Galblaas verwijderen

Een operatie om de galblaas te verwijderen?

De galblaas is een klein, peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk opgeslagen kan worden. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Via de galwegen komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Wanneer vet eten de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Galvloeistof wordt dan, via de galwegen, aan de twaalfvingerige darm afgegeven. Daar helpt de galvloeistof bij het verteren van vetten. De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte, tegen de onderkant van de lever aan.

Gal is een vrij dikke, geelgroene vloeistof. Wanneer deze vloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen. Als u veel last heeft van galstenen, kan er worden besloten de galblaas te verwijderen. Dit kan met een kijkoperatie (laparoscopie) of met een open buik operatie.

lever galwegen en alvleesklier

Kijkoperatie (laparoscopie)
De operatie om de galblaas te verwijderen wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd. Dit betekent door middel van een kijkoperatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een buis waarop een videocameraatje en een lampje gemonteerd zijn. In plaats van een grote snee, maakt de chirurg drie kleine openingen in de buik, waarvan een in de navel.

De buik wordt eerst opgeblazen met CO2-gas, waardoor de buikwand loskomt van de organen. De chirurg heeft hierdoor beter zicht en meer ruimte. Dit gas is niet schadelijk en wordt door uw lichaam weer afgevoerd. Vervolgens gaat de chirurg met de instrumenten door de openingen in de buikholte,  maakt de galblaas los en verwijdert  deze via de opening in de navel.

Soms wordt er tijdens de operatie een cholangiogram gemaakt. Hierbij wordt er een katheter in een van de openingen gebracht. Hiermee kan een röntgenopname van de grote galwegen worden gemaakt om te controleren of hier ook nog een steen aanwezig is. De operatie duurt 1 tot 3 uur.

Open buik operatie
Soms blijkt tijdens de laparoscopie dat het zicht niet goed genoeg is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er eerder in de buik geopereerd is, waardoor er littekenweefsel is. De chirurg besluit dan tot een traditionele ‘open buik’ galblaasoperatie, waarbij een snee van 12 tot 15 centimeter wordt gemaakt aan de rechterzijde van uw buik langs de ribbenboog.

Het herstel bij een open buik operatie gaat meestal wat langzamer dan na een kijkoperatie, omdat er een grotere wond is.

De galblaas wordt vervolgens via deze weg losgemaakt en verwijderd. Waarschijnlijk laat de chirurg in dit geval een katheter (slangetje) achter om wondvocht te kunnen afvoeren. Het herstel gaat meestal wat langzamer dan na een kijkoperatie, omdat er een grotere wond is.

Het  voordeel van een laparoscopie ten opzichte van de open buik operatie is dat er minder risico is op trombose (= bloedpropje) en wondinfecties. Na de operatie is de pijn ook minder en de genezing gaat sneller. In sommige ziekenhuizen is er bij deze ingreep zelfs sprake van een dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag.

Voor de operatie

Voorafgaand aan de operatie, heeft u eerst een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts bespreekt met u hoe uw algehele gezondheidstoestand is.

Uw hart en longen zullen worden beluisterd. Verder zal hij uitleg geven over de narcose en de pijnbestrijding die u zult krijgen.

Tijdens de operatie

Op de operatiekamer krijgt u een infuus waardoor de slaapmedicatie en de pijnstilling wordt gegeven. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Dit wil zeggen dat uw hele lichaam verdoofd is en u kunstmatig in slaap wordt gehouden.

Dit wil zeggen dat uw hele lichaam verdoofd is en u kunstmatig in slaap wordt gehouden.

Na de operatie

Als de operatie klaar is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier kunt u rustig wakker worden en worden onder andere uw hartslag en bloeddruk regelmatig gecontroleerd. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. U kunt wat pijn aan de rechterschouder hebben. Dit komt door het CO2-gas dat tijdens de laparoscopie is gebruikt. Deze pijn verdwijnt vanzelf weer.

Een paar uur na de operatie mag u alweer wat drinken en later een lichte maaltijd eten. Ook al heeft u pijn aan uw buik, het is erg belangrijk om goed door te ademen. Dit om de longen goed schoon te houden, wat longontsteking helpt voorkomen.

Bewegen is goed voor de bloedsomloop en helpt de vorming van bloedpropjes tegen te gaan. U krijgt daarom het advies zo snel mogelijk het bed uit te gaan en wat te gaan wandelen.

Als u weer thuis bent na de operatie moet u de eerste dagen regelmatig uw temperatuur opnemen. Als u koorts heeft, kan dat wijzen op een infectie of een ontsteking. Bij koorts moet u altijd contact opnemen met uw arts.  Zodra u zich er goed bij voelt, kunt u uw normale werkzaamheden hervatten. Meestal bent u na twee weken weer volledig opgeknapt.

Complicaties

De kans op complicaties is klein, maar aan elke operatie kleven risico’s. De arts zal voor de operatie de mogelijke complicaties met u bespreken. Complicaties zorgen altijd voor een langer herstel.

Algemene complicaties na elke operatie kunnen zijn:

 • Een nabloeding
 • Een infectie of ontsteking van de wond
 • Een longontsteking
 • Trombose

Er kunnen kleine stolsels in de bloedvaten van de benen ontstaan. Op deze plek is de doorbloeding dan minder goed.

Ook kunnen deze stolsels door het lichaam gaan zwerven en ergens vast komen te zitten, bijvoorbeeld in de longen. Dit heet een longembolie.

Na een galblaasoperatie kunnen de volgende specifieke complicaties ontstaan:

 • Beschadiging of perforatie (doorboring) van nabijgelegen organen. Dit kan gebeuren als de chirurg de nabijgelegen organen raakt met zijn instrumenten.
 • Beschadiging aan de galwegen

Diarree
Als de galblaas weg is, maakt de lever nog steeds gal aan. De gal wordt nu alleen niet meer opgeslagen in de galblaas, maar gaat direct naar de darm toe. Dat kan, vooral vlak na de operatie, diarreeklachten geven. Bij diarree is het belangrijk dat u veel vezels eet en dat u voldoende drinkt.

De diarreeklachten verminderen meestal snel, doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Heel soms blijven de klachten bestaan. Als u last heeft van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met uw arts. Deze kan medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Waarschuw altijd een arts als:

 • U aanhoudende koorts heeft van meer dan 38ºC
 • U aanhoudend misselijk bent of moet overgeven
 • U pijn heeft en deze erger wordt
 • Uw litteken rood wordt, opzwelt of lekt

Voeding na de operatie

Soms kunt u na de operatie tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. U zult zelf snel genoeg merken welke voedingsmiddelen dit zijn. Vermijd deze zolang u er last van heeft.

Schrap echter niet te veel voedingsmiddelen, want dan kunt u een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgen. In principe is een dieet niet noodzakelijk. Wel kan het helpen om in de eerste weken na de operatie voorzichtig te zijn met vet eten.

Synoniemen

 • Cholecystectomie
 • Galblaasresectie

Meer informatie over galblaas verwijderen

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven