meest gevonden bij mensen van 55 jaar of ouder. Er is voor deze leeftijdscategorie gekozen omdat dit de leeftijd is waarop darmkanker het meest voorkomt en dus ook de grootste winst valt te behalen. Zowel wat betreft het aantal op te sporen mensen met darmkanker als de winst in overleving, uitgedrukt in jaren.   

Omdat we een stijging zien in het aantal mensen dat voor hun 55stedarmkanker ontwikkelt, willen wij ervoor zorgen dat de leeftijd wordt verlaagd naar 50 jaar. Om zo darmkanker nog vaker in een vroeg stadium op te kunnen sporen.  Hoe eerder het wordt opgespoord, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn en hoe groter de kans op overleven is.
 

Waarom worden mensen tot en met hun 75ste uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Als mensen op hun 75ste voor het laatst hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, is de kans klein dat ze binnen 10 jaar nog darmkanker krijgen. Poliepen, het voorstadium van darmkanker, groeien namelijk heel langzaam. 

Is deelname aan het bevolkingsonderzoek gratis? 

De kosten van het bevolkingsonderzoek worden door de Rijksoverheid betaald. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Als in je ontlastingstest afwijkingen worden gevonden, dan wordt er een inwendig kijkonderzoek van de darm (coloscopie) aangeboden. De kosten van dat kijkonderzoek en eventuele vervolgonderzoeken of behandelingen vallen onder je zorgverzekering. Het kan zijn dat je deze kosten zelf geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van je zorgverzekering en van de hoogte van het eigen risico en hoeveel je hiervan al hebt gebruikt. Neem contact op met je zorgverzekeraar als je hierover vragen hebt.

Ik twijfel nog of ik mee wil doen. Wat zijn de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek? 

Deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is vrijwillig. Je maakt zelf de keuze of je mee wilt doen. Om een goede keuze te kunnen maken kan je op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland een aantal voor- en nadelen.  

Ik heb klachten die kunnen duiden op darmkanker, kan ik eerder meedoen aan het bevolkingsonderzoek? 

Nee, als je klachten hebt die kunnen duiden op darmkanker, dan kom je niet eerder niet eerder in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek. Heb je darmklachten zoals bloed bij de ontlasting, aanhoudende buikpijn of een plotselinge en aanhoudende verandering in je ontlastingspatroon? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met je huisarts. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is. 

Meer informatie over de uitslag van het bevolkingsonderzoek vind je op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.  

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in