Galliumscintigrafie

Wat is een galliumscintigrafie?

Een galliumscintigrafie is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof (gallium). De radioactieve stof zendt gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een gammacamera. Gallium is een stof die zich ophoopt in ontstoken weefsel en in sommige kwaadaardige tumoren. Ontstekingen en bepaalde tumoren kunnen daardoor met een galliumscintigrafie zichtbaar worden gemaakt. De foto’s worden drie uur na de toediening van gallium gemaakt. Vervolgens moet u nog een of twee keer terugkomen, afhankelijk van het beleid van het ziekenhuis.

Voor het onderzoek

De stralingsdosis tijdens een galliumscintigrafie is te vergelijken met een röntgenfoto. Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Radioactiviteit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Voor het onderzoek zijn geen bepaalde voorbereidingen nodig. Als uw onderbuik onderzocht moet worden, kan het zijn dat u vooraf een klysma krijgt. Gallium kan in de ontlasting gaan zitten en dit kan de beoordeling van de beelden moeilijk maken.

Tijdens het onderzoek

U krijgt een injectie met gallium. Drie uur na het onderzoek worden de eerste foto’s  gemaakt. Voor het maken van de foto’s moet u goed uitplassen op het toilet. Gallium wordt namelijk goed zichtbaar in de urine en dit beïnvloedt de beoordeling van de foto’s. U gaat liggen op de onderzoeksbank en vervolgens worden er vanuit verschillende richtingen foto’s gemaakt. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen.

De duur van het onderzoek verschilt per ziekenhuis. De eerste dag bent u behoorlijk wat tijd kwijt, omdat u drie uur moet wachten nadat de gallium is toegediend. Het maken van de serie foto’s duurt 30 minuten tot 1,5 uur.

Na het onderzoek

De foto’s worden bekeken en als deze voldoende informatie opleveren, mag u weer naar huis. U kunt weer gewoon eten en drinken. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Synoniemen

  • Galliumscan

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven