Wat is het?

Een CT-scan is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van röntgenstralen. De CT-scanner is een apparaat met aan de ene kant een röntgenbron en aan de andere kant een röntgendetector. De bron geeft een bundel röntgenstraling af. De straling passeert de weefsels en wordt gemeten door de detector.
Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.

Zwanger en een CT-scan

Ben je zwanger of is er een kans dat je zwanger bent, vertel dit dan aan jouw arts. De straling van de CT-scan kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Diabetes en een CT-scan

Heb je diabetes, meldt dit dan altijd aan de arts. Het kan zijn dat je medicijnen gebruikt die in combinatie met het contrastmiddel ernstige schade aan de nieren veroorzaken.

Voor het onderzoek

Voor een CT-scan van organen is contrastmiddel nodig. Contrastmiddel is noodzakelijk om de organen, ofwel de ‘weke delen’, zichtbaar te maken. Dit middel kleurt de organen, zodat de contouren wel goed te zien zijn. De voorbereiding verschilt per ziekenhuis. Thuis moet je ter voorbereiding op het onderzoek een drankje nemen. Het kan zijn dat je nuchter moet zijn voor het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Als er geen metaal in jouw kleren is verwerkt, mag je deze aanhouden.
Op de röntgenafdeling aangekomen, drink je eerst een liter contrastvloeistof. Deze vloeistof kleurt de maag en darmen. Vervolgens wordt een infuus ingebracht dat het hele onderzoek blijft zitten. Hierdoor kan contrastmiddel direct in de bloedbaan worden gebracht. Dit kleurt de lever, bloedvaten, nieren en blaas. Hierdoor kun je een warm gevoel door jouw lichaam krijgen. Het middel verdwijnt vanzelf weer uit jouw lichaam met de urine en is onschadelijk.

Het kan voorkomen dat vrouwelijke patiënten een tampon in moeten doen. Dit om bepaalde buikorganen beter te onderscheiden. Soms moet de darm extra gevuld worden, de arts brengt dan via de anus contrastmiddel in.

Je moet op jouw rug op de onderzoeksbank gaan liggen. Tijdens het onderzoek schuift de tafel langzaam in een soort tunnel. Deze tunnel is ongeveer 50 cm diep. Hierin bevindt zich de röntgenbuis die de straling verstuurt. De buis draait tijdens het onderzoek rond. Dit maakt lawaai.
Je blijft alleen in de kamer, in verband met de röntgenstraling. Af en toe blootgesteld worden aan röntgenstralen kan geen kwaad, maar personeel moet natuurlijk goed beschermd worden. Dagelijks in aanraking komen met de straling is wel gevaarlijk. De laborant zit in de kamer ernaast en kan je zien door een raam.

De Ct-scanner maakt een zoemend geluid. Soms zal de laborant vragen jouw adem in te houden. Het is belangrijk dat je het gehele onderzoek stil blijft liggen, anders kunnen de opnamen mislukken.

Na het onderzoek

Na 10 tot 30 minuten is het onderzoek klaar. Het infuus wordt verwijderd. Het is mogelijk dat je diarree krijgt van het contrastmiddel. Dit kan verder geen kwaad. Als je veel drinkt verdwijnt het contrastmiddel snel uit jouw lichaam. De uitslag van het onderzoek krijgt je van jouw behandelend arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer