Galwegscintigrafie

Wat is een galwegscintigrafie?

Een scintigrafie is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Deze radioactieve stof krijgt u toegediend via een injectie. De radioactieve stof verspreidt zich door uw lichaam en wordt opgenomen door de galblaas en galwegen. De radioactieve stof zendt straling uit; zogenaamde gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een speciale camera: de gammacamera. Hiermee wordt de verdeling van de radioactieve stof vastgelegd. De arts krijgt met dit onderzoek een beeld van de werking van de lever, de galblaas en de afvoer van galvloeistof.

Voor het onderzoek

De stralingsdosis is te vergelijken met een röntgenfoto. Meldt voor het onderzoek indien u (mogelijk) zwanger bent. Radioactiviteit en straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. U mag minstens zes uur voor het onderzoek niks eten en drinken. De precieze voorbereiding verschilt per ziekenhuis. Als u vragen heeft, kunt u daarom het beste contact opnemen met het ziekenhuis. Medicijnen kunnen van invloed zijn op dit onderzoek. Overleg daarom altijd uw medicijngebruik met uw arts voorafgaand aan het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

U gaat op uw rug liggen op een onderzoekstafel. De arts injecteert de radioactieve stof in uw arm. Behalve de prik voelt u hier niks van. Meteen hierna wordt gestart met het maken van de foto’s. De arts maakt foto’s vanuit verschillende richtingen. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s stil blijft liggen. Het onderzoek duurt ongeveer een uur tot twee uur.

Na het onderzoek

De arts beoordeelt of de foto’s voldoende informatie opleveren. Als dat zo is, mag u weer naar huis. U mag na het onderzoek weer alles eten en drinken. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Synoniemen

  • Nucleair onderzoek van de galwegen
  • Cholescintigrafie
  • HIDAscan

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven