Wat is het?

Een slechte adem is een lastig probleem waar nog vaak een taboe op rust. Het komt veel voor maar mensen hebben het zelf niet altijd in de gaten. Wanneer iemand het wel zelf doorheeft, brengt het meestal een gevoel van schaamte en onzekerheid met zich mee.

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Bijvoorbeeld na het eten van knoflook, uien of bepaalde kruiden of specerijen. Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er ’s nachts veel minder speeksel aanmaakt. Bacteriën in de mondholte krijgen dan de kans om bepaalde stoffen te produceren die zorgen voor een slechte adem. In deze gevallen verdwijnt de slechte adem door de tanden goed te poetsen en eventueel te flossen of te spoelen met mondwater.

Bij een chronische slechte adem heeft iemand vaak last van slechte adem. De oorzaak is meestal iets heel anders en het verdwijnt ook moeilijker. Andere namen voor een slechte adem zijn: Halitose, Halitosis, Foetor ex ore en Ozostomie.

Hoe herken ik het?

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn:

 • Roken
 • Alcoholgebruik.
 • Regelmatig eten van knoflook, uien en sommige kruiden/specerijen.
 • Slechte mondhygiëne, met name achterblijvende bacteriën op de (achterkant van) de tong.
 • Een ontsteking in de mond, bijvoorbeeld mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking.
 • Een aandoening van de neus- of keelholte, bijvoorbeeld een ontsteking van de bijholten of neuspoliepen.
 • Het volgen van een (streng) dieet ofwel lijnen. Bijvoorbeeld bij een streng koolhydraatarm dieet kan je het merken aan je geur van je adem.
 • Reflux en middenrifbreuk.
 • Een Zenker divertikel in de slokdarm. Dit is een uitstulping in de vorm van een zakje in de slokdarmwand. In dit zakje kunnen etensresten achterblijven en deze kunnen gaan rotten.

Minder voorkomende oorzaken zijn ernstige lever- of nierziekten.

Klachten en symptomen bij slechte adem

Een slechte adem wordt vaak opgemerkt door de directe omgeving van de patiënt. Maar ook de patiënt zelf kan er last van hebben en bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond hebben. Afhankelijk van de oorzaak kunnen ook andere klachten aanwezig zijn.

Hoe gaat het verder?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de slechte adem. In eerste instantie komen mensen met een slechte adem terecht bij de tandarts of huisarts. Zij geven adviezen gericht op voeding, een gezonde spijsvertering en een goede mondhygiëne. Wanneer de klachten blijven bestaan, wordt verder gezocht naar de oorzaak.

De huisarts of tandarts kan u doorsturen voor verder onderzoek naar de mondhygiënist, de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts), of een diëtist. Als er bijkomende klachten zijn die waarschijnlijk te maken hebben met een onderliggende MDL-oorzaak, volgt een verwijzing naar een MDL-arts.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij slechte adem

Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen om een slechte adem te verminderen:

 • Monghygiëne
  • Het gebruik van een tongschraper, mondspoelingen, flosdraad of tandenstokers kunnen helpen. De tandarts of mondhygiënist kunnen je meer tips en advies geven. Wees voorzichtig met het gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik namelijk het mondslijmvlies beschadigen.

 • Let op wat je eet
  • Het eten van knoflook, uien en sommige kruiden/specerijen kan een slechte adem geven. Eet deze producten minder vaak.

 • Contact met een specialist
  • Wanneer de oorzaak niet in je mondholte te vinden is, kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts. Ook zijn er tandartsen en ziekenhuizen die een speciaal halitose-spreekuur (een spreekuur voor mensen met slechte adem) hebben.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+ (NVMDL)
Sophie Gray, AIOS MDL, Rijnstate (NVMDL)
Sacha Visser, diëtist gespecialiseerd in darmproblematiek en voedselovergevoeligheid


Laatst herzien:
november 2023

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer