Bij alvleesklierkanker is er een kwaadaardige tumor in de alvleesklier ontstaan. Voor alvleesklierkanker wordt vaak de naam pancreascarcinoom gebruikt. De medische naam voor alvleesklier is pancreas. Carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor of kanker.

meer over deze aandoening

Deltaplan Alvleesklierkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich samen met de Dutch Pancreatic Cancer Group en Living With Hope in voor baanbrekend onderzoek, een betere kwaliteit van leven en de beste behandeling voor alvleesklierkanker patiënten. Dit doen wij gezamenlijk via het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Levens redden

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Met baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek wil het Deltaplan Alvleesklierkanker hier verandering in aanbrengen. Het Deltaplan wil wetenschappelijk onderzoek versnellen, de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

meer over het Deltaplan Alvleesklierkanker

Wat weet jij van je alvleesklier?

Doe de test en ontdek alles over je alvleesklier.

doe de test

Hoe herken ik alvleesklierkanker?

Alvleesklierkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als de tumor flink is doorgegroeid kunnen er klachten ontstaan. Hierdoor wordt alvleesklierkanker vaak pas laat ontdekt. Er zijn meestal wel wat vroege tekenen, maar die zijn vaak vaag.

Meest voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten bij alvleesklierkanker zijn:

  • Zeurende pijn in buik en/of rug
  • Verstoord ontlastingspatroon
  • Gewichtsverlies
  • Geelzucht (icterus)

De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is onbekend. Van een aantal factoren is bekend dat zij het risico op alvleesklierkanker verhogen. Zo komt alvleesklierkanker vaker voor bij mensen die roken. Een chronische ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) verhoogt ook de kans op alvleesklierkanker. Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van alvleesklierkanker.

meer over de klachten

Lucia Meeuwsen

''Ik kreeg een doodvonnis, maar ruim vijf jaar later leef ik nog. Met dank aan de wetenschap.''

Hoe gaat het verder?

Diagnose

Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. Om de diagnose alvleesklierkanker te stellen wordt vaak een echografie of een CT-scan uitgevoerd. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn: een endo-echografie, een MRI-scan, een PET-scan en een ERCP.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij alvleesklierkanker. Als de ziekte vroeg wordt ontdekt, is een curatieve (genezende) behandeling mogelijk. Bij de meeste mensen wordt de diagnose pas in een vergevorderd stadium gesteld. Zij krijgen een palliatieve behandeling, gericht op het  afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten. De meest voorkomende behandelingen bij alvleesklierkanker zijn een operatie, chemotherapie en palliatieve bestraling.

meer over de diagnose en behandeling

Wat kan ik doen?

Alvleesklierkanker is een agressieve soort kanker die vaak pas in een laat stadium klachten geeft. Bij ontdekking is de tumor bij de meeste patiënten al uitgezaaid of te ver doorgegroeid om nog met een operatie verwijderd te kunnen worden.

Slechts een kwart van de mensen met alvleesklierkanker komt in aanmerking voor een curatieve of genezende behandeling. De overige drie kwart van de mensen krijgt een palliatieve behandeling. Dat is een behandeling gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten.

meer over wat kan ik doen?

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Steun baanbrekend onderzoek, betere kwaliteit van leven en de beste behandeling voor alvleesklierkanker patiënten. Door hier te doneren geef je expliciet aan het Deltaplan Alvleesklierkanker.

doneren

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:

Living With Hope Foundation (LWHF)
Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG)
Bronnen:
NKI

Februari 2018

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer