Galblaas verwijderen

Wat is galblaas verwijderen?

De galblaas is een klein, peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk opgeslagen kan worden. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Via de galwegen komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Wanneer vet eten de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Galvloeistof wordt dan, via de galwegen, aan de dunne darm afgegeven. In de dunne darm is de galvloeistof nodig om vetten te verteren. De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte, tegen de voorkant van de lever aan.

Galvloeistof is een vrij dikke, geelgroene vloeistof. Wanneer deze vloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen.

Indien u  veel last blijft houden van galstenen, kan er worden besloten de galblaas te verwijderen.  

Voor de operatie

De diagnose wordt aan de hand van  de klachten en een echo gesteld. Bij een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven, waardoor stenen in de galblaas zichtbaar worden gemaakt. Indien ervoor wordt gekozen om te opereren, krijgt u eerst een afspraak bij de anesthesioloog.

Deze arts zal met u bespreken hoe uw algehele gezondheidstoestand is. Uw hart en longen zullen worden beluisterd. Verder zal hij uitleggen dat de operatie zal plaatsvinden onder algehele narcose en welke pijnbestrijding u zult krijgen.

Tijdens de operatie

Als u op de operatiekamer aankomt krijgt u een infuus, waardoor de slaapmedicatie en de pijnstilling wordt gegeven. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. Dit wil zeggen dat uw hele lichaam verdoofd is en u kunstmatig in slaap wordt gehouden.
De operatie wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd, dit betekent door middel van een kijkoperatie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een buis waarop een videocameraatje en een lamp gemonteerd zijn. In plaats van een grote snee zoals bij een grote buikoperatie, maakt de chirurg drie kleine openingen in de buik, waarvan een in de navel. De buik wordt eerst opgeblazen met CO2-gas, waardoor de buikwand loskomt van de organen. De chirurg heeft hierdoor beter zicht en meer ruimte. Dit gas is onschadelijk en wordt door uw lichaam weer afgevoerd. Vervolgens gaat de chirurg met de instrumenten door de openingen in de buikholte,  maakt de galblaas los en verwijdert  deze via de opening in de navel. Soms wordt er tijdens de operatie een cholangiogram gemaakt.

Hierbij wordt er een katheter in een van de openingen gebracht. Hiermee kan een röntgenopname van de grote galwegen worden gemaakt om te controleren of hier ook nog een steen aanwezig is. De operatie duurt 1-3 uur.

Soms blijkt tijdens de laparoscopie dat het zicht niet goed genoeg is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er eerder in de buik geopereerd is, waardoor er littekenweefsel aanwezig is. De chirurg besluit dan tot een traditionele ‘open’ galblaasoperatie, waarbij een snee van 12-15 centimeter wordt gemaakt aan de rechterzijde van uw buik langs de ribbenboog. De galblaas wordt vervolgens via deze weg losgemaakt en verwijderd. Waarschijnlijk laat de chirurg in dit geval een katheter (slangetje) achter om wondvocht te kunnen afvoeren.

Het herstel verloopt over het algemeen wat langzamer dan na  een kijkoperatie, omdat er een grotere wond is.

spijsverteringskanaal

Na de operatie

Als de operatie klaar is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier kunt u rustig wakker worden en worden onder andere uw hartslag en bloeddruk regelmatig gecontroleerd. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt wat pijn aan de rechter schouder hebben. Dit komt door het CO2-gas dat tijdens de laparoscopie is gebruikt. Het verdwijnt vanzelf weer. Een paar uur na de operatie mag u alweer wat drinken en later een lichte maaltijd nuttigen. Ook al heeft u pijn aan uw buik, het is erg belangrijk om goed door te ademen. Dit om de longen goed schoon te houden, wat longontsteking helpt voorkomen. Bewegen is goed voor de bloedcirculatie en voorkomt de vorming van bloedpropjes. U krijgt daarom het advies om zo snel mogelijk het bed uit te gaan en wat te gaan wandelen.

Het grote voordeel van een laparoscopie ten opzichte van de grote buikoperatie  is dat er minder risico is op trombose (= bloedpropje) en wondinfecties. Na de operatie is de pijn ook minder en de genezing verloopt sneller. In sommige ziekenhuizen is er bij deze ingreep zelfs sprake van dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag.

De kans op complicaties is klein, maar aan elke operatie kleven risico’s. De arts zal voor de operatie de complicaties met u bespreken. Complicaties zorgen altijd voor een langer herstel.
Algemene complicaties na elke operatie zijn:

 • Nabloeding
 • Infectie of ontsteking
 • Longontsteking

Trombose; er kunnen kleine stolsels in de bloedvaten ontstaan. Op deze plek is de doorbloeding dan verminderd. Ook kunnen ze door het lichaam gaan zwerven en ergens vast komen te zitten, bijvoorbeeld in de longen. Dit heet een longembolie.

Na deze operatie kunnen zich de volgende specifieke complicaties voordoen:

 • Beschadiging of perforatie (doorboring) van nabijgelegen organen. Dit kan voorkomen als de chirurg de nabijgelegen organen raakt met zijn instrumenten.
 • Beschadiging aan de galwegen

Waarschuw een arts indien:

 • U aanhoudende koorts heeft van meer dan 38ºC
 • U aanhoudend misselijk bent of moet overgeven
 • U pijn heeft en deze erger wordt
 • Uw litteken rood wordt, opzwelt of lekt

Als u thuis bent moet u de eerste dagen regelmatig uw temperatuur opnemen. Als u zich er goed bij voelt, kunt u uw normale werkzaamheden hervatten. Meestal bent u na 2 weken weer volledig opgeknapt.

De functie van de galblaas is ‘tijdelijke opslag van galvloeistof’. Na verwijdering van de galblaas gaat de galvloeistof rechtstreeks vanuit de lever naar de twaalfvingerige darm. Het lichaam heeft over het algemeen slechts een korte gewenningsperiode nodig, waarna de spijsvertering weer zonder problemen verloopt.
Vlak na de operatie hebben sommige mensen last van diarreeklachten. De klachten verminderen meestal snel doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Zelden blijven de diarreeklachten bestaan. Als u wel last heeft van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met uw arts. Deze kan medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Tips

Voeding na de operatie
Het kan voorkomen dat u na de operatie tijdelijk bepaalde voedingsstoffen niet kunt verdragen. U zult zelf snel genoeg merken welke middelen dit zijn. Vermijdt deze zolang u er last van heeft. Schrap echter niet te veel voedingsmiddelen, want anders krijgt u een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. In principe is een dieet niet noodzakelijk. Wel kan het zinvol zijn de eerste weken na de operatie voorzichtig te zijn met vette voedingsmiddelen.

Synoniemen

 • Cholecystectomie
 • Galblaasresectie

Meer informatie over galblaas verwijderen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Naar boven