Wat is het?

Boeren (Ructus of Opboeren) is het ‘ontluchten’ van de maag via de slokdarm en mond. We slikken (ongemerkt) de hele dag door lucht in. Dit gebeurt tijdens het eten, drinken of praten. Hierdoor ontstaat een opstapeling van lucht in de maag, wat leidt tot het uitzetten van de maag. Door het uitzetten van de maag gaat er vanuit de maagwand een seintje naar de hersenen. Dit seintje zorgt er vervolgens voor dat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich gaat ontspannen. De aanwezige lucht in de maag kan dan ontsnappen via de slokdarm en de mond.

Ontluchten van de maag

De maag heeft dus eigenlijk een soort ‘ontluchtingsmechanisme’. Dit beschermt de maag tegen extreme uitzetting door luchtophoping. De lucht die we binnenkrijgen, stapelt zich op in de maag. Een kleine hoeveelheid lucht zal met het voedsel doorgegeven worden aan de darm. De overige lucht verlaat ons lichaam door middel van boeren.

Iedereen moet wel eens een boer laten, om lucht kwijt te raken. Dit is heel normaal, ook al vindt men boeren in onze cultuur ongepast. Boeren kan voorkomen als klacht bij een maagaandoening of andere ziekte. Het kan echter ook een op zichzelf staande klacht zijn. Boeren kan een zeer vaak terugkerend en hinderlijk verschijnsel zijn. Sommige mensen moeten zelfs tot meerdere keren per minuut boeren.

Hoe herken ik het?

Boeren kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Inslikken van lucht

Boeren wordt veroorzaakt door het inslikken van lucht. Iedereen slikt kleine beetjes lucht in tijdens het eten, drinken of praten. Sommige mensen slikken echter heel veel lucht. Dit inslikken van lucht wordt ook wel ‘aerofagie’ genoemd. Het inslikken van lucht kan verergeren door stress, kauwgom kauwen, roken of onrustig eten, drinken en praten. Ook het verkeerd gebruik van spieren in de halsstreek, bijvoorbeeld bij het praten, kan een oorzaak zijn.

Voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen kunnen extra lucht in de maag veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken, bier, ui, koolsoorten, prei, paprika, peulvruchten, knoflook, grote hoeveelheden (onrijp) fruit, grote hoeveelheden suiker en/of vet en scherpe kruiden of specerijen. Als je veel van bovengenoemde producten gebruikt, kan het zijn dat je vaker moet boeren.

Brandend maagzuur

Boeren komt vaker voor in combinatie met brandend maagzuur (zuurbranden en oprispingen) of functionele maagklachten. Naast boeren hebben deze mensen vaak ook last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en bovenbuikpijn. Uitgebreide informatie over brandend maagzuur en functionele maagklachten vind je elders op deze website.

Galstenen en maagzweer

Boeren kan daarnaast voorkomen als gevolg van galstenen en maagzweren. In beide gevallen staan echter meestal andere klachten voorop. Meer informatie over galstenen en maagzweren vind je elders op deze website.

Verkoudheid

Boeren komt ook vaker voor bij mensen die verkouden zijn of een aandoening hebben aan het strottenhoofd, de neus- of keelholte. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een andere manier van ademen en slikken.

Diagnose van boeren

De diagnose ‘boeren’ kan gemakkelijk gesteld worden door de arts of patiënt, op basis van de klachten. Afhankelijk van de ernst van de klachten en of er ook andere klachten aanwezig zijn, kan de huisarts verder onderzoek (laten) doen.

Als je last hebt van veel boeren, kan je onderstaande producten beter vermijden, of met mate gebruiken:

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Joan Rentzing, diëtiste en voedingsdeskundige

Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Het is belangrijk iedereen zo goed mogelijk te informeren over spijsverteringsziekten. Daarvoor zijn we afhankelijk van giften. Steun ons met een éénmalige bijdrage.

ik geef €10

Doneer