Wat is het?

Een galliumscintigrafie is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof (gallium). De radioactieve stof zendt gammastraling uit. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een gammacamera. Gallium is een stof die zich ophoopt in ontstoken weefsel en in sommige kwaadaardige tumoren. Ontstekingen en bepaalde tumoren kunnen daardoor met een galliumscintigrafie zichtbaar worden gemaakt. De foto’s worden drie uur na de toediening van gallium gemaakt. Vervolgens moet je nog een of twee keer terugkomen, afhankelijk van het beleid van het ziekenhuis.

Voor het onderzoek

De stralingsdosis tijdens een galliumscintigrafie is te vergelijken met een röntgenfoto. Als je (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Radioactiviteit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Voor het onderzoek zijn geen bepaalde voorbereidingen nodig. Als jouw onderbuik onderzocht moet worden, kan het zijn dat je vooraf een klysma krijgt. Gallium kan in de ontlasting gaan zitten en dit kan de beoordeling van de beelden moeilijk maken.

Tijdens het onderzoek

Je krijgt een injectie met gallium. Drie uur na het onderzoek worden de eerste foto’s  gemaakt. Voor het maken van de foto’s moet je goed uitplassen op het toilet. Gallium wordt namelijk goed zichtbaar in de urine en dit beïnvloedt de beoordeling van de foto’s. Je gaat liggen op de onderzoeksbank en vervolgens worden er vanuit verschillende richtingen foto’s gemaakt. Het is belangrijk dat je stil blijft liggen.

De duur van het onderzoek verschilt per ziekenhuis. De eerste dag ben je behoorlijk wat tijd kwijt, omdat je drie uur moet wachten nadat de gallium is toegediend. Het maken van de serie foto’s duurt 30 minuten tot anderhalf uur.

Na het onderzoek

De foto’s worden bekeken en als deze voldoende informatie opleveren, mag je weer naar huis. Je kunt weer gewoon eten en drinken. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer