Wat is het?

Een slechte adem is een lastig probleem waar nog vaak een taboe op rust. Het komt veel voor maar mensen hebben het zelf niet altijd in de gaten. Wanneer iemand zich wel bewust is van deze klacht brengt het meestal een gevoel van schaamte en onzekerheid met zich mee.

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem bijvoorbeeld na het eten van knoflook, uien of bepaalde kruiden of specerijen. Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er ’s nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren.

In deze gevallen verdwijnt de slechte adem door de tanden goed te poetsen en eventueel te flossen of te spoelen met mondwater. Een chronische slechte adem kan anderen oorzaken hebben en minder makkelijk verdwijnen. Synoniemen voor een slechte adem: Halitose, Halitosis, Foetor ex ore en Ozostomie.

Hoe herken ik het?

De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn:

Minder voorkomende oorzaken zijn ernstige lever- of nierziekten.

Klachten en symptomen bij slechte adem

Een slechte adem wordt vaak opgemerkt door de directe omgeving van de patiënt maar ook de patiënt zelf kan er last van hebben en bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond hebben. Afhankelijk van de oorzaak kunnen ook andere klachten aanwezig zijn.

Hoe gaat het verder?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de slechte adem. In eerste instantie komen mensen met een slechte adem terecht bij de tandarts of huisarts. Zij zullen adviezen geven voor wat betreft voeding, een gezonde spijsvertering en een goede mondhygiëne. Wanneer de klachten blijven bestaan, wordt verder gezocht naar de oorzaak.

De huisarts of tandarts kan u doorsturen voor verder onderzoek naar de mondhygiënist, de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts), een diëtist of een MDL-arts (maag-, darm- en leverarts).

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij slechte adem

Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen om een slechte adem te verminderen:

 • Monghygiëne
  • Het gebruik van een tongschraper, mondspoelingen, flosdraad of tandenstokers kunnen helpen. Jouw tandarts of mondhygiënist kunnen je meer tips en advies geven. Wees voorzichtig met het gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik namelijk het mondslijmvlies beschadigen. Dit legt een soort ‘waterslot’ op de maag.

 • Let op wat je eet
  • Het (regelmatig) eten van knoflook, uien en sommige kruiden/specerijen kan een slechte adem veroorzaken of verergeren.

 • Contact met een specialist
  • Wanneer de oorzaak niet in je mondholte te vinden is, kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts of een MDL-arts. Ook zijn er tandartsen en ziekenhuizen die een speciaal halitose-spreekuur (een spreekuur voor mensen met slechte adem) hebben.

 • Voeding, vocht en beweging
  • Gevarieerd en vezelrijk en drink dagelijks tenminste anderhalf tot twee liter vocht. Ook bewegen is erg belangrijk. Dit bevordert een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer
3 juni is de Buikroute!
Loop mee voor een gezonde buik!
Doe je ook mee?