Voeding en hygiëne

Een goede hygiëne is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. In voedingsmiddelen kunnen veel ziekteverwekkers zitten. Denk bijvoorbeeld aan salmonella bacteriën in kip die niet goed verhit is. Of parasieten uit de ontlasting van dieren, waarmee groenten en fruit vervuild kunnen zijn. Als deze ziekteverwekkers via uw voeding het lichaam binnendringen, kunnen vervelende en soms zelfs gevaarlijke klachten ontstaan. Veelvoorkomende klachten bij voedselinfecties zijn diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.

Een voedselinfectie is niet altijd te voorkomen. Door goed te letten op hygiëne vermindert de kans op voedselinfecties wel. Zowel bij uzelf als bij uw gezinsleden. In sommige gevallen is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan een goede hygiëne. Bijvoorbeeld bij warm weer, als u gaat barbecueën of als u in een tropisch land bent. Verschillende infecties kunnen het gevolg zijn van de Campylobacter jejuni, Giardia lamblia, Salmonella en de Yersinia enterocolitica.

Voeding bereiden

Bij het bereiden van eten kunnen ziekteverwekkers in uw voeding terecht komen en uw lichaam binnendringen. Op die manier kan een voedselinfecties ontstaan en kunt u ziek worden.

Onderstaande adviezen kunnen deze besmetting met bacteriën, virussen of parasieten tegengaan:

Voeding bewaren

Het is belangrijk dat voedingsmiddelen op een hygiënische manier bewaard worden. Hierdoor kunt u voorkomen dat voedsel snel bederft. Het eten van bedorven voedsel kan voedselinfecties veroorzaken.

Onderstaande tips hebben betrekking op het hygiënisch bewaren van voeding:

Voeding op reis

Als u op vakantie bent, is het nog belangrijker om op hygiëne te letten. Door de omstandigheden op vakantie, bijvoorbeeld een warmer klimaat of slechtere voorzieningen op een camping, is de kans op een voedselinfectie vaak groter. Dit geldt nog meer als u op reis gaat naar (sub)tropische landen of landen met slechtere hygiënische omstandigheden.

Doneer