Wat is het?

Kanker aan de galblaas is een zeldzame vorm van kanker. Ieder jaar krijgen ongeveer 200 tot 250 nieuwe patiënten galblaaskanker. Deze vorm van kanker komt het meest voor bij vrouwen boven de 60 jaar. Er is weinig bekend over galblaaskanker en omdat er maar weinig patiënten zijn, is het moeilijk om (grootschalig) onderzoek te doen naar de oorzaak, risicofactoren en mogelijke behandelingen. Galblaaskanker komt meer voor in Zuid Amerika, India, Pakistan en Japan.

De galblaas
De galblaas is een peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk opgeslagen kan worden. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Via de galwegen komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Wanneer vet eten de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Galvloeistof wordt dan via de galwegen aan de dunne darm afgegeven. In de dunne darm is de galvloeistof nodig om vetten te verteren. De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte tegen de voorkant van de lever aan.

Synoniemen:

  • Galblaaskanker
  • Galblaascarcinoom
  • Galblaastumor

Hoe herken ik het?

De oorzaak van een tumor aan de galblaas is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat overgewicht en vrouwelijke hormonen mogelijke risicofactoren zijn voor het krijgen van deze ziekte. Ook lijkt het (langdurig) hebben van galstenen de kans op galblaaskanker iets te vergroten. Met name als het gaat om galstenen die groter zijn dan 2 centimeter. 

Andere risicofactoren zijn de aanwezigheid van poliepen in de galblaas, een chronische galblaasontsteking (cholecystitis) en een zogenoemde porseleinen galblaas (dit is een galblaas met verkalking van de galblaaswand). Poliepen in de galblaas komen regelmatig voor. Wanneer een poliep in de galblaas groter is dan 1 centimeter wordt meestal besloten de galblaas te verwijderen.

Diagnose van galblaaskanker

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek naar de leverfuncties geeft vaak de eerste aanwijzing in de richting van een aandoening van de galblaas (of lever). Bloedonderzoek levert bij galblaaskanker zelden afwijkingen op. Meer informatie over leverfunctieonderzoek.

Echo
Vervolgens wordt meestal een echo van de bovenbuik gemaakt. Een echo is een beeldvormend onderzoek met behulp van geluidsgolven. Op een echo zijn de galblaas, lever en het eventuele  galblaasgezwel meestal goed te zien. In 50% van de gevallen kan al op basis van de echo vastgesteld worden dat er mogelijk sprake is van galblaaskanker.

Endo-echoscopie
Met een endo-echoscopie kijkt de arts via de mond, slokdarm en maag naar de galblaas en galwegen. De arts gebruikt hier een endoscoop (flecibele slang met daarin een camara) voor waar een echokop aan verbonden is. Met dit onderzoek kan galblaaskanker beter vastgesteld worden dan met een gewone echo. Vooral bij het aantonen van het verschil tussen een galblaaspoliep en galblaaskanker is dit onderzoek nuttig. Ook kan de arts tijdens dit onderzoek een biopt afnemen. Dit biopt (een stukje weefsel) wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

ERCP
Eventueel kan de arts voorstellen om een ERCP te doen. ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie. Tijdens een ERCP kan de arts met een flexibele slang met daarin een camera, een endoscoop, via de mond, slokdarm en maag naar de galwegen kijken. Ook kan de arts een klein stukje weefsel (biopt) nemen van een gezwel of een verdachte plek. Zelden kan de arts met dit onderzoek een stukje weefsel uit de galblaas nemen. Dit biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen. Vanwege de kans op complicaties wordt de ERCP vrijwel niet meer gebruikt om de diagnoses galblaaskanker te stellen. Het wordt nog wel voor behandeling gebruikt, bijvoorbeeld als er een buisje (stent) in de galwegen geplaatst moet worden. 

Klachten bij galblaaskanker

Een tumor aan de galblaas veroorzaakt meestal vage klachten. De diagnose wordt daardoor vaak pas in een later stadium gesteld. Dikwijls wordt galblaaskanker per toeval ontdekt bijvoorbeeld bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen.

Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Pijn in de rechterbovenbuik
  • Geelzucht
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust
  • Algehele zwakheid en vermoeidheid

Hoe gaat het verder?

De behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte en van een aantal persoonlijke factoren. Een operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd, is de meest toegepaste behandeling bij galblaaskanker. Dit wordt ook wel een galblaasresectie of cholecystectomie genoemd. Als er geen uitzaaiingen zijn en de tumor is niet doorgegroeid in de lever, is er een goede kans op genezing. Patiënten kunnen goed leven zonder galblaas. De enige functie van de galblaas is tijdelijke opslag van galvloeistof. De galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Na de operatie worden de galwegen hersteld. De lever blijft gewoon galvloeistof aanmaken.

Operatie
Een galblaasoperatie kan via een klassieke operatie uitgevoerd worden of via een kijkoperatie (laparoscopie). Meestal wordt galblaaskanker bij toeval ontdekt tijdens een kijkoperatie. Als tijdens de kijkoperatie blijkt dat het operatiegebied onvoldoende goed overzien kan worden, wordt tijdens de operatie de procedure omgezet naar een klassieke operatie.

Aanvullende behandelingen
Het nut van aanvullende behandelingen is bij galblaaskanker nooit aangetoond. Het gaat dan om behandeling met kankerremmende medicijnen (chemotherapie) en bestraling (radiotherapie). Het is nog onduidelijk of deze behandelingen de kans op overleving vergroten ná een operatie. Als de tumor niet volledig verwijderd kan worden, of als er uitzaaiingen zijn, wordt soms wel chemotherapie toegepast. Chemotherapie is een behandeling met kankerremmende medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel cytostatica genoemd. Chemotherapie kan de klachten die de tumor veroorzaakt, verminderen.

Plaatsen van een stent
Wanneer een galweg geblokkeerd wordt door een tumor kan de arts een buisje (stent) plaatsen. Wanneer de doorstroming van galvloeistof belemmerd is, kun je last krijgen van vervelende klachten. Jeuk en geelzucht staan hierbij voorop. Het plaatsen van een stent kan dan veel verlichting bieden. De arts kan zo’n stent meestal plaatsen tijdens een ERCP.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij galblaaskanker

Een veelvoorkomende klacht bij patiënten met een verminderde afvoer van galvloeistof is jeuk. Op de website van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging staan tips die de jeuk kunnen verminderen.

Kanker.nl

Kanker.nl is de centrale plek voor alle informatie over kanker. Ook is er een community waarin je veilig anderen kan ontmoeten en tips en ervaringen met elkaar delen. Heb je een persoonlijke vraag? Die kun je via de telefoon of chat stellen aan de voorlichters van kanker.nl óf aan een van de professionals. Daarnaast biedt kanker.nl een overzicht van hulpverleners bij jou in de buurt en handige tools om zelf mee aan de slag te gaan.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer