Wat is het?

Een scintigrafie is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Deze radioactieve stof krijg je toegediend via een injectie. De radioactieve stof verspreidt zich door jouw lichaam en wordt opgenomen door de galblaas en galwegen. De radioactieve stof zendt straling uit; zogenaamde gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een speciale camera: de gammacamera. Hiermee wordt de verdeling van de radioactieve stof vastgelegd. De arts krijgt met dit onderzoek een beeld van de werking van de lever, de galblaas en de afvoer van galvloeistof.

Voor het onderzoek

De stralingsdosis is te vergelijken met een röntgenfoto. Meld voor het onderzoek indien je (mogelijk) zwanger bent. Radioactiviteit en straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Je mag minstens zes uur voor het onderzoek niks eten en drinken. De precieze voorbereiding verschilt per ziekenhuis. Als je vragen hebt, kun je daarom het beste contact opnemen met het ziekenhuis. Medicijnen kunnen van invloed zijn op dit onderzoek. Overleg daarom altijd over jouw medicijngebruik met jouw arts voorafgaand aan het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Je gaat op jouw rug liggen op een onderzoekstafel. De arts injecteert de radioactieve stof in jouw arm. Behalve de prik voel je hier niks van. Meteen hierna wordt gestart met het maken van de foto’s. De arts maakt foto’s vanuit verschillende richtingen. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van de foto’s stil blijft liggen. Het onderzoek duurt ongeveer één tot twee uur.

Na het onderzoek

De arts beoordeelt of de foto’s voldoende informatie opleveren. Als dat zo is, mag je weer naar huis. Je mag na het onderzoek weer alles eten en drinken. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer