Herken de 7 alarmsignalen

alarmsignaal bloed of slijm bij ontlasting

Bloed of slijm bij de ontlasting

Bloed en/of slijm in de ontlasting is een van alarmsignalen van darmkanker. Poliepen of een tumor in de darm kunnen bloeden en zo in de ontlasting terecht komen. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien, soms zijn het zulke kleine hoeveelheden dat het alleen met onderzoek duidelijk kan worden. Daarom is het ook belangrijk om met het bevolkingsonderzoek mee te doen, omdat hierbij de onzichtbare hoeveelheden bloed gemeten kunnen worden. Bloed in de ontlasting kan ook met iets onschuldigs te maken hebben, zoals aambeien.

alarmisgnaal blijvend veranderd ontlastingspatroon

Blijvend veranderd ontlastingspatroon

Een blijvende verandering in je ontlastingspatroon kan wijzen op darmkanker. Zoals dat je ineens vaker naar het toilet. Of juist last hebt van diarree afwisselend door verstopping. Als je ontlastingspatroon plotseling blijvend verandert, kan dit wijzen op darmkanker, maar ook op een andere darmaandoening.  Je ontlastingspatroon kan bijvoorbeeld ook veranderen als je meer vezels gaat eten of meer gaat bewegen.

alarmisgnaal verminderde eetlust

Verminderde eetlust

Een verminderde eetlust is een van de alarmsignalen van darmkanker. Maar minder eetlust kan ook met iets anders te maken hebben, zoals stress of andere (darm)aandoeningen.

alarmisgnaal buikkramp buikpijn

Buikkramp of buikpijn

Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben. Zo kun je last hebben van verstopping of iets verkeerds hebben gegeten. Ook kan buikpijn komen door ernstige aandoeningen zoals een chronische darmontsteking (IBD), coeliakie of galstenen.

alarmsignaal loze aandrang

Loze aandrang

Loze aandrang is een van de alarmsignalen. Bij loze aandrang heb je het gevoel dat je naar het toilet moet, maar er komt niets. Het gevoel van loze aandrang kan komen door een tumor in de buurt van de anus en kan dus wijzen op darmkanker. Ook kan het met andere aandoeningen te maken hebben.

alarmisgnaal onverklaarbaar gewichtsverlies

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Onbedoeld gewichtsverlies kan veroorzaakt worden door een tumor in de darm. De stofwisseling kan hierdoor verstoord raken. De hoeveelheid energie die je normaal via je eten binnenkrijgt, is dan niet meer voldoende waardoor je afvalt. Ook kan het komen omdat je minder zin in eten hebt of omdat de tumor ervoor zorgt dat het eten minder goed verteerd wordt. Onbedoeld afvallen kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een chronische darmontstekingsziekte (IBD), stress of bepaalde medicijnen.

alarmisgnaal aanhoudende vermoeidheid

Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede

Vermoeidheid is een klacht dat bij vele aandoeningen kan horen, waaronder darmkanker. Het kan ook wijzen op het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), coeliakie of een chronische darmontsteking (IBD). Bloedarmoede komt voor bij darmkanker omdat je door de tumor bloed kunt verliezen via de ontlasting. Bloedarmoede kan ook voorkomen bij andere darmaandoening, zoals coeliakie of IBD.

Bovenstaande klachten kunnen met darmkanker te maken hebben, maar ook een andere oorzaak hebben. Wanneer je bloed in de ontlasting hebt, is het verstandig om direct een afspraak te maken met je huisarts. Voor andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan inschatten of er verder onderzoek nodig is.

Download ons gratis magazine

  • ervaringen op het gebied van darmkanker
  • artsen over het nut van vroege opsporing
  • wat je zelf kunt doen om het risico op darmkanker te verlagen
download magazine

Goed om te weten

  • Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe vroeger darmkanker vastgesteld wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.
  • Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in jouw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter.

Wanneer naar de huisarts?

Hoe eerder de diagnose darmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als je klachten hebt die op darmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar je klachten en zal je lichamelijk onderzoeken.In sommige gevallen zal de huisarts een rectaal toucher doen. Bij dit onderzoek gaat de huisarts met een vinger in de anus om de binnenkant van jouw endeldarm te onderzoeken. Afhankelijk van je klachten, leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis.

Als je regelmatig darmklachten hebt

Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je ouder bent dan 50 jaar en je voor het eerst darmklachten hebt, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Als in jouw familie vaker darmkanker voorkomt

Als meerdere mensen in jouw familie een vorm van darmkanker hebben of hebben gehad, is er een kans dat de darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als je ongerust bent of darmkanker in jouw familie erfelijk is, kan je dit met jouw huisarts bespreken.

Als je ongerust bent

Samen met de huisarts kan je bespreken of jouw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om jouw onrust weg te nemen.

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker

We ontvangen veel vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Let op: Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is het raadzaam om contact op te nemen met je (huis)arts.

bekijk de vragen en antwoorden

Dit doen wij voor darmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij kunt zijn. Daarom hebben wij er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Ook financieren wij innovatieve onderzoeken. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met hulp van jouw steun.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

‘Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee opeenvolgende testen. Hopelijk kunnen we CMI daardoor straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.’

Dr. Duygu Harmankaya

Nieuws over darmkanker

Samen beslissen: de vernieuwde Dikkedarmkanker keuzehulp

In februari is de vernieuwde versie van de keuzehulp in gebruik genomen. Arts-onderzoeker Sietske van Nassau vertelt er meer over en meneer Wagemaker deelt zijn ervaring als patiënt.

30 maart 2022

Meer levens redden door het bevolkingsonderzoek darmkanker nóg slimmer te maken

De Maag Lever Darm Stichting bestaat 40 jaar. In die 40 jaar zijn er grote stappen gezet in de diagnostiek en behandeling van darmkanker. Ook de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 was revolutionair. Via dit bevolkingsonderzoek kunnen darmtumoren of zelfs de voorlopers daarvan in een vroeg stadium worden ontdekt. Op die manier worden jaarlijks duizenden levens gered. Tijdens de darmkankermaand vragen we extra aandacht voor het belang van vroege opsporing van darmkanker.

1 maart 2022

Hoorzitting Gezondheidsraad over verbeteringen aan bevolkingsonderzoek darmkanker

De MLDS nam eind januari deel aan een hoorzitting van de Gezondheidsraad en pleitte voor verlaging van de leeftijd voor deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar.

24 februari 2022

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Renske van den Brink-Schimmel, fellow medische oncologie
Prof. dr. Evelien Dekker, MDL-arts
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte
Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog
Dr. Monique van Leerdam, MDL-arts
Dr. Oddeke van Ruler, gastro-enterologisch chirurg

Laatst herzien:
maart 2019

Doneer