Wat is het?

Winderigheid (gasvorming of flatulentie). Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig. Dit gas komt in het maagdarmkanaal door:

Elke keer als we slikken, komt er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.

Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.

Iedereen laat winden en dat is dus heel normaal. Om het darmgas kwijt te raken, wordt er per dag ongeveer 10 keer een wind gelaten. Je merkt hier nauwelijks iets van.

De huisarts zal je een aantal vragen stellen over de klachten en je voeding om erachter te komen waardoor je klachten veroorzaakt worden. Ook een lichamelijk onderzoek van je buik en een inwendig onderzoeken van de anus en de endeldarm (rectaal toucher) is soms nodig.

Extra gasvorming in de darm is een vervelend probleem, vooral als er geen controle is over het laten van winden. Mensen schamen zich er vaak voor. Zij gaan contacten vermijden en durven het niet met de huisarts te bespreken.

Hoe herken ik het?

Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door:

Diagnose van winderigheid

Extra gasvorming is meestal onschuldig. De winderigheid is eerder lastig dan gevaarlijk. Een bezoek aan de huisarts is dan ook meestal niet noodzakelijk.

Heb je ook andere klachten zoals diarree met slijm en/of bloed, een veranderd ontlastingspatroon, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies dan is een bezoek aan je huisarts wel noodzakelijk.

Klachten en symptomen bij buikpijn

Extra winderigheid is meestal niet de enige klacht. Vaak is er ook sprake van rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen. 

Om het extra darmgas kwijt te raken wordt soms wel 30 á 40 keer per dag een wind(je) gelaten. De klachten worden erger als de winden worden ingehouden.

Hoe gaat het verder?

Als de winderigheid het gevolg is van een andere ziekte dan moet deze achterliggende ziekte behandeld worden. Om de winderigheid te voorkomen en bestrijden zijn een aantal adviezen van belang.

Meer hierover lees je bij tips en adviezen. Eventueel kan de arts je doorverwijzen naar een diëtist voor voedingsadviezen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van extra gasvorming. Om winderigheid te voorkomen en te bestrijden is het belangrijk dat je:

 • Regelmatig eet en geen maaltijden overslaat
 • Producten vermijdt die extra gasvorming geven
  • Dit zijn producten zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei en dergelijke.

 • Geen kauwgom gebruikt
 • Stopt met roken
 • Verstopping probeert te voorkomen door een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding te gebruiken
  • Bij verstopping is vezelrijke voeding erg belangrijk maar door het gebruik van extra vezels kan de gasvorming ook tijdelijk weer toenemen. Belangrijk is dan ook om het aantal vezels geleidelijk uit te breiden. Drink daarbij minimaal 2 liter per dag.

 • Rustig eet en goed kauwt
  • Neem voldoende tijd voor de maaltijd en praat niet te veel tijdens het eten.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer