Wat is het?

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven.  Dit geluid is niet voor de mens hoorbaar.
Het geluid wordt in het lichaam gebracht met behulp van een echoapparaat. Dit apparaat wordt tegen de huid aan gehouden. Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op jouw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen.

De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst. Verschillende soorten weefsels, kaatsen de geluidsgolven op een andere manier terug. Hierdoor kan een beeld gevormd worden. De teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en op een beeldscherm word een afbeelding gemaakt.  Hierdoor worden organen in het lichaam zichtbaar.

Voor het onderzoek

Bij een echografie van de organen in de bovenbuik, zoals lever, galblaas, galwegen, maag en alvleesklier, moet je nuchter zijn. De regels verschillen per ziekenhuis, maar meestal houdt dit in dat je na 12 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken. Voor een echografie van de organen van de onderbuik, zoals de endeldarm, moet de blaas zo vol mogelijk zijn op het tijdstip dat het onderzoek begint. Ongeveer twee uur voor het onderzoek moet je zes grote glazen vocht drinken. Pas na het onderzoek mag je naar het toilet gaan. Bij een gecombineerde echo van de boven- en onderbuik moet je nuchter zijn en met een volle blaas verschijnen. Dit betekent meestal dat je vanaf 12 uur ’s nachts niet meer mag plassen.

Tijdens het onderzoek

Je moet plaatsnemen op de onderzoeksbank. Voor het onderzoek van buikorganen zul je op de rug moeten gaan liggen. De arts smeert een gel op jouw huid, die zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven. De arts of echoscopist gaat met het echoapparaat over jouw buik heen. Zo probeert hij een beeld te krijgen van de te onderzoeken organen. Het kan voorkomen dat je tijdens het onderzoek van houding moet veranderen om zo een beter beeld te krijgen. Afhankelijk van wat er onderzocht moet worden, duurt het onderzoek 10-30 minuten.

Na het onderzoek

De MDL-arts of radioloog beoordeelt de beelden. Via jouw behandelend arts krijg je de uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer