Voeding en hygiëne

Een goede hygiëne is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. In voedingsmiddelen kunnen veel ziekteverwekkers zitten. Denk bijvoorbeeld aan salmonella bacteriën in kip die niet goed verhit is. Of parasieten uit de ontlasting van dieren, waarmee groenten en fruit vervuild kunnen zijn. Als deze ziekteverwekkers via uw voeding het lichaam binnendringen, kunnen vervelende en soms zelfs gevaarlijke klachten ontstaan. Veelvoorkomende klachten bij voedselinfecties zijn diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.

Een voedselinfectie is niet altijd te voorkomen. Door goed te letten op hygiëne vermindert de kans op voedselinfecties wel. Zowel bij uzelf als bij uw gezinsleden. In sommige gevallen is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan een goede hygiëne. Bijvoorbeeld bij warm weer, als u gaat barbecueën of als u in een tropisch land bent. Verschillende infecties kunnen het gevolg zijn van de Campylobacter jejuni, Giardia lamblia, Salmonella en de Yersinia enterocolitica.

Voeding bereiden

Bij het bereiden van eten kunnen ziekteverwekkers in uw voeding terecht komen en uw lichaam binnendringen. Op die manier kan een voedselinfecties ontstaan en kunt u ziek worden.

Onderstaande adviezen kunnen deze besmetting met bacteriën, virussen of parasieten tegengaan:

  • Was uw handen regelmatig met zeep. Was uw handen in ieder geval goed voor het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, na het tuinieren en na contact met (huis)dieren.
  • Gebruik altijd schone messen en snijplanken voor ieder voedingsmiddel. Zo voorkomt u 'kruisbesmetting' van bijvoorbeeld rauw vlees of vis op groente.
  • Let op de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Sommige voedingsmiddelen verkleuren of gaan stinken, als ze bedorven zijn. Dit geldt echter niet voor alle producten. Houdt u daarom aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking, om klachten te voorkomen.
  • Het verhitten van voedingsmiddelen verkleint de kans op ziekteverwekkers in uw eten. Met name bij vlees (ook kip), vis en schaaldieren is door en door verhitten erg belangrijk.
  • Verschoon regelmatig uw handdoeken, theedoeken en vaatdoeken en zorg ervoor dat uw keuken schoon is.
  • Als u gaat barbecueën, let er dan extra goed op dat uw vlees en vis goed verhit. Het gevaar van barbecueën, is dat de vlees en vis aan buitenkant al snel 'klaar' lijkt te zijn, terwijl de binnenkant niet goed verhit is.

Voeding bewaren

Het is belangrijk dat voedingsmiddelen op een hygiënische manier bewaard worden. Hierdoor kunt u voorkomen dat voedsel snel bederft. Het eten van bedorven voedsel kan voedselinfecties veroorzaken.

Onderstaande tips hebben betrekking op het hygiënisch bewaren van voeding:

  • Bewaar verse producten (vlees, vis, groente, fruitsappen, zuivelproducten, enzovoort) in de koelkast. Zet deze producten na gebruik ook zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zorg ervoor dat de deur van de koelkast niet lang open staat. Het is belangrijk dat de temperatuur in de koelkast constant blijft: tussen 4 - 7 °C.
  • Let op de houdbaarheidsdatum als u producten op wilt eten, maar ook bij het inkopen van voedingsmiddelen. Koop alleen producten die er goed uit zien, en vermijd het eten van producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.
  • Let op het advies dat op de verpakking staat. Bij veel producten staat er behalve een 'uiterste houdbaarheidsdatum', ook een 'houdbaarheidsdatum na opening' op de verpakking. Overschrijd ook deze datum niet.
  • Bewaar verschillende producten gescheiden en in een afgesloten verpakking, voorzien van de houdbaarheidsdatum. Zo kunnen rauwe producten niet in contact komen met bereid voedsel.
  • Als u een kliekje wilt bewaren, koel dit dan zo snel mogelijk af. Dit is belangrijk voor de houdbaarheid. U kunt dit bijvoorbeeld doen door het kliekje in koud water te zetten. Als het afgekoeld is, kunt u het in de vriezer of koelkast plaatsen.
  • Bewaar kliekjes in een afgesloten bakje, voorzien van de datum van bereiding.

Voeding op reis

Als u op vakantie bent, is het nog belangrijker om op hygiëne te letten. Door de omstandigheden op vakantie, bijvoorbeeld een warmer klimaat of slechtere voorzieningen op een camping, is de kans op een voedselinfectie vaak groter. Dit geldt nog meer als u op reis gaat naar (sub)tropische landen of landen met slechtere hygiënische omstandigheden.

  • In veel landen buiten West-Europa is het kraanwater niet veilig om te drinken. Drink in deze landen alleen water uit (afgesloten) flessen, of kraanwater dat u heeft gekookt. Gebruik ook alleen dit 'veilige' fleswater of gekookt kraanwater bij het wassen en bereiden van uw eten.
  • In veel (sub)tropische landen in bijvoorbeeld Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika moet u extra voorzichtig zijn met kraanwater. Het is verstandig om zelfs bij het tandenpoetsen fleswater te gebruiken, en uw mond gesloten te houden tijdens het douchen.
  • In (sub)tropische landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika moet u erg voorzichtig zijn met eten. Eet alleen vlees en vis waarvan u zeker weet dat het vers en goed verhit is. Eet in deze landen geen ongeschild fruit en ongekookte groente. Deze producten zijn vaak bereid met ongekookt kraanwater, en daarom niet veilig.
  • Als u gaat kamperen, let dan extra goed op hygiëne. Bewaar uw voedsel goed gekoeld, en let op de houdbaarheidsdatum.
  • Als u gaat barbecueën op vakantie, let er dan goed op dat uw vlees en vis goed verhit. Het gevaar van barbecueën, is dat de vlees en vis aan buitenkant al snel 'klaar' lijkt te zijn, terwijl de binnenkant niet goed verhit is.
  • Eet in niet-westerse landen geen onverpakt ijs. Dus geen schepijs of ijsblokjes in uw drinken. Deze zijn vaak gemaakt met onveilig kraanwater.
  • Koop producten die kunnen bederven alleen in winkels waar de producten gekoeld bewaard worden. In warme landen bederven producten veel sneller als ze niet gekoeld worden.
  • Houdt insecten en ongedierte uit de buurt van uw voedingsmiddelen. Insecten brengen vaak (onzichtbare) ziekteverwekkers over.
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in