Tips bij klachten

Wat kunt u zelf doen om veel voorkomende spijsverteringsklachten te verminderen en wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde voeding of leefstijl. Door aanpassingen in uw voeding of leefpatroon kunnen de klachten verminderen en zelfs verdwijnen.

Wanneer de adviezen niet helpen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan u een uitgebreider advies geven, dat aansluit bij uw persoonlijke situatie. Daarnaast kan de huisarts u onderzoeken of een behandeling met bijvoorbeeld medicijnen voorstellen.

Tips bij boeren

Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen het inslikken van lucht en het boeren te verminderen:

bekijk onze uitgebreide informatie over boeren

Tips bij brandend maagzuur

In veel gevallen kunt u de klachten bij brandend maagzuur verminderen of zelfs voorkomen door aanpassingen in uw voedingspatroon en leefstijl. Onderstaande voedingsadviezen en leefregels kunnen de klachten verminderen:

Tips bij maagklachten

Er zijn een aantal producten waarvan bekend is dat ze maagklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Het verschilt echter meestal per persoon, waar mensen klachten van krijgen. Vermijd de producten waar u last van krijgt zoveel mogelijk, maar probeer wel gevarieerd te blijven eten. Wanneer u een bepaalde 'groep' voedingsmiddelen (bijvoorbeeld zuivelproducten) niet meer gebruikt, kunnen er tekorten ontstaan. Hierdoor kunt u juist klachten krijgen. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of een diëtist, voor een persoonlijk voedingsadvies.

Algemene leefregels en voedingsadviezen bij maagklachten zijn:

lees meer over functionele maagklachten

Tips bij verstopping

Onderstaande leef- en voedingsadviezen kunnen verstopping verminderen:

Eet voldoende vezels

Het advies van de Gezondheidsraad is dagelijks 30 gram vezels voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Vezels zitten met name in groente, fruit, peulvruchten en volkoren- en graanproducten. Uitgebreide informatie vindt u bij vezelrijke voeding.

Drink dagelijks tenminste anderhalve liter vocht

Als u minder drinkt kan dit een harde en droge ontlasting veroorzaken. Bij verstopping is het verstandig om nog meer te drinken. Ook als u een extra vezelrijke voeding gebruikt, is het goed om minstens twee liter per dag te drinken. Vezels werken als een soort spons en hebben vocht nodig om op te kunnen zwellen. Als u te weinig drinkt kunnen de vezels hun sponswerking niet uitoefenen en werken ze averechts.

Beweeg dagelijks en sport regelmatig

Lichaamsbeweging zet uw dikke darm aan tot bewegen.

Ga meteen naar het toilet als uw aandrang heeft

Door de ontlasting op te houden, wordt deze verder ingedikt. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Stel toiletbezoek dus niet uit.

Sla uw ontbijt niet over!

Een vezelrijk ontbijt zorgt ervoor dat de darm op gang komt en in beweging blijft. Uitgebreide informatie vindt u bij gezond ontbijten.

Gebruik probiotica

Er zijn producten op de markt die mogelijk een positieve invloed hebben op darmklachten zoals verstopping. Dit zijn de zogenaamde probiotica. Probiotica zijn producten waaraan nuttige darmbacteriën zijn toegevoegd. Deze nuttige darmbacteriën dragen bij aan een evenwichtige darmflora. Probiotica zijn te koop in de supermarkt, in de vorm van zuivelproducten. Ook zijn er capsules en poeders met probiotica verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Uitgebreide informatie vindt u bij probiotica.

Zelfzorgmiddelen tegen verstopping

Er zijn veel zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die verstopping kunnen verminderen. Zelfzorgmiddelen zijn medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist. Gebruik deze medicijnen nooit voor langere tijd op eigen initiatief. Als de klachten langer dan twee weken aanhouden, dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Deze kan inschatten of verder onderzoek nodig is. De huisarts kan u voedingsadviezen en andere tips geven en eventueel een passend medicijn of vezelpreparaat voorschrijven.

Natuurlijke middelen tegen verstopping

Wees ook voorzichtig met het gebruik van zogenaamde 'natuurlijke producten'. Het gezegde 'Baat het niet dan schaadt het niet' gaat lang niet altijd op voor natuurlijke geneesmiddelen of kruiden. In veel natuurlijke laxeermiddelen zit senna of sennapeulen. Bij langdurig gebruik kan senna een verkleuring van de darmwand veroorzaken. Het is onduidelijk of dit schadelijk kan zijn of niet.

lees meer over verstopping bij volwassenen

Verstopping bij kinderen

Onderstaande leef- en voedingsadviezen kunnen verstopping verminderen:

Vezels en vezelproducten

Eet uw kind te weinig vezels, dan is het goed om meer vezelrijke voeding te gaan gebruiken. Door het gebruik van extra vezels in de voeding kunt uw kind in het begin last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Deze klachten zullen verminderen wanneer de darm gewend is aan de verandering.

Zelfzorgmiddelen en 'natuurlijke' producten

Er zijn veel zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die verstopping kunnen verminderen. Zelfzorgmiddelen zijn medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist. Gebruik deze medicijnen nooit voor langere tijd op eigen initiatief. Als de klachten langer dan twee weken aanhouden, dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Deze kan inschatten of verder onderzoek nodig is. De huisarts kan u voedingsadviezen en andere tips geven en eventueel een passend medicijn of vezelpreparaat voorschrijven.

Er zijn veel zogenaamde 'natuurlijke' producten verkrijgbaar, om de stoelgang te verbeteren. Vaak bevatten deze natuurlijke middelen kruiden die darm prikkelen, zoals bijvoorbeeld senna(peulen). Voorbeelden hiervan zijn laxeerthee en soms ontbijtthee. Wees hier voorzichtig mee, omdat er nog veel onduidelijkheid is over het effect van senna op de darmwand. Voor vragen over laxeermiddelen kunt u het beste uw huisarts of apotheker raadplegen.

Informatie over de spijsvertering voor kinderen

Bij spijsvertering voor kinderen vindt u meer begrijpelijke informatie over de spijsvertering, en informatie over de mogelijke oorzaken van buikpijn en poepproblemen.

lees meer over verstopping bij kinderen

Tips bij diarree

Onderstaande tips en adviezen zijn belangrijk bij diarree:

Tips bij winderigheid

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van extra gasvorming en winderigheid. Het kan als een op zichzelf staande klacht voorkomen, of veroorzaakt worden door bepaalde voedings- of leefgewoontes. Maar winderigheid kan ook een verschijnsel zijn bij een bepaalde aandoening. Probeer of onderstaande tips helpen. Als de winderigheid niet binnen enkele weken verdwijnt, dan kunt u uw klacht bespreken met de huisarts. Als ook last heeft van andere aanhoudende darmklachten, dan is het ook goed om naar de huisarts te gaan.

Om winderigheid te voorkomen en te bestrijden is het belangrijk dat u:

lees meer over winderigheid

Tips bij slechte adem

De volgende tips en adviezen kunnen helpen om een slechte adem te verminderen.

lees meer over slechte adem

Als deze tips niet helpen, bespreek de klacht dan met uw huisarts en/of tandarts. De huisarts kan u eventueel verwijzen naar KNO-arts of een MDL-arts, om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Er bestaan ook ziekenhuizen en tandartspraktijken met een speciaal spreekuur voor mensen met een slechte adem: een halitose-spreekuur.

Doneer