Boeren

Wat is boeren?

Boeren is het ‘ontluchten’ van de maag via de slokdarm en mond. We slikken (ongemerkt) de hele dag door lucht in. Dit gebeurt tijdens het eten, drinken of praten. Hierdoor ontstaat een opstapeling van lucht in de maag, wat leidt tot het uitzetten van de maag. Door het uitzetten van de maag gaat er vanuit de maagwand een seintje naar de hersenen. Dit seintje zorgt er vervolgens voor dat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich gaat ontspannen. De aanwezige lucht in de maag kan dan ontsnappen via de slokdarm en de mond.

Ontluchten van de maag
De maag heeft dus eigenlijk een soort ‘ontluchtingsmechanisme’. Dit beschermt de maag tegen extreme uitzetting door luchtophoping. De lucht die we binnenkrijgen, stapelt zich op in de maag. Een kleine hoeveelheid lucht zal met het voedsel doorgegeven worden aan de darm. De overige lucht verlaat ons lichaam door middel van boeren.

Iedereen moet wel eens een boer laten, om lucht kwijt te raken. Dit is heel normaal, ook al vindt men boeren in onze cultuur ongepast. Boeren kan voorkomen als klacht bij een maagaandoening of andere ziekte. Het kan echter ook een op zichzelf staande klacht zijn. Boeren kan een zeer vaak terugkerend en hinderlijk verschijnsel zijn. Sommige mensen moeten zelfs tot meerdere keren per minuut boeren.

Oorzaak van boeren

Klachten en symptomen van boeren

Het inslikken van (veel) lucht kan een opgeblazen gevoel en misselijkheid veroorzaken. Meestal lucht het laten van een boer dan op, en verdwijnen de klachten.

Als boeren een verschijnsel is van een andere aandoening, zoals een maagzweer of galstenen, staan meestal andere klachten op de voorgrond.

Diagnose van boeren

De diagnose ‘boeren’ kan gemakkelijk gesteld worden door de arts of patiënt, op basis van de klachten. Afhankelijk van de ernst van de klachten en of er ook andere klachten aanwezig zijn, kan de huisarts verder onderzoek (laten) doen. 

Behandeling van boeren

Als het boeren een verschijnsel is bij een andere aandoening, dan moet deze aandoening behandeld worden. Voor ‘boeren’ als op zichzelf staande klacht, is vaak geen effectieve behandeling mogelijk. Onderstaande tips en adviezen kunnen de klachten verminderen. In sommige gevallen kan een logopedist helpen de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld als de patiënt de spieren in de halsstreek verkeerd gebruikt bij het praten of ademen.

Medicijnen
Er zijn medicijnen op de markt, die mogelijk gasvorming tegen gaan of verminderen. Deze medicijnen zijn op recept verkrijgbaar, maar zijn vaak ook te koop bij de apotheek of drogist. De werking van deze medicijnen is omstreden. Het is in ieder geval beter om de oorzaak van de klachten weg te nemen of te bestrijden.

Tips en adviezen bij boeren

Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen het inslikken van lucht en het boeren te verminderen:

 • Probeer stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slikt u (ongemerkt) vaak veel meer lucht in.
 • Eet en drink rustig en kauw goed, met uw mond gesloten. Bij gehaast eten en ‘klokkend’ drinken krijgt u veel meer lucht binnen.
 • Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slikt u veel lucht in.
 • Het kan helpen om voordat u een hap of slok doorslikt, eerst de achterkant van uw tong tegen uw gehemelte aan te drukken. Eventueel kan een logopedist u helpen een betere slikmethode aan te leren.
 • Stop met roken.
 • Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding.

Als u last heeft van veel boeren, kunt u onderstaande producten beter vermijden, of met mate gebruiken:

 • Koolzuurhoudende frisdranken en bier.
 • Nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, paprika en spruitjes.
 • Pruimen, meloen, radijs, onrijp fruit en grote hoeveelheden fruit (niet meer dan 2-3 stuks per dag).
 • Eieren.
 • Grote hoeveelheden suiker en/of vet.
 • Noten.
 • Scherpe kruiden en specerijen.

Synoniemen

 • Opboeren
 • Ructus

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven