CT-scan

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van röntgenstralen. De CT-scanner is een apparaat met aan de ene kant een röntgenbron en aan de andere kant een röntgendetector. De bron geeft een bundel röntgenstraling af. De straling passeert de weefsels en wordt gemeten door de detector.
Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.

Zwanger en een CT-scan
Bent u zwanger of is er een kans dat u zwanger bent, vertel dit dan aan uw arts. De straling van de CT-scan kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Diabetes en een CT-scan
Heeft u diabetes, meldt dit dan altijd aan de arts. Het kan zijn dat u medicijnen gebruikt die in combinatie met het contrastmiddel ernstige schade aan de nieren veroorzaken.

Voor het onderzoek

Voor een CT-scan van organen is contrastmiddel nodig. Contrastmiddel is noodzakelijk om de organen, ofwel de ‘weke delen’, zichtbaar te maken. Dit middel kleurt de organen, zodat de contouren wel goed te zien zijn. De voorbereiding verschilt per ziekenhuis. Thuis moet u ter voorbereiding op het onderzoek een drankje nemen. Het kan zijn dat u nuchter moet zijn voor het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Als er geen metaal in uw kleren is verwerkt, mag u deze aanhouden.
 Op de röntgenafdeling aangekomen, drinkt u eerst een liter contrastvloeistof. Deze vloeistof kleurt de maag en darmen. Vervolgens wordt een infuus ingebracht dat het hele onderzoek blijft zitten. Hierdoor kan contrastmiddel direct in de bloedbaan worden gebracht. Dit kleurt de lever, bloedvaten, nieren en blaas. Hierdoor kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen. Het middel verdwijnt vanzelf weer uit uw lichaam met de urine en is onschadelijk.

Het kan voorkomen dat vrouwelijke patiënten een tampon in moeten doen. Dit om bepaalde buikorganen beter te onderscheiden. Soms moet de darm extra gevuld worden, de arts brengt dan via de anus contrastmiddel in.

U moet op uw rug op de onderzoeksbank gaan liggen. Tijdens het onderzoek schuift  de tafel langzaam in een soort tunnel. Deze tunnel is ongeveer 50 cm diep. Hierin bevindt zich de röntgenbuis die de straling verstuurd. De buis draait tijdens het onderzoek rond. Dit maakt lawaai.
U blijft alleen in de kamer, in verband met de röntgenstraling. Af en toe blootgesteld worden aan röntgenstralen kan geen kwaad, maar personeel moet natuurlijk goed beschermd worden. Dagelijks in aanraking komen met de straling is wel gevaarlijk. De laborant zit in de kamer ernaast en kan u zien door een raam.

De Ct-scanner maakt een zoemend geluid. Soms zal de laborant vragen uw adem in te houden. Het is belangrijk dat u het gehele onderzoek stil blijft liggen, anders kunnen de opnamen mislukken.

Na het onderzoek

Na 10 tot 30 minuten is het onderzoek klaar. Het infuus wordt verwijderd. Het is mogelijk dat u diarree krijgt van het contrastmiddel. Dit kan verder geen kwaad. Als u veel drinkt verdwijnt het contrastmiddel snel uit uw lichaam. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven