Zelfs een voorstadium van darmkanker opsporen... het kan!

John (64) is opgelucht. Altijd al had hij in zijn achterhoofd dat hij darmkanker kon krijgen, want zijn ouders zijn er allebei aan overleden. Hij was daarom extra alert. En inderdaad: toen John een paar jaar geleden meedeed aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, bleek dat er iets niet goed was. Maar John was er op tijd bij. Inmiddels is hij weer kerngezond.

steun darmkankeronderzoek

John vertelt: “Toen bij mijn vader darmkanker werd geconstateerd, bleek dat hij al uitzaaiingen had. Dat was 40 jaar geleden. In die tijd was je dan ‘klaar’. Er kon niets meer voor hem worden gedaan. Mijn vader is maar 54 jaar oud geworden. Ook mijn moeder kreeg de ziekte. Zij was 82 toen ze de diagnose kreeg en was te oud om te worden geopereerd. Ook zij overleefde het niet.”

“Omdat ik door mijn ouders een hogere kans heb om darmkanker te krijgen, deed ik natuurlijk mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De tweede keer kwam het nieuws waar ik zo bang voor was. Er was bloed in mijn ontlasting gevonden. Ik werd doorverwezen voor een kijkonderzoek. Tijdens dat onderzoek werden poliepen in mijn darmen gevonden.”

“Als de poliepen niet waren verwijderd, had het slecht kunnen aflopen. Gelukkig is het nooit zover gekomen. Ik was er op tijd bij. Ik had zelfs nog helemaal geen klachten. Maar dankzij het bevolkingsonderzoek werden de poliepen nú al gevonden, toen ze nog niet kwaadaardig waren. Dat geeft mij een gerust gevoel."

Dankzij het bevolkingsonderzoek zijn we in de afgelopen jaren steeds beter geworden in het vroeg opsporen van darmkanker. Maar hoewel er al veel is verbeterd, kunnen we nog steeds stappen zetten om darmkanker nóg eerder op te sporen en zo nóg meer levens te redden.

Zo onderzoekt prof. dr. Evelien Dekker hoe we zelfs een voorstadium van darmkanker beter kunnen opsporen. Zij wil ervoor zorgen dat artsen al tijdens een kijkonderzoek van de darm beter kunnen vaststellen of er poliepen gezien worden en of deze mogelijk uitgroeien tot darmkanker. Dat maakt het bevolkingsonderzoek efficiënter en nóg exacter.

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in