Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en goede stoelgang. Vezels zijn plantendeeltjes, die niet verteerd worden in de dunne darm. De plantendeeltjes komen daardoor onveranderd in de dikke darm terecht. Een vezelrijke voeding is dus voeding die rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen.

Vezels kunnen worden ingedeeld in verschillende groepen. Bij het indelen in deze groepen wordt gekeken naar fermenteerbaarheid en viscositeit van de vezels.  Viscositeit van vezels gaat over de invloed op de dikte van de ontlasting. Bij fermenteerbaarheid kijkt men naar de eigenschap van de vezels.

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels worden in de darm afgebroken. De stoffen die vrijkomen houden de ontlasting soepel. Deze vezels dienen als voeding voor de goede bacteriën in de darm.  Vezels die als voedsel dienen voor de goede bacteriën in de darm heten ook wel prebiotica.

Niet-fermenteerbare voedingsvezels

Niet-fermenteerbare voedingsvezels worden niet afgebroken in de darm. Zij vergroten het volume van de darminhoud. Hiermee bevorderen ze de beweeglijkheid van de darm en zijn ze belangrijk voor een vlotte stoelgang.

De meeste vezelrijke voedingsmiddelen bevatten fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. De verhouding tussen deze twee kan wel per voedingsmiddel anders zijn. Bij vezels is het daarom ook belangrijk om gevarieerd te eten. Op deze manier krijg je ook een gevarieerd aanbod aan vezels binnen.

Waarom vezelrijke voeding?

Vezelrijke voeding kan spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang voorkómen. Bestaande klachten kunnen verminderen en zelfs verdwijnen door het gebruik van een vezelrijke voeding. Door de sponswerking van vezels helpt een vezelrijke voeding zowel bij diarree als bij verstopping. De vezels zwellen op en zorgen daardoor voor een vaste, maar toch soepele ontlasting.

Er zijn aanwijzingen dat een vezelrijke voeding beschermt tegen het ontstaan van slokdarmkanker en darmkanker. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een duidelijk verband aan te tonen.

Vezelrijke voeding alleen niet genoeg

Vezels hebben vocht nodig om op te kunnen zwellen. Het is daarom belangrijk dat je veel drinkt bij een vezelrijke voeding, anders werken de vezels averechts. Normaal gesproken is het advies om dagelijks minstens anderhalve liter vocht te drinken. Gebruikt je een vezelrijke voeding? Dan is het verstandig om extra veel te drinken. Bij voorkeur tenminste twee liter per dag.

Hoeveel vezels heb je nodig?

Wie? Vezeladvies
Volwassen mannen en
jongens vanaf 14 jaar
40 gram vezels per dag
Volwassen vrouwen en
meisjes vanaf 14 jaar
30 gram vezels per dag
Jongens van 9 t/m 13 jaar 30 gram vezels per dag
Meisjes van 9 t/m 13 jaar 25 gram vezels per dag
Jongens van 4 t/m 8 jaar 25 gram vezels per dag
Meisjes van 4 t/m 8 jaar 20 gram vezels per dag
Kinderen van 1 t/m 3 jaar 15 gram vezels per dag

Bron: Richtlijn voor de vezelconsumptie. Gezondheidsraad; 2006

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer