Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur geeft de Gezondheidsraad als advies: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.” Dat blijkt uit het door de Gezondheidsraad uitgebrachte rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015.
Alcohol en de spijsvertering
Veel Nederlanders weten niet hoe schadelijk het drinken van alcohol is voor de gezondheid (1). Hoewel de meeste schade pas op de lange termijn optreedt, kan één glas alcohol per dag het risico op het krijgen van verschillende typen kanker en dementie al vergroten.
Je spijsvertering heeft veel vocht nodig om goed te kunnen werken. Maar alcohol zorgt ervoor dat je vocht verliest, bijvoorbeeld door meer te plassen of te zweten. Overmatig alcoholgebruik kan ook tot ernstige spijsverteringsziekten leiden. Dat komt doordat alcohol in zijn reis door het lichaam direct met de spijsverteringsorganen in aanraking komt. Op deze pagina laten we de impact van alcohol op spijsverteringsorganen zien.

Advies van de Gezondheidsraad
De invloed van alcohol op:
Meer informatie
Meer lezen over alcohol (en wat het doet met je algehele gezondheid)? Daarvoor verwijzen we je graag naar de website www.alcoholinfo.nl van het Trimbos-instituut.
We houden je graag op de hoogte
We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.
Bronnenlijst:
- Trimbos-instituut (2020). Schade van alcoholgebruik onderschat. Kennistest alcohol. Via: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/schade-van-alcoholgebruik-onderschat
- World Cancer Research Fund, Continuous update project. Cancers of the mouth, pharynx and larynx (2018), via: https://www.wcrf.org/sites/default/files/Mouth-Pharynx-Larynx-cancer-report.pdf
- World Cancer Research Fund, Continuous update project. Oesophageal cancer (2016), via https://www.wcrf.org/dietandcancer/oesophageal-cancer
- World Cancer Research Fund, Continuous update project. Stomach cancer (2016) via https://www.wcrf.org/dietandcancer/stomach-cancer
- Pan, J., Cen, L., Chen, W., Yu, C., Li, Y., & Shen, Z. (2019). Alcohol consumption and the risk of gastroesophageal reflux disease: a systematic review and meta-analysis. Alcohol and Alcoholism, 54(1), 62-69.
- World Cancer Research Fund, Continuous update project. Pancreatic cancer (2018), via https://www.wcrf.org/dietandcancer/pancreatic-cancer
- Bálint, E. R., Fűr, G., Kiss, L., Németh, D. I., Soós, A., Hegyi, P., ... & Erőss, B. (2020). Assessment of the course of acute pancreatitis in the light of aetiology: a systematic review and meta-analysis. Scientific reports, 10(1), 1-17.
- World Cancer Research Fund, Continuous update project. Liver cancer (2015), via https://www.wcrf.org/dietandcancer/liver-cancer
- Pal P. & Ray S. (2016) Alcoholic liver disease: a comprehensive review. European Medical Journal; 1(2): 85-92.
- World Cancer Research Fund, Continuous update project. Colorectal cancer (2017), via https://www.wcrf.org/dietandcancer/colorectal-cancer
- Khasawneh M., Spence A.D., Addley J. & Allen P.B., (2017). The role of smoking and alcohol behaviour in the management of inflammatory bowel disease. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology; 31: 553-559.
- Reding, K. W., Cain, K. C., Jarrett, M. E., Eugenio, M. D., & Heitkemper, M. M. (2013). Relationship between patterns of alcohol consumption and gastrointestinal symptoms among patients with irritable bowel syndrome. The American journal of gastroenterology, 108(2), 270.
- Bishehsari, F., Magno, E., Swanson, G., Desai, V., Voigt, R.M., Porsyth, C.B. & Keshavarzian, A. (2017). Alcohol and gut-derived inflammation. Alcohol Research: Current Reviews.
- Elamin, E. E., Masclee, A. A., Dekker, J., & Jonkers, D. M. (2013). Ethanol metabolism and its effects on the intestinal epithelial barrier. Nutrition reviews, 71(7), 483-499.